Sfaturi pentru vacanţa cu cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă aveţi copii mici, concediul poate fi foarte reuşit, cu condiţia să urmaţi câteva recomandări. Acestea au fost întocmite de specialişti şi publicate de „Journal de Pédiatrie et de Puériculture”.

Pentru părinţi, alegerea unui loc în care să-şi petreacă vacanţa împreună cu copiii este de multe ori o adevărată problemă. Cei mari îşi pun de multe ori întrebarea dacă pentru copii, în primul an de viaţă, este mai bine să aleagă marea sau muntele pentru un concediu în familie. Indiferent unde vă hotărâţi să vă petreceţi concediul, este bine să ţineţi seama de anumite reguli cu ajutorul cărora să-i protejaţi pe cei mici.

Popasuri cât mai dese

O primă regulă este să respectaţi ritmul de viaţă al copiilor, oricare ar fi destinaţia pe care aţi ales-o. Trebuie să ţineţi seama de faptul că cei mici au nevoie de momente de relaxare mai lungi decât un adult. De aceea sunt contraindicate călătoriile prea lungi care le creează copiilor un stres suplimentar. În timpul călătoriilor faceţi câte un popas, într-o parcare umbrită, la fiecare oră.

Cei mici sunt foarte sensibili la mediul închis din automobil; în plus, vara, copiii se şi deshidratează rapid, ceea ce impune o programare a călătoriilor cu cât mai multe popasuri în timpul cărora să le daţi să bea lichide (în general, este bine să le daţi să bea la fiecare jumătate de oră). De aceea, evitaţi călătoriile cu maşina în miezul zilei când - mai ales în perioada concediilor - există riscul să rămâneţi blocaţi mult timp în ambuteiaje.

Vara, cel mai bine este să plecaţi în călătorie înainte de răsăritul soarelui.  Pentru petrecerea concediului, cel mai bine este să alegeţi un loc liniştit cu care cel mic să se obişnuiască cât mai repede. Tocmai de aceea, în vacanţă este bine să îi luaţi cât mai multe obiecte cu care este familiarizat de acasă: jucării, obiecte de toaletă, muzica peferată etc.

În bagaje trebuie să aveţi întotdeauna o trusă cu medicamente de prim ajutor pentru cei mici, deoarece aceştia se pot îmbolnăvi pe neaşteptate. De asemenea, pentru bebeluşi este bine să aveţi la îndemână o rezervă de biberoane, tetine şi pamperşi de acelaşi tip cu cele cu care este obişnuit cel mic. Prepararea mâncării pentru copii este bine să o faceţi pe loc, deoarece vara alimentele se alterează foarte repede.

Pentru prepararea hranei folosiţi apă plată, îmbuteliată, din surse sigure şi evitaţi folosirea apei din fântâni, deoarece aceasta poate conţine cantităţi mari de nitriţi, periculoşi pentru cei mici. La mare este bine ca aceştia să nu stea în plin soare mai mult de zece minute, să fie protejaţi de razele directe ale soarelui cu haine lejere, pălărie cu boruri largi, umbrelă şi o cremă cu indice de protecţie (IP) 30.

Cu copiii mai mici de un an este bine să mergeţi la plajă până la ora 10.00 dimineaţa sau după ora cinci după-amiaza. În acest fel evitaţi razele ultraviolete prea puternice şi înghesuiala care nu este deloc prielnică nou-născuţilor. De asemenea, pe plajă trebuie să le daţi copiilor să bea lichide cât mai des. În primii ani de viaţă, cei mici nu resimt setea atât de bine ca un adult şi se deshidratează foarte repede.

Copiilor nu le prieşte altitudinea

Dacă mergeţi la munte este bine să nu urcaţi cu bebeluşii mai mici­ de un an la peste 1.500 de metri altitudine, deoarece, spre deosebire de adulţi, aceştia sunt mult mai sensibili la diferenţele de presiune atmosferică - mai ales la schimbările rapide de altitudine care le pot provoca celor mici dureri de urechi (otalgii), la diferenţele de temperatură, precum şi la razele ultraviolete, mult mai puternice la altitudini mari.

Ce trebuie să aveţi în trusa medicală de concediu

Înainte de plecarea în concediu este bine să cereţi şi sfatul medicului pediatru pentru a „personaliza” trusa medicală necesară copilului. În primul rând, trebuie să aveţi în permanenţă în trusă un termometru medical.

Apoi, un antibiotic - adaptat celor mici - pentru eventualele infecţii în gât; o soluţie pe bază de paracetamol, împotriva febrei sau a durerilor de dinţi; plasturi, bandaje, pudră de talc, creme antiseptice; un medicament şi săruri de rehidratare orală pentru enterocolite sau tulburări digestive; creme pe bază de hidrocortizon (pentru eventuale inflamaţii şi mâncărimi provocate de reacţii alergice); spray-uri sau creme împotriva insectelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite