Irezistibila Cristina Neagu
0Jucătoarea formată la CSŞ5 Bucureşti a strălucit la această ediţie a CE din Danemarca, fiind, alături de Ionela Stanca şi Talida Tolnai, handbalista pe care s-a construit reuşita naţionalei. Antrenoarea Maria Covaci, cea care a descoperit-o şi format-o, crede că abia din acest moment Cristina va atinge potenţialul ei maxim.
Minutul 51 şi 59 de secunde. Cristina Neagu este la 9 metri. Adversarele daneze încearcă, cu gesturi disperate, să o blocheze. Bucureşteanca rezistă şi mingea urmează traiectoria ideală spre poartă.
Fracţiunile de secunde se scurg, iar miile de spectatori danezi îşi ţin respiraţia. Mingea curentează plasa porţii Este 15-13, iar Cristina zâmbeşte. Şi-a ajutat echipa să câştige o medalie de bronz la Europene, iar ea a confirmat că este una dintre marile jucătoare de handbal ale lumii.
Palmares de invidiat la numai 22 de ani
Născută în 26 august 1988, Cristina Neagu a crescut în cartierul Ghencea, în vecinătatea stadionului Steaua. Sportul cu mingea mică l-a descoperit din întâmplare, în urmă cu zece ani, exact atunci când s-au disputat Europenele de la Bucureşti. Descoperită de antrenoarea Maria Covaci, s-a ataşat de un sport despre care avea să spună, mai apoi, că i-a fost aproape de suflet de la început.
Cristina Neagu a trecut peste greutăţile cu care se confruntă mai toţi copiii de la noi atunci când decid să facă sport de performanţă. Obligată să se antreneze în zori sau seara târziu, după orele de curs, în săli mici, întunecate, uneori lipsite de căldură sau de aer condiţionat, nevoită să-şi plătească deplasările şi cantonamentele, ea a strâns din dinţi şi a continuat să se pregătească.
Recompensele nu au întârziat să apară, bucureşteanca obţinând medalii la CE (argint) şi CM (bronz) de junioare, fiind de fiecare dată declarată cea mai valoroasă jucătoare a turneelor finale.
Integrată în lotul Oltchimului din Rm. Vâlcea, după trei ani în care a evoluat la Rulmentul Braşov, Cristina Neagu avea să devină campioană a României la senioare, iar în primăvara trecută să dispute şi finala Ligii Campionilor. Între timp, şi-a făcut un debut convingător şi la naţionala mare, participând la Mondialele din 2007, competiţie la care a ocupat locul 4.
„O iubesc din tot sufletul pe această fată!"
În ciuda trecerii timpului şi a programului aglomerat, Cristina a rămas apropiată de antrenoarea care a descoperit-o şi de clubul unde a învăţat handbal.
„O iubesc din tot sufletul pe această fată. O iubesc pe ea, dar le iubesc şi pe colegele ei. Pe Tolnai, pe celelalte. Cristina a dat tot ceea ce a avut mai bun din ea în aceste meciuri de la Campionatul European. Foarte puţini înţeleg cât de greu este să reuşeşti, ce înseamnă această medalie de bronz. Succesul ei şi al colegelor ei este cu atât mai minunat cu cât a fost obţinut în faţa a douăsprezece mii de danezi. România este sus, alături de Norvegia, Suedia şi Danemarca", ne-a mărturisit antrenoarea care, în repetate rânduri, şi-a descris fosta elevă ca fiind „o fată care şi-a păstrat modestia. Pentru ea, contează mai mult echipa. Din acest motiv, nici nu apare deseori în presă. Este o perfecţionistă şi întotdeauna îşi propune să facă mai mult".
Cristina Neagu a urcat aseară, pentru prima dată, pe podium la o competiţie de senioare. Pentru ea, la 22 de ani, acesta este abia începutul unei cariere ce se anunţă deosebite. „Cristina Neagu va deveni şi mai bună de acum înainte!", e convinsă Maria Covaci.
"Pentru mine este o mândrie că sunt contemporan cu Cristina Neagu şi colegele ei, cu aceste fete de mare valoare. Au dovedit că sunt unite şi au reuşit."
Cristian Gaţu
preşedinte FR de Handbal
Neagu, în echipa ideală a turneului
Federaţia Europeană de Handbal a anunţat, ieri, -echipa ideală a Campionatului European din Danemarca şi Norvegia, Cristina Neagu fiind declarată cel mai bun inter stânga al competiţiei. Iată cum arată All Star Team-ul a turneului în viziunea specialiştilor din handbalul mondial.
Portar: Katrine Lunde Haraldsen (Norvegia), extremă stânga: Mie Augustesen (Danemarca), inter stânga: Cristina Neagu (România), centru: Gro Hammerseng (Norvegia), pivot: Heidi Loke (Norvegia), inter dreapta: Nerea Pena (Spania), extremă dreapta: Maibritt Kviesgaard (Norvegia), cea mai bună apărătoare: Johanna Wiberg (Suedia), cea mai valoroasă jucătoare: Linnea Torstenson (Suedia).
Se vor schimba liniile la echipa naţională?
Valentina Ardean
Înaintea Mondialelor din 2009, preşedintele FRH Cristian Gaţu spunea că turneul din China este ultima şansă a generaţiei vicecampioane mondiale în 2005 să mai realizeze o performanţă notabilă. Eşecul s-a soldat doar cu retragerea Narcisei Lecuşanu şi a Valeriei Beşe, restul fetelor fiind convinse de Radu Voina să mai continue şi la aceste Europene. Acum, România are două posibilităţi: ori merge pe mâna veteranelor, ori face rapid câteva schimbări pentru a aborda JO din 2012 cu un alt suflu.
Convocate ca elemente-surpriză, extrema dreaptă Magdalena Paraschiv (27 de ani) şi interul dreapta Oana Şoit (29 de ani) au dezamăgit şi locul lor va fi luat de jucătoare mai tinere. Melinda Geiger (23 de ani) a dovedit deja că poate fi o soluţie pe flancul drept, doar inconstanţa împiedicând-o momentan să „explodeze".
Geiger, o speranţă pentru viitor
Pe această parte, România se poate baza totodată şi pe Patricia Vizitiu (22 de ani). Foarte criticată pentru prestaţia ei la acest turneu final, Valentina Ardean (foto, 28 de ani) ar putea trece în umbra unor jucătoare precum Elena Dincă (U.Cluj/21 de ani) şi Camelia Balint (Baia Mare/26 de ani).
După retragerea aproape sigură a Ionelei Stanca, Oana Manea va fi noul pivot al naţionalei şi va fi secondată de Florina Chintoan. Adriana Ţăcălie (Oltchim - 21 de ani), Cristian Zamfir (Tomis - 21 de ani) şi Carmen Cartaş (25 de ani) sunt cele mai probabile variante pentru a înlocui piese grele precum Carmen Amariei sau Aurelia Brădeanu.