Cele mai importante mituri despre autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, în anul 2012 erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, conform Ministerului Sănătăţii. Însă numărul real al acestora este mult mai mare. De fapt, este estimat undeva la 15.000 de către specialişti.

Statisticile internaţionale arată că un copil din 88 va fi diagnosticat cu autism. Ba în Statele Unite, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) sugerează noi date, şi mai îngrijorătoare: un copil diagnosticat cu autism din 68. Cu toate că din ce în ce mai mulţi copii primesc acest diagnostic, ideile preconcepute despre autism persistă.

1. Vaccinul ROR dă autism

Acest mit a luat naştere când medicul Andrew Wakefield, chirurg şi cercetător britanic, a publicat un studiu, în 1998, care ar fi făcut legătura între vaccinul pentru rujeolă, rubeolă şi oreion (ROR) şi autism. O legătură pentru care a primit de la o altă companie farmaceutică decât aceea care producea ROR nici mai mult, nici mai puţin de 400 de mii de lire sterline.

Sigur, ulterior, i-a adus şi decăderea, retragerea dreptului de a practica medicina din cauza mai multor violări ale principiilor de etică medicală. Fiindcă s-a dovedit că studiul era o minciună fără nicio bază ştiinţifică, revista medicală „Lancet“, care-l publicase, l-a retras.

Astăzi, Andrew Wakefield este considerat unul dintre responsabilii pentru reducerea dramatică a ratei de vaccinare a copiilor din toată lumea şi pentru reapariţia unor boli despre care se credea că au fost eradicate datorită imunizării, potrivit „The New York Times“.

2. Persoanele cu autism sunt, toate, genii ca „Rain Man“

De fapt, studiile arată că numai 5-10% dom autişti au „abilităţi de savanţi“, cum ar fi capacitatea de a spune dacă un număr foarte mare este prim, să cânte la un instrument melodii după ureche sau să realizeze un desen detaliat al unei clădiri pe care au văzut-o o singură dată în viaţă. Este, într-adevăr, fascinant să cunoşti astfel de copii, dar majoritatea copiilor autişti sunt normali, ca orice alt copil.

3. Persoanele cu autism au dizabilităţi mintale

Încă sunt foarte mulţi oameni care cred că dacă mulţi copii cu autism au probleme cu vorbirea înseamnă că au o dizabilitate mintală. Potrivit publicaţiei „Scientific American“, „cercetătorii au considerat multă vreme că persoanele afectate de autism sunt retardate mintal. Deşi proporţiile enunţate de studii diferă destul de mult, ele se încadrează, în general, între 70% şi 80% din populaţia afectată“. Dar retard înseamnă o oarecare întârziere cauzată, în primul rând, de lipsa interesului copiilor cu autism de a completa sau de a se supune testelor de IQ.

De altfel, eticheta aceasta de afecţiune mintală este pusă de multe ori şi în şcolile din România, motiv pentru care copiii autişti, unii dintre ei înalt funcţionali, sunt respinşi din şcolile normale.

4. ABA este cea mai bună terapie pentru autişti

Sunt mai multe terapii care ajută în tratamentul şi evoluţia persoanelor cu autism, dar niciuna nu vindecă. Analiza comportamentală aplicată (Applied Behaviour Analysis – ABA), pe care mulţi o consideră cea mai eficientă formă de terapie pentru autism, îi ajută, într-adevăr, pe unii copii, dar este nepotrivită pentru alţii.

„Nu cred că există o baghetă minune şi o intervenţie eficientă în toate cazurile. Dacă vorbim cu adepţii acestui tip de intervenţie, vor spune că s-a constatat o foarte mare eficienţă. Importantă este vârsta la care se intervine, cu cât mai repede cu atât mai bine. Pe de altă parte, o intervenţie eclectică şi un mix între mai multe tipuri de intervenţii poate fi eficient. Totuşi, trebuie văzut care este terapia potrivită pentru fiecare copil în parte“, explică psihoterapeutul Petre Bădoiu, şeful Centrului de consiliere şi asistenţă pentru tinerii şi adulţii cu tulburare de spectru autist din sectorul I, Bucureşti.

Centru nou, gratuit, pentru 22 de copii cu autism, în sectorul 3

Pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştinetizare a Autismului, în ţară au avut loc mai multe manifestări, cursuri şi deschideri de centre pentru copiii cu autism.

Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Învingem Autismul şi Asociaţia Autism România au realizat iluminarea în albastru a mai multor clădiri importante din ţară, în scopul conştientizării autismului.

Asociaţia Help Autism a realizat Conferinţa Naţională ABA, în perioada 28-30 martie, iar pe 2 aprilie, a inaugurat Centrul Casa Soarelui - centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologică şi consiliere pentru copiii cu vârste între 1 şi 4 ani cu întârzieri de dezvoltare şi părinţii acestora. Centrul Casa Soarelui a fost inaugurat cu ajutorul Primăriei Sectorului 3 şi Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.

În urma parteneriatului public-privat între cele trei entităţi, în Centrul Casa Soarelui, situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B, sector 3, 22 de copii diagnosticaţi cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar părinţii copiilor suspecţi de tulburare de spectru autist beneficiază gratuit de diagnostic precoce şi consiliere.


Citeşte şi:

„Am întâlnit trei copii cu autism recuperaţi.“ Psihologul Paul Moroşanu ne învaţă cum se poate deconta terapia ABA

Începerea din timp a terapiei, munca asiduă a familiei şi a specialiştilor şi concentrarea unor resurse financiare importante pot face ca simptomele autismului să dispară aproape în totalitate.

VIDEO Povestea Corinei sau cât de independenţi pot fi adulţii cu autism. A cântat înainte de a vorbi şi a compus muzică înainte de a învăţa să scrie

Corina este răspunsul optimist la necruţătoarea întrebare care tulbură zilele şi nopţile tuturor părinţilor de copii cu autism: „Ce va face copilul meu după ce eu nu voi mai fi?“.

VIDEO Ce şanse au copiii cu autism în România

Câţi copii şi adulţi cu autism sunt, de fapt, în România? Este, într-adevăr, costisitoarea terapie ABA cea mai eficientă formă de terapie pentru ei? Când trebuie diagosticate tulburările din spectrul autism pentru rezultate optime? Unde se pot trata în România copiii fără posibilităţi materiale? La toate aceste întrebări am încercat să răspundem la Adevărul Live.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite