Pansamentele « inteligente» anunţă şi tratează infecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pansamentele inteligente vor fi folosite în primul rând în cazul copiilor
Pansamentele inteligente vor fi folosite în primul rând în cazul copiilor

Până acum, pansamentele aveau rolul de a preveni posibilele infecţii, izolând rănile. În viitor, ele vor fi şi mai eficiente: vor semnala dacă a apărut o infecţie şi, mai mult decât atât, vor igieniza focarele respective, eliberând antibiotice.

Ideea inventării unui astfel de pansament care să bandajeze rănile, dar care, în acelaşi timp, să alerteze în cazul în care la nivel local apare o infecţie aparţine unei echipe internaţionale de cercetători englezi şi australieni. Ei consideră că această inovaţie este extrem de utilă în cazurile de arsuri extinse, produse în diverse accidente. În aceste situaţii, deşi curăţate, rănile prezintă un risc mai mare de infecţii decât în cazul altor categorii de leziuni deschise. Riscul este mai mare fiindcă, spre deosebire de alte răni deschise în cazul cărora sângerarea contribuie la purificarea leziunii, ţesutul deteriorat prin ardere este mai aderent pentru microbi.

Copiii vor fi principalii beneficiari

Potrivit specialiştilor de la Universitatea „Bath" şi medicilor pediatri de la centrul Pediatric pentru Arşi „Frenchay Hospital" din Bristol, Marea Britanie, care au realizat pansamentul, acest tip de bandaj „inteligent" a fost gândit în primul rând pentru a veni în ajutorul copiilor. În cazul lor, sunt necesare astfel de pansamente pentru că pot face cu uşurinţă sindrom toxic, o afecţiune care le ameninţă viaţa. De aceea, pansamentul a fost gândit astfel încât să îşi schimbe culoarea în cazul în care, local, a apărut o infecţie. În acest fel, personalul medical este avertizat înainte ca pansamentele să fie desfăcute. Prin urmare, cu ajutorul acestor bandaje, se câştigă timp preţios în prevenirea extinderii infecţiilor, spun specialiştii.

Folosesc nanotehnologia

Prin schimbarea culorii, pansamentele ­„inteligente" fac mai mult decât să alerteze personalul medical. De fapt, schimbarea culorii este un efect secundar al unui proces mult mai important la care contribuie bandajul „inteligent": eliberarea de antibiotice la nivel local. Mai exact, atunci când „identifică" infecţia, pansamentele care conţin şi nanocapsule cu antibiotice şi colorant încep să acţioneze. „La suprafaţa pielii există o mulţime de bacterii care nu sunt dăunătoare, dar cele periculoase produc toxine care dizolvă capsulele nanoantibioticelor, permiţând eliberarea medicamentului pe leziune", explică dr. Toby Jenkins, coordonatorul echipei internaţionale de cercetători care au inventat pansamentele „inteligente". Un alt avantaj al acestor pansamente este şi acela că nu acţionează decât în cazul bacteriilor nocive, deci nu slăbesc organismul în cazul unor viitoare infecţii. „Doar dacă la nivelul rănii există toxine produse de bacterii nocive se sparg capsulele nanoantibioticelor, altfel capsulele rămân intacte. Deci dacă nu există infecţii, antibioticul nu ajunge să intre în contact cu rana", mai spune dr. Toby Jenkins.

Scad riscul de cicatrice inestetice

Pansamentele convenţionale se îndepărtează atunci când apare o infecţie. În schimb, pansamentele „inteligente" igienizează focarul de infecţie. Dacă infecţia este extinsă, este nevoie ca medicii să intervină şi prin administrarea de antibiotice pe cale orală sau prin injecţii. În plus, pentru că previn infecţiile care cuprind în profunzime ţesutul şi care duc la extinderea leziunilor, aceste pansamente asigură şi o vindecare cu mai puţine cicatrice. În unele cazuri, în funcţie de gravitate, datorită pansamentelor „inteligente", rănile se pot vindeca fără să lase deloc semne.

Pansamentele „inteligente" pot fi folosite şi pentru bandajarea unor răni precum cele apărute în cazul ulcerelor.

Precizare: Minicapsulele de antibiotic din pansament au dimensiuni mai mici de un milimetru.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George
medic de familie, competenta în fiziokinetoterapie 

Rolul pansamentelor este simplu, dar important: să realizeze o asepsie a porţii de intrare prin plagă, prin distrugerea germenilor patogeni. O rană, de orice fel ar fi ea, se poate suprainfecta dacă este lăsată fără protecţie. Adică poate duce la ischemie locală, afectarea circulaţiei, inflamaţie şi la cangrenă. De aceea, rolul pansamentului este esenţial, ­fiindcă el joacă rolul unei bucăţi de piele artificială care protejează până ce se vindecă tegumentul. Pansamentele „inteligente" uşurează munca medicului fiindcă, dacă apare infecţia plăgii, ele avertizează prin schimbarea culorii şi se intervine mai prompt pentru a opri evoluţia spre necroză a ţesuturilor. Eliberarea de antibiotic din pansament este utilă, însă limitată de multitudinea de bacterii sensibile doar la anumite tipuri de antibiotic.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite