Lumina artificială ne face depresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Undele albastre emise de monitorul calculatorului afectează activitatea creierului  pe timpul nopţii FOTO: Shutterstock
Undele albastre emise de monitorul calculatorului afectează activitatea creierului pe timpul nopţii FOTO: Shutterstock

Stările de deprimare şi dificultăţile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificială, mai ales în zilele scurte de iarnă.

Lumina pe care o răspândesc becurile, neoanele şi monitoarele televizoarelor şi calculatoarelor ne împiedică să adormim. Dar asta nu este tot, semnalează specialiştii.

Se pare că expunerea prelungită la lumina artificială accentuează stările depresive tot mai frecvente în sezonul rece, arată un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Johns Hopkins", din Baltimore, SUA.

Creierul este suprasolicitat

Explicaţia este că lumina artificială puternică acţionează asupra unor celule din retină, numite celule ganglionare fotosensibile, iar ele, la rândul lor, activează sistemul limbic din creier. Această zonă cerebrală joacă un rol major în controlul emoţiilor şi în memorie. În mod normal, noaptea, activitatea din sistemul limbic este încetinită, dar atunci când ne expunem excesiv la lumina artificială a becului sau a monitorului, acest lucru nu se întâmplă. Astfel, sistemul limbic este suprasolicitat, activitatea lui este dată peste cap, la fel şi funcţiile pe care le controlează acesta.

Aşa se explică de ce în zilele scurte ale sezonului rece suntem mai deprimaţi şi avem dificultăţi de memorare şi de concentrare. „Încă nu ştim cu precizie zonele afectate din creier, dar credem că de vină este, în principal, faptul că hiperactivitatea anumitor arii cerebrale, cauzată de supraexpunerea la lumina artificială, determină o creştere a nivelului de corticosteron. Cantităţile crescute ale acestui hormon provoacă depresie şi probleme de memorare şi învăţare", explică profesorul de biologie Samer Hattar, coordonatorul studiului american.

Undele albastre sunt de vină

„Cel mai bine este ca în cameră să nu existe calculator sau televizor, pentru a avea un somn odihnitor. Luminile răspândite de televizor, de exemplu, fragmentează somnul", subliniază medicul pneumolog Oana Deleanu, cu competenţe în somnologie, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Totuşi, profesorul Hattar spune că nu este necesar să stingem orice sursă de lumină seara, pentru a reduce riscul de depresie. De fapt, de vină sunt, în principal, undele albastre răspândite de becuri şi de monitoarele calculatoarelor, care acţionează asupra celulelor fotosensibile din retină. Putem reduce aceste unde albastre cu ajutorul unor aplicaţii gratuite, cum este, de exemplu, f.lux, care scad automat intensitatea luminii atunci când apune soarele.

Unele tipuri de lumină sunt benefice

Lumina solară este principalul „tratament" pentru stările depresive, fiindcă reglează nivelul melatoninei, hormonul care ne controlează starea de spirit. În sezonul rece, expunerea la lumină naturală este, însă, limitată. „Pe timp de iarnă, terapia cu lumină specială albă dă rezultate foarte bune în tratamentul depresiei uşoare. Este vorba despre lămpi speciale, pe care noi le-am găsit doar în SUA şi pe care ni le dorim şi noi la spital", spune medicul psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul Psihiatric din Câmpulung Moldovenesc.

De asemenea, o echipă de ingineri danezi au scos pe piaţă ochelari speciali care reflectă în ochi lumină albă, contra depresiei. O pereche de astfel de ochelari, numiţi Seqinetic, costă 67 de euro.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite