Şcoala care a trimis români la Harvard
0GIuliana Coravu din Craiova a pregătit zeci de olimpici. Elevii profesoarei de matematică din Craiova au câştigat concursuri internaţionale, iar unii dintre ei au ajuns la universităţi de prestigiu.
În 36 de ani de carieră la Colegiul Naţional „Carol I" din Craiova, profesoara de matematică Iuliana Coravu (59 de ani) a pregătit generaţii de olimpici internaţionali, apoi pe unii i-a ajutat să intre la universităţi de top din lume.
„Mihai Aniţescu, medaliat cu argint la Varşovia, este inginer în Chicago, s-a stabilit acolo, Florin Spânu, premiat cu argint la olimpiada din Hong Kong, este asistent universitar tot în SUA, la Baltimore", ne explică Iuliana Coravu. Printre cei zece olimpici pregătiţi de profesoară se mai numără şi Cristian Tălău, care a obţinut aur în Turcia, şi Victor Pădureanu, medaliat tot cu aur la olimpiada din Macedonia.
5.000 de lei, un concurs
Proaspătă absolventă de doctorat a prestigioasei Universităţi Harvard, Corina Tarniţă, care a câştigat în 2009 şi titlul de cel mai bun student român din America, a fost şi ea eleva profesoarei Iuliana Coravu. „A intrat fără probleme la Harvard. Matematica a fost una dintre materiile sale forte", îşi aminteşte profesoara.
„Pe lângă matematică îi plăceau şi biologia, engleza şi chimia. Acest lucru a ajutat-o foarte mult, pentru că la Harvard se cer cunoştinţe din toate domeniile", explică aceasta. În 2009, Corina Tarniţă i-a trimis fostei sale profesoare lucrarea sa de doctorat Harvard, unde este trecut şi numele dascălului din liceu.
Iuliana Coravu îi descoperă pe copiii supradotaţi
Profesoara a fost răsplătită cu o bursă de 5.000 de lei pe lună pentru un an de zile şi patru ajutoare băneşti pentru tot atâtea olimpiade. „Cele patru concursuri au fost câştigate de elevii Cristian Tătău şi Victor Pădureanu. Ultima dată am luat 50 de milioane de lei vechi, la fel ca şi ei", mărturiseşte aceasta.
Cu câteva luni înainte de pensionare, cea mai mare satisfacţie a Iulianei Coravu este că foştii săi elevi nu au uitat-o: „Încă mă mai sună de Revelion sau de ziua mea. Chiar şi cu cei din Statele Unite păstrez legătura".