Puţine doctorate româneşti sunt publicate în străinătate
0Experţii în educaţie, dar şi tineri deţinători ai titlurilor de doctor reclamă calitatea scăzută a acestor studii. "La noi, studenţii nu prea ştiu ce înseamnă teza de doctorat. Se scriu
Experţii în educaţie, dar şi tineri deţinători ai titlurilor de doctor reclamă calitatea scăzută a acestor studii. "La noi, studenţii nu prea ştiu ce înseamnă teza de doctorat. Se scriu sute de pagini, de obicei inspirate din diferite cărţi", este de părere un tânăr doctor în ştiinţe economice.
El susţine că e greu de crezut că cineva care a scris 300 de pagini a cercetat un subiect atât de amplu. Alexandru Crişan, expert internaţional în educaţie, consideră că tezele de doctorat ar trebui să fie mai puţine, dar de calitate. "La o universitate serioasă din SUA, subiectul tezelor aduce o noutate în domeniul respectiv, sunt studii de valoare internaţională.
Câte din tezele doctoranzilor noştri rezistă la proba de foc a unor edituri universale?", se întreabă el. Dacă la universităţile vestite din lume, tezele de doctorat sunt folosite în cercetări ulterioare, pentru că sunt originale, la noi foarte multe rămân pur şi simplu în arhivele universităţilor.