Le este frică de matematică
0Peste 200.000 de elevi de clasa a VIII-a încep, astăzi, testele naţionale în formulă nouă, cu subiecte de tip internaţional. Pentru că anul acesta este prima dată când dau teste de tip internaţional, şcolarii speră să primească subiecte ușoare la matematică.
Testele naţionale încep astăzi cu proba la limba română. Examenul este foarte important pentru că va conta în proporţie de 25% la admiterea în liceu. Restul notei va fi formată din 50% media generală a claselor de gimnaziu şi 25% din nota obţinută la testările naţionale din clasa a VII-a.
Andreea Băran, de la Şcoala Nr. 29 din Craiova, spune că îşi face mici probleme în privinţa exerciţiilor de la matematică. „Probabil o să iau 9 la mate, dar depinde foarte mult de subiecte. Dacă vor fi prea grele, cine ştie? Am învăţat şi am încredere că voi fi notată pe merit. Nimeni nu mă cunoaşte, nu are de ce să mi se scadă sau să mi se dea vreun punct", a spus Andreea. Eleva vrea neapărat note foarte mari pentru că îşi doreşte să ajungă la unul dintre colegiile bine cotate în oraş. O altă elevă, Alina Cioacă, de la Liceul Teoretic „Henri Coandă" din Craiova, se teme tot de matematică, unde are note mai proaste: 7 şi 8. „Eu m‑am pregătit. Profesorii chiar au făcut ore suplimentare cu noi şi s-a simţit", a spus Alina. Elevii din Timişoara se tem cel mai mult ca subiectele să nu mai conţină greşeli, ca anul trecut.
„Cea mai grea materie mi se pare matematica. Nu am meditaţii, dar cred că o să mă descurc. Mie mi-au plăcut mult mai mult tezele naţionale, cum s-au dat anul trecut, şi chiar mă pregătisem. E foarte dificil, însă, deoarece noi săptămâna dinaintea testelor avem tezele de la clasă. Sper ca cei care fac subiectele să nu fie împotriva noastră", a spus Patricia Guragata, elevă în clasa a VIII-a la Liceul „Nikolaus Lenau" din Timişoara.
Şi Ştefan Buzărnescu, elev la acelaşi liceu, a repetat materia pentru testele naţionale, însă mai are unele îndoieli în ceea ce priveşte proba de română. „Din ultima vacanţă am repetat material, am luat meditaţii, dar la limba română materia este foarte vastă", a precizat Ştefan.
Pregătiţi, dar cu emoţii
Unii dintre elevii din Braşov s-au pregătit din timp, însă tot mai cred că matematica va fi mai grea. „Am învăţat pe tot parcursul anului pentru aceste teste. Mi-am cumpărat culegeri şi în fiecare zi, pe lângă temele propriu-zise fac, timp de două ore, exerciţii din ele. În plus, am fost la olimpiade şi concursuri pe şcoală şi nu sunt atât de emoţionat", a declarat Laurenţiu Humă, elev în clasa a VIII-a,la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă" Braşov.
Examenul la matematică va avea loc pe 12 mai. Elevii vor primi subiecte care vor avea un nivel mediu de dificultate pe care trebuie să le rezolve în două ore. Cei care nu vor trece în această sesiune vor mai putea să repete examenul în perioada 25 mai-2 iunie. Text realizat cu ajutorul Secţiei Corespondenţi.