Visele, o metodă de supravieţuire
0Psihologii evoluţionişti susţin că visele au început ca o încercare de supravieţuire în sălbăticie, potrivit cotidianului „Los Angeles Times“. Şi în timpurile noastre, foarte multe persoane spun că visele le-au ajutat să rezolve probleme din viaţa reală.
Deşi nimeni nu poate explica exact care este rolul viselor, specialiştii în psihologia evoluţionistă cred că în preistorie oamenii au început să viseze în căutare de soluţii pentru adaptarea la provocări şi pentru înfruntarea pericolelor.
„În preistorie, visele erau despre cum să fugim de un tigru furios. Şi acum mai visăm despre cum să supravieţuim", spune Sandy Ginsberg, un psihoterapeut care se ocupă de studiul viselor. Şi Deirdre Barrett, un psiholog care predă la Harvard Medical School, în SUA, spune că două treimi dintre participanţii la un studiu pe care l-a coordonat afirmă că rezolvă probleme practice în vis.
Printre aceste persoane se află şi importanţi oameni de ştiinţă care au devenit cunoscuţi în urma unor descoperiri ce au pornit din vise.
De exemplu, în 1920, Otto Loewi a visat un experiment pe o broască, care demonstra că impulsurile nervilor sunt transmise chimic, nu electronic, aşa cum se credea până atunci. Otto Loewi a câştigat ulterior un Premiu Nobel. Un alt exemplu este cel al chimistului Friedrich Kekule, care a descoperit în 1864 molecula de benzen. El visase cu puţin timp înainte o formă atomică rostogolindu-se, ca un şarpe în formă de spirală. Modelul său stă la baza chimiei organice moderne.