Studenţii britanici, revoltaţi de taxele mari
0Universităţi de prestigiu din Marea Britanie au fost asediate de tinerii care nu vor să scoată mai mulţi bani din buzunar. Ei au cerut în stradă să nu crească taxele. Decizia Guvernului de la Londra a creat un adevărat haos în capitală şi în alte câteva mari oraşe ale Angliei, unde studenţii au protestat violent.
Câteva zeci de mii de tineri au mărşăluit pe străzile capitalei britanice şi au ocupat mai multe clădiri din toată ţara în semn de protest faţă de măsura Guvernului de a mări taxele de studiu. Numărul mare de studenţi care au protestat în stradă i-a pus în gardă pe guvernanţii coaliţiei de guvernământ de la Londra care au cerut ajutorul poliţiei.
Pentru că unele dintre proteste au devenit violente, iar studenţii au aruncat cu scaune şi au încurcat traficul rutier, Michael Glove, secretarul pentru educaţie, a făcut apel la presă să nu le facă publicitate gratuită studenţilor, care au fost deturnaţi de grupurile extremiste. Aproximativ 1.000 de studenţi s-au strâns în Trafalgar Square şi au spart geamurile de la magazinele din zonă, iar poliţiştii au intervenit călare şi i-au înconjurat pe tinerii protestatari.
Manifestările de la Londra s-au soldat cu 17 răniţi, iar 13 dintre aceştia au fost internaţi la urgenţă. Poliţia a declarat că, în total, au fost arestate 32 de persoane.
Oxfordul, ocupat ilegal
Nu numai în Londra au fost incidente violente, ci şi în Manchester şi Liverpool. Încăierări au fost şi la Universitatea Cambridge, unde mulţimea de studenţi a încercat să ia cu asalt clădirea unde se află Senatul Universităţii.
La Oxford, tinerii au ocupat biblioteca şi le-au cerut universitarilor să nu mărească taxele pentru niciun curs. În replică, conducerea universităţii a declarat studenţilor că sprijină libertatea de exprimare şi dreptul de a protesta în mod paşnic. „Oricum, aceasta este o ocupare nelegală şi ne creează mari dificultăţi", au declarat oficialii de la Oxford.
Oficialii britanici au anunţat săptămâna trecută că vor reduce vizele pentru studiu la 120.000. Pentru că mulţi dintre cei care merg la studiu pe insulă nu se mai întorc în ţările lor de origine, peste 60% din imigranţii din Marea Britanie sunt reprezentaţi de studenţii străini. ;