Cum să avem o dietă echilibrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Secretul" constă în combinarea unui plan alimentar corect realizat cu activitatea fizică. Fiecare dintre noi ştie cât de importantă este alegerea unui stil de viaţă sănătos şi a unei

"Secretul" constă în combinarea unui plan alimentar corect realizat cu activitatea fizică.

Fiecare dintre noi ştie cât de importantă este alegerea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate pentru sănătatea organismului nostru. De aceea interesul pentru o alimentaţie corectă a crescut constant în ultima vreme. Nutriţioniştii afirmă că "secretul" unei diete echilibrate constă în combinarea unui plan alimentar corect cu activitatea fizică zilnică.

Alimentele sunt frecvent împărţite în grupe, pe baza conţinutului de nutrienţi. Astfel putem vorbi despre grupa legumelor, a produselor de patiserie şi a cerealelor, a fructelor şi a alimentelor pe bază de carne. Fiecare aliment, corespunzător unei grupe de produse, ne asigură nutrienţi unici. Din acest motiv este important ca zilnic să combinăm, în dietă, alimente care aparţin fiecărei grupe.

Trebuie să consumăm cantităţi moderate din fiecare aliment, excepţie făcând legumele, caz în care putem mânca fără limită (atâta timp cât nu este vorba despre cartofi sau porumb). Împărţirea alimentelor în porţii mai mici şi mai dese şi includerea gustărilor între mesele principale ajută la păstrarea varietăţii în dietă. Consumarea produselor preferate este cheia păstrării unei alimentaţii sănătoase. De aceea este permisă includerea ocazională în dietă a unor mici trataţii (ciocolată, alcool).

Pâine, cereale, orez, paste

Aceste alimente contribuie la aportul zilnic de carbohidraţi. De asemenea, orezul brun, ovăzul, pastele şi produsele de patiserie din făină integrală sunt bogate în fibre, vitamina B şi minerale. Ghidul Australian pentru o Alimentaţie Sănătoasă recomandă ca aceste alimente să fie consumate de patru ori pe zi. O porţie trebuie să echivaleze: două felii de pâine/ o cană de orez, paste sau tăiţei/ o cană şi un sfert de cereale sau o jumătate de cană de musli, la alegere.

Verdeţuri, legume şi fructe

Introducerea în dieta zilnică a unei varietăţi de verdeţuri precum varza, spanacul sau brocoli, precum şi a unor legume colorate: morcovi, cartofi, dovleac sau roşii sporeşte aportul de fibre, de vitamina A şi de vitamina C. Nutriţioniştii recomandă ca acestea să se consume în porţii mici de cinci ori pe zi. O astfel de porţie ar trebui să cuprindă o cană de salată; jumătate de cană de legume sau un cartof, la alegere.

Fructele consumate proaspete, la conservă sau îngheţate, de cel puţin două ori pe zi sunt bogate în fibre, vitamina C şi folaţi, motiv pentru care ar trebui să fie consumate zilnic. Sucul natural de fructe precum şi fructele uscate contribuie şi ele, într-o măsură mai mică, la aportul zilnic de fructe indicat fiecăruia dintre noi. Într-o porţie de fructe sunt incluse: un măr de dimensiuni medii/o portocală/o banană sau două fructe mai mici. O altă masă poate fi formată dintr-o cană de fructe conservate; patru bucăţi de fructe confiate sau 125 ml de suc de fructe. Fiecare persoană poate alege în funcţie de propriile preferinţe.

Carne, peşte, pui, ouă, legume

Alimentele cuprinse în această grupă sunt: carnea roşie, peştele, puiul, legumele şi ouăle. Acestea asigură necesarul de proteine, vitamina B12, zinc şi fier, de aceea este important să le includem în dieta zilnică. Ghidul Australian pentru Sănătatea Alimentară recomandă cel puţin o masă care să aibă aceste alimente. Este important să consumăm carne roşie de trei-patru ori pe săptămână şi peşte de cel puţin două ori în acelaşi interval. Astfel, într-o zi puteţi consuma la alegere: 85 grame de carne de vită, miel, porc sau pui/ 100 grame de peşte gătit/două ouă.

Lapte, iaurt şi brânzeturi

Aceste alimente conţin proteine, calciu, riboflavine şi vitamina B12. Este indicat să le consumaţi de două ori pe zi şi să optaţi pentru cele cu o cantitate redusă de grăsimi. O porţie poate fi compusă din: un pahar de lapte (250 ml)/40 grame de brânză/200 grame de iaurt degresat. Nu trebuie să consumăm mai mult de două linguriţe de ulei sau trei linguriţe de margarină.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite