Apneea de somn, tratată cu stimuli electrici
0Un aparat similar unui pacemaker ar putea vindeca apneea obstructivă de somn, dacă testele realizate de specialiştii americani se dovedesc concludente. Aparatul ar preveni obstrucţia căilor respiratorii prin trimiterea unui curent electric slab la nivelul limbii, în timpul somnului.
Apneea obstructivă de somn se caracterizează prin pauze respiratorii repetate în somn, cu durate între 10 şi 30 de secunde. Persoana afectată se trezeşte de multe ori pe noapte, cu senzaţia de sufocare. Din acest motiv, ea suferă de somnolenţă excesivă în timpul zilei şi adoarme în momente nepotrivite, cum ar fi în timpul conversaţiilor.
Se implantează sub piele
Afecţiunea apare din cauza relaxării muşchilor limbii şi ai faringelui şi se însoţeşte frecvent de sforăit. Curentul electric emis de aparat stimulează un nerv ce împiedică relaxarea limbii. Generatorul, de dimensiunile unui pacemaker cardiac, se implantează sub piele, în regiunea claviculei, iar firul urcă subcutanat până în spatele unghiului mandibulei.
Bolnavul foloseşte o telecomandă pentru a programa pornirea aparatului după un timp în care estimează că adoarme, iar la fiecare inspiraţie, acesta va emite impulsuri electrice. „Cu acest studiu, urmărim nu să atenuăm simptomele, ci să tratăm boala definitiv", a declarat pentru Associated Press medicul Meir Kryger, specialist în medicina somnului la Spitalul „Gaylord" din Connecticut.