Nadia Comăneci va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale Special Olympics
0Fosta gimnastă Nadia Comăneci şi preşedintele organizaţiei Laureus, fostul atlet Edwin Moses, vor participa, sâmbătă, la Atena, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale destinate persoanelor cu dizabilităţi, Special Olympics.
Aproximativ 7.500 de sportivi cu dizabilităţi din 185 de ţări vor participa la această ediţie a Jocurilor Mondiale, ce va fi găzduită de Atena. Sportivii se vor întrece, pe parcursul săptămânii viitoare, în 22 de discipline olimpice.
Special Olympics este o organizaţie globală care oferă şansa celor peste trei milioane de atleţi cu handicap mental să-şi demonstreze abilităţile, să îşi îmbunătăţească încrederea în sine şi să devină membri activi ai societăţii.
Nadia Comăneci a declarat că a crezut în proiectul Special Olympics încă de la început. "Am crezut în conceptul Special Olympics încă de când a început. Acum câţiva ani am fost în Shanghai la o şcoală susţinută de Laureus şi Special Olympics şi am fost copleşită de dragostea şi pasiunea copiilor de acolo. Sportul le-a schimbat complet vieţile şi le-a dat un motiv pentru care să trăiască", a spus Comăneci.
Preşedintele Laureus World Sports Academy, Edwin Moses, dublu campion olimpic în proba de 400 de metri garduri, a afirmat că este emoţionat pentru participarea la această ceremonie. "Sunt foarte încântat să fiu acolo. Special Olympics este un concept minunat. Ne-am dat seama de asta în 2000, la prima gală a Laureus, când i-am acordat un premiu special unei mari doamne, Eunice Kennedy Shriver, care a înfiinţat Special Olympics. Din păcate, Eunice a murit în 2009", a menţionat Moses.
Special Olympics este cea mai mare organizaţie sportivă pentru copii şi adulţi cu disabilităţi intelectuale. Înfiinţată în 1968 de Eunice Kennedy Shriver, Special Olympics foloseşte sportul pentru a dezvolta abilităţile şi a dărâma barierele sociale.
Comăneci şi Moses sunt membri ai Laureus World Sports Academy, o asociaţie formată din 47 de foşti mari sportivi, care acţionează ca voluntari ai organizaţiei. De la înfiinţarea Laureus, în 2000, fundaţia a strâns peste 40 de milioane de euro pentru proiecte care au ajutat la îmbunătăţirea calităţii vieţii a mai mult de 1,5 milioane de copii. Obiectivul Fundaţiei este de a combate, cu ajutorul sportului, probleme precum HIV, consumul de droguri, excluderile sociale, discriminarea şi problemele de sănătate.
În prezent, Laureus susţine proiectele Special Olympics din China şi Spania. În China, programul sportiv unit Special Olympics oferă posibilitatea sportivilor cu handicap mental să joace în acceaşi echipă cu cei fără handicap.