A câştigat Mihai Viteazul la Călugăreni?
0Mihai Viteazul este una dintre figurile cele mai cunoscute din istoria medievală românească. De numele şi de acţiunile sale se leagă însă, în continuare, o sumă de controverse, de la motivaţia pentru care a realizat unirea din 1600 până la imaginea sa de simbol al independenţei, de la legarea de glie a ţăranilor până la victoria în bătălia de la Călugăreni.
Istoria a reţinut această bătălie drept un moment despre care se poate vorbi numai în termeni elogioşi. La 415 ani de la înfruntare, „Historia" întreabă: a câştigat cu-adevărat Mihai Viteazul la Călugăreni? Este aceasta cea mai importantă victorie a sa? Ne-au răspuns istoricii Bogdan Murgescu, Ovidiu Cristea, Ioan Aurel Pop şi Marius Diaconescu.
În opinia lui Bogdan Murgescu, „această victorie este un exemplu perfect pentru situaţiile istorice în care o bătălie câştigată tactic nu influenţează cu nimic mersul mai departe al războiului". Ovidiu Cristea este de părere că „raportat strict la desfăşurarea evenimentelor din 13/ 23 August, a fost o victorie morală, nu decisivă".
Istoricul clujean Ioan Aurel Pop consideră că „bătălia de la Călugăreni face parte dintr-o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost, cu siguranţă, înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării", iar Marius Diaconescu spune că marea bătălie din 1595 a fost la Giurgiu, nu la Călugăreni.
Dosarul mai conţine fragmente din prima lucrare care a mitologizat bătălia de la Călugăreni, „Românii supt Mihai Voievod Viteazul" a lui Nicolae Bălcescu, o parte a raportului lui Sinan Paşa despre campania în Ţara Românească, relatarea cronicarului otoman Kiatip Celebi cu privire la înfruntarea de la Călugăreni, o reconstituire grafică a bătăliei, dar şi o cronologie a domniei lui Mihai Viteazul.