10 măsuri la îndemână care te protejează de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30% din totalul cazurilor de cancer din întreaga lume pot fi prevenite, pur şi simplu, printr-un stil de viaţă echilibrat. Trebuie doar să-ţi faci o rutină din a respecta câteva reguli de bun simţ în ceea ce priveşte alimentaţia şi nivelul de efort fizic depus săptămânal.

Cancerul are, desigur, şi cauze genetice. Cu toate acestea, statisticile arată că doar 20% din totalul cazurilor sunt date de bagajul genetic. Restul au legătură cu mediul şi cu stilul de viaţă. Sunt câteva lucruri pe care, dacă le faci cu regularitate, îţi pot oferi protecţie anticancer.

1. Mănâncă variat, preferă fructele de pădure

Afine

Toate fructele de pădure şi afinele sunt considerate de specialişti „bombe“ cu antioxidanţi. Ele au o concentraţie atât de mare de antocianine, substanţe naturale care neutralizează efectele nocive ale mediului înconjurător asupra organismului, încât pot fi considerate reale medicamente cu rol preventiv.

Un beneficiu în plus al fructelor de pădure şi, în special, al afinelor este că previn diabetul prin conţinutul crescut de substanţe cu rol de reducere a glicemiei.

2. Bea ceai verde şi alb

Ceai verde

Tot bogăţia în antioxidanţi recomandă şi ceaiul verde în dieta de prevenţie a cancerului. De altfel, studiile realizate de-a lungul timpului asupra plantei Camellia sinensis au dovedit că substanţa EGCG din compoziţia ei conferă un scut de protecţie celulelor împotriva factorilor nocivi, cum sunt radicalii liberi (provin din mediul poluat, dar sunt eliberaţi în corp şi în urma expunerii la soare sau rezultă din procesele metabolice).

În plus, EGCG pune în mişcare mecanismele sistemului imunitar pentru a inhiba dezvoltarea eventualelor celule canceroase şi pentru distrugerea celor mature.

În timp ce varianta verde de ceai provine din frunzele uscate, neoxidate ale plantei Camellia sinensis, cel alb conţine şi muguri de plantă, ceea ce-i conferă şi mai multe calităţi împotriva bolilor. Fiindcă este cunoscut faptul că părţile tinere ale plantelor, dacă sunt corect conservate, conţin mai multe principii active decât planta-mamă.

3. Respiră profund

Respiraţia este un reflex necondiţionat, pe care, desigur, nu îl conştientizăm în cea mai mare parte din timp. Totuşi, este un element vital, aşa că ar trebui să-i acordăm mai multă importanţă, spun specialiştii.

Mai ales atunci când ieşim din poluarea oraşelor şi ajungem în zone cu multă verdeaţă şi cu aer curat, ar trebui să facem o sesiune de respiraţie profundă, măcar timp de cinci minute pe zi. Inspiră adânc, numără până la 3 şi apoi expiră ca şi cum ai vrea să elimini tot aerul din plămâni. Foloseşte-ţi abdomenul pentru a respira corect.
Această măsură îţi foloseşte în două moduri importante pentru prevenţia cancerului. În primul rând, te relaxează şi te eliberează de duşmanul zilnic: stresul. Stresul este cunoscut pentru efectul său nociv asupra organismului, prin ravagiile pe care le fac în corp hormonii de stres, în special cortizolul.

În al doilea rând, dar la fel de important, sesiunile de respiraţie profundă te ajută să elimini mai uşor noxele din plămâni, cunoscut fiind faptul că şi respiraţia este un proces important de eliminare a toxinelor din corp.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că în 60%-80% din cazurile de cancer sunt implicate substanţe toxice, care se acumulează în organism şi care trebuie eliminate prin stimulare corespunzătoare a organelor responsabile cu detoxifierea, printre care şi plămânii.

4. Nu uita de fibrele alimentare!

Alimente cu fibre

Tot pentru stimularea detoxifierii, dar de data aceasta prin „curăţarea“ aparatului digestiv, trebuie să incluzi zilnic în dietă fibrele alimentare. Ele se regăsesc în cantităţi mari în cerealele integrale, dar şi fructele şi legumele sunt surse importante ce trebuie preferate în defavoarea produselor din carne.

În colon se acumulează cele mai multe toxine, iar aceasta poate fi o cauză importantă ca unei forme frecvente de cancer: cancerul de colon. Rolul fibrelor alimentare în prevenirea acesteii boli este unul esenţial. Ele ajută la eliminarea acelor toxine acumulate în intestinul gros care stagnează şi modifică ADN-ul celulelor cu care intră în contact.

5. Evită pe cât posibil legumele şi fructele cu pesticide

Cel mai sigur, pentru a nu consuma produse tratate cu pesticide nocive pentru om, ar fi să cumperi doar produse certificate bio, dar acestea sunt mai scumpe. Mai ales că statisticile Greenpeace arată că nu mai puţin de 80% din toate fructele cultivate convenţional şi peste jumătate din legume conţin cantităţi importante de pesticide.

Dar poţi reduce aportul de pesticide şi evitându-le pe cele mai „tratate“. Specialiştii Greenpeace susţin că fructele şi legumele pe care le găsim la supermarket şi care provin din Turcia, Brazilia, Africa de Sud, Chile, Thailanda, India, Columbia şi Kenya au cea mai mare concentraţie de pesticide, de peste 0,01 mg/kg.

Cele mai riscante alimente în acest sens sunt:
-strugurii turceşti şi nemţeşti;
-citricele spaniole, greceşti şi turceşti;
-bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia şi Panama;
-căpşunile din Olanda, Belgia, Germania, Italia, Maroc şi Spania;
-morcovii din Spania;
-ardeii graşi din Turcia;
-dovleceii din Turcia.

6. Pune verdeţuri în orice mâncare

Sunt de preferat cele proaspete, în salate, sau deasupra mâncărurilor gătite, dar adăugate în farfurie. Dintre toate verdeţurile, s-a descoperit recent că pătrunjelul se remarcă datorită conţinutului bogat în substanţe anticancer.

Un studiu realizat anul acesta de cercetătorii americani de la Universitatea din Missouri a arătat că pătrunjelul conţine apigenină, un real medicament anticancer. Această substanţă nu doar previne formarea celulelor canceroase, ci le şi distruge, a demonstrat cercetarea realizată, deocamdată, pe animale de laborator.

7. Mişcarea, desigur, este esenţială

sportiv

Dacă eşti tânăr, poţi depăşi chiar recomandarea medicilor de a face mişcare 30 de minute de trei ori pe săptămână. În primul rând, exerciţiile fizice realizate cu regularitate te scapă de grăsimea corporală în exces care eliberează în organism o serie de hormoni ce duc la formarea tumorilor canceroase.

În plus, sportul este foarte eficient pentru prevenirea cancerului de sân. Studiile au arătat că substanţele eliberate în corp în timpul exerciţiilor fizice reduc secreţia unor hormoni care favorizează apariţia tumorilor mamare.

8. Vaccinează-te contra hepatitei B

Chiar dacă, în copilărie, ai fost vaccinat împotriva virusului hepatitic B, este extrem de utilă o revaccinare pentru adulţi. Aceasta pentru că virusul B, odată contractat, nu mai poate fi niciodată eliminat definitiv, iar printre consecinţele infecţiei se numără ciroza şi cancerul hepatic.

Imunizarea adulţilor se face cu trei doze de vaccin, care costă aproximativ 180 de lei. El oferă protecţie în jur de zece ani. Este bine să se facă după un rezultat negativ la testul de depistare în corp a virusului hepatitic B.

9. Fă-ţi teste pentru depistarea bacteriei Helicobater şi virusului Papilloma

Unele tulpini ale papilomavirusului uman contractate prin contact sexual neprotejat sunt responsabile pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin, cauză importantă de deces în rândul femeilor românce. Depistată la timp şi tratată corespunzător, această infecţie poate fi eliminată, iar riscul de cancer redus la minimum. Aşadar, fă-ţi periodic testul Babeş-Papanicolau, urmat de o genotipare HPV.

Un alt agent patogen asociat cu apariţia cancerului este bacteria ulcerului: Helicobacter pylori. Există mai multe metode de depistare a bacteriei (test de sânge, testul respirator cu carbon, endoscopia digestivă), dar cea mai sigură şi mai puţin invazivă este analiza scaunului.

10. Nu-ţi polua singur mediul!

Bineînţeles, principalul mod prin care ne poluăm noi înşine mediul de viaţă şi, implicit, ne intoxicăm organismul, este fumatul, care este factori favorizant pentru o varietate de tipuri de cancer. De aceea, este necesar, evident, să renunţi la viciu şi să eviţi locurile unde se fumează.

În plus, este recomandat să limitezi pe cât posibil folosirea substanţelor chimice nocive în locuinţă. Mai exact, specialiştii recomandă să renunţi la odorizantele de cameră, să nu utilizezi la bucătărie materiale din plastic care conţin bisfenol A (caută precizarea „nu conţine bisfenol“ sau „bisphenol free“), să nu prăjeşti în tigăi de teflon (se eliberează în aer substanţe cancerigene) şi să utilizezi mai mult produse dermatocosmetice, care nu conţin parfum, parabeni şi ftalaţi. 

Curăţenie în casă
Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite