Alungă stresul prin respiraţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repiraţia este una din cele mai importante funcţii ale organismului – inspirăm şi expirăm de circa 20.000 de ori pe zi! Totuşi, am uitat cum să o facem corect, iar asta ne poate afecta sănătatea.

Medicina tradiţională chineză şi tehnicile de yoga au subliniat dintotdeauna importanţa termenilor „chi“ sau „prana“ – forţele vitale asociate respiraţiei. Medicina modernă recunoaşte abia de puţin timp acest duo esenţial „energie – sănătate“. Iar o sursă esenţială de energie este oxigenul.

Reîntoarcerea la modelul natural

S-a dovedit că, schimbând modul în care respirăm, organismul primeşte mai mult oxigen. Şi, cu cât primim mai mult oxigen, cu atât uşurăm procesul de vindecare al diverselor afecţiuni, unele chiar serioase: astm, probleme digestive, depresie, simptome legate de stres.

Secretul este întoarcerea la un „model“ mai natural de a ne oxigena plămânii. Nou-născuţii vin pe lume respirând profund -  dar, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, stresul accelerează frecvenţa iniţială. Un adult trage aer în piept şi îl elimină de 15-20 de ori pe minut – deci, de 3-4 ori mai rapid decât ar fi optim.

De aici încep problemele, spun specialiştii: respiraţia accelerată şi superficială trimite un anumit mesaj glandelor suprarenale, care încep să secrete cortizol, hormonul stresului. Şi, se ştie, un organism stresat este unul slăbit.
Din fericire, câteva metode simple te ajută să-ţi corectezi respiraţia.

Exerciţii relaxante şi energizante

-    Respiraţia din diafragmă

Este tipul de exerciţiu care presupune extensia voluntară a abdomenului, pentru a mări volumul plămânilor şi a face loc unui supliment de oxigen. Îmbunătăţeşte circulaţia, scade anxietatea şi simptomele stresului, grăbeşte recuperarea după chimioterapie.

Află mai multe exerciţii pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite