Totul despre lentilele de contact

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de ochelari, dar crezi că purtarea lor zilnică te-ar împiedica să faci tot ce îţi doreşti? Pe de altă parte, operaţia cu laser de corectare a defectului oftalmologic ţi se pare o procedură prea complicată? Îţi mai rămâne o variantă: lentilele de contact.

Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă doreşti să porţi lentile de contact este să mergi la oftalmolog. Controlul este necesar chiar şi atunci când vrei lentile cosmetice, pentru schimbarea culorii irisului, şi nu lentile medicale. Doar specialistul este în măsură să îţi indice un produs adaptat nevoilor tale.

Cu lentile, un câmp vizual complet

Lentilele îţi asigură un câmp vizual complet, spre deosebire de ochelari, care te pot ajuta cu o vedere bună doar în faţă. Mai mult, ele pot combina beneficiul cosmetic, adică schimbarea sau accentuarea culorii irisului, cu dioptriile. Dezavantajele lentilelor de contact apar în funcţie de sensibilitatea oculară a fiecăruia şi de modul în care respectă regulile de igienă şi de manipulare a lentilelor, impuse de medicul oftalmolog.

Dacă porţi lentile, evită mediile cu praf, nisip sau cu fum. De asemenea, este interzis să ieşi cu lentilele de contact la plajă sau la piscină. Chiar dacă sunt de preferat faţă de ochelarii cu lentile foarte groase, lentilele sunt contraindicate persoanelor care au inflamaţii oculare sau care fac frecvent conjunctivită.

Cum le alegem?

În funcţie de material, lentilele de contact sunt moi sau rigide. Cele moi conţin între 25 şi 79 la sută apă şi sunt foarte confortabile. Cele rigide sunt mai rezistente la depozitele care se formează pe suprafaţa lor din cauza lacrimilor, însă sunt mai costisitoare.

Se înlocuiesc zilnic sau lunar

Frecvenţa de înlocuire a lentilelor de contact este un alt criteriu important în alegerea unor produse potrivite. Pe piaţă există lentile de unică folosinţă, care se aruncă la finalul zilei, lentile cu înlocuire frecventă, a căror perioadă de valabilitate durează între două săptămâni şi o lună şi lentile convenţionale, care se aruncă după trei luni de folosire.

Frecvenţa de înlocuire a lentilelor este diferită de frecvenţa de purtare, care se referă la perioada după care lentilele trebuie scoase şi sterilizate. Lentilele cu regim de purtare zilnică sunt acelea care se îndepărtează înainte de culcare, putând fi purtate şi 18 ore pe zi.

Cele cu regim de purtare continuă pot fi folosite neîntrerupt de la aplicare, până în momentul recomandat de specialist pentru înlocuire. Purtarea extinsă înseamnă că le poţi folosi zilnic, dar le poţi şi păstra, ocazional, în timpul somnului.

Regulile de igienă sunt stricte

Atunci când îţi pui lentilele de contact, trebuie să ai mâinile curate. De asemenea, unghiile lungi ar putea deteriora suprafaţa lentilelor, fiind necesară precauţie în manevrarea lor. Foloseşte pentru curăţarea lor doar produse speciale de întreţinere.

Ai grijă şi de igiena cutiei pentru depozitarea lentilelor. Este indicat să o schimbi la fiecare şase luni. Dacă apare cel mai mic disconfort, senzaţie de arsură sau de iritare, îndepărtează lentilele şi mergi la medic să-ţi recomande alte produse. În caz contrar, rişti infecţii şi afecţiuni ale corneei.

Particularităţile contează

Perioada de valabilitate a lentilelor de contact variază şi în funcţie de anumite caracteristici ale ochilor. Dacă produc mai multe lipide şi proteine decât este normal, este necesară schimbarea lentilelor înainte de termenul de valabilitate specificat pe produs.

Dacă suferi de alergii, va trebui, de asemenea, să schimbi lentilele mai des decât precizează prospectul. Pentru a stabili durata de purtare este bine să discuţi cu medicul oftalmolog.

Ai grijă!

În multe situaţii, disconfortul resimţit în timpul purtării lentilelor poate fi urmarea unei reacţii alergice la soluţia de curăţat. Cele mai întâlnite simptome de alergie sunt: înroşirea ochilor, senzaţia de nisip în ochi sau de oboseală vizuală.

Nu se împrumută

Dacă împrumuţi lentilele de contact, rişti infecţii oculare grave, provocate de transmiterea bacteriilor.

Specialistul nostru

Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog, Clinica Endocenter

Este foarte important ca lentilele de contact să fie prescrise de oftalmolog în urma unui consult amănunţit, întrucât există mai multe afecţiuni oculare care contraindică folosirea acestora. Cele mai frecvente sunt: ochiul uscat, alergiile, inflamaţiile şi infecţiile de la nivelul ochiului (conjunctivite, cheratite etc.), alte afecţiuni ale corneei, poziţia incorectă a pleoapelor.

Anumite afecţiuni, precum artrita severă a mâinilor sau boala Parkinson, afecţiuni care fac dificilă manipularea lentilelor, contraindică şi ele purtarea lentilelor de contact, . În plus, nu se recomandă purtarea lentilelor de contact de către cei care petrec mult timp în mediu cu praf, fum, nisip, vapori etc. Deoarece purtarea lentilelor de contact poate determina uscarea ochiului, nu se recomandă purtarea frecventă a acestora de către persoanele care stau multe ore în faţa calculatorului (calculatorul însuşi fiind un factor care „usucă” ochiul).



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite