Mituri dărâmate: partea dreaptă a creierului responsabilă cu creativitatea, partea stângă cu logica şi matematica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că „eşti de dreapta“, creativ, artistic, gânditor cu mintea deschisă, care percepe lucrurile din punct de vedere subiectiv. Sau, poate „eşti de stânga“, mai analitic, bun la detalii şi mai logic. Cel puţin aşa era până acum. Se pare că această idee despre funcţionarea creierului a devenit o simplă figură de stil.

Cercetătorii au descoperit că aceste trăsături ale personalităţii s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu ce parte a creierului foloseşti mai mult. Prin scanarea creierului s-a aflat că ambele părţi ale creierului sunt folosite, în aceeaşi măsură, de către toţi oamenii. „Este adevărat că anumite funcţii au loc într-o singură parte. Limbajul tinde să fie pe stânga, atenţia mai mult pe dreapta. Dar oamenii nu au reţele neuronale mai puternice pe o singură parte, în detrimentul celeilalte. Mai degrabă se determină pas cu pas, conexiune cu conexiune“, a declarat doctorul Jeff Anderson, cercetător la Universitatea din Utah, SUA.

În cadrul acestui studiu s-au luat în considerare peste o mie de persoane cu vârsta cuprinsă între 7 şi 29 de ani. Tuturor participanţilor li s-a scanat creierul într-o stare de odihnă, timp de cinci-zece minute. Cercetătorii căutau ceva denumit „lateralizare“, adică ideea că anumite procese mentale au loc doar pe o anumită emisferă a creierului, cea stângă sau cea dreaptă. Au împărţit creierul în 7.000 de regiuni pentru a vedea dacă conexiunile dintre regiuni erau „lateralizate“ pe stânga sau pe dreapta, notează „Huffington Post“.

Trebuie să înţelegem tipurile de personalitate asociate cu terminologia «de stânga» sau «de dreapta». Totuşi, nu am descoperit tipare în conexiunile din emisfera dreaptă sau în cele din emisfera stângă atribuite unei personalităţi anume. Poate că tipurile de personalitate nu au legătură cu ce emisferă este mai activă, mai puternică sau cu mai multe conexiuni“, conchide Jared Nielsen, expert în neuroştiinţă, pentru „Huffington Post“.


Citeşte mai multe despre creier:

5 moduri să devii mai deştept

Inspiraţia vine în cele mai neaşteptate momente. Dar ce-ar fi dacă ai putea-o invoca? Pe Friedrich Schiller, poetul secolului XVIII, mirosul de mere putrede îl făcea să-şi scrie capodoperele. Deşi geniul creativ nu poate fi forţat, există câteva moduri de a-ţi impulsiona creativitatea, notează „Huffington Post“.

Ciocolata caldă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, dar şi gândirea

Două căni de ciocolată caldă pe zi, timp de 30 de zile, duc la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul creierului, precum şi la rezultate mai bune în cadrul testelor de memorie. Acest lucru a fost demonstrat în cazul persoanelor în vârstă cu insuficienţă a fluxului sangvin care au participat la un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, scrie „Huffington Post“.

Prin exerciţii, mintea umană poate atinge imposibilul

Creierul este foarte puternic, cu toţii ştim asta, dar mulţi dintre noi nu ştiu de câte lucruri e în stare mintea şi cât de puternică poate deveni prin exerciţii. Antrenamentul creierului, prin repetiţie şi rutină, ne poate face să obţinem lucruri ce altă dată păreau imposibile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite