Chirurgia oncologică, o opţiune care poate salva vieţi
0Patologiile oncologice reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial după bolile cardiovasculare, iar diagnosticul de cancer necesită o abordare multidisciplinară şi o evaluare temeinică a cazului, în prim plan de tratament cu viză curativă aflându-se chirurgia oncologică.
Chirurgia oncologică include orice tip de intervenţie chirurgicală pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului sau pentru ameliorarea unor simptome cauzate de afectarea multisistemică a bolii. În ciuda progreselor înregistrate în oncologia medicală şi radioterapie, chirurgia oncologică rămâne singura modalitate ce are potenţialul de a vindeca majoritatea cancerelor solide.
Astfel de intervenţii chirurgicale sunt de o amploare deosebită şi trebuie realizate de o echipă anestezico-chirurgicală cu experienţă în domeniu, atât în ceea ce priveşte tehnica chirurgicală cât şi supravegherea post-operatorie care necesită o terapie intensivă de standarde înalte.
Intervenţia chirurgicală oncologică are ca principal obiectiv, cu scop curativ, eliminarea totală a tumorii sau a ţesutului canceros, atunci când acest lucru e posibil.
În ceea ce priveşte rolul terapeutic al intervenţiilor chirurgicale oncologice, chirurgia poate fi:
- · Diagnostică – în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic precis; o astfel de intervenţie se recomandă atunci când investigaţiile medicale nu sunt suficient de concludente;
- Curativă sau radicală – extirparea completă a tumorii şi a ţesutului adiacent în limite de siguranţă oncologică;
- Citoreducţională – cu scopul scăderii numărului de celule maligne din organism, atunci când extirparea completă nu este posibilă;
- Paliativă – în vederea ameliorării unor simptome.
Atitudinea terapeutică se decide în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare formată din medici din diferite specialităţi (chirurgie, oncologie, imagistică, radioterapie, etc), în cadrul căreia se personalizează şi optimizează tratamentul în raport cu pacientul analizat, în funcţie de tipul cancerului, gradul de creştere tumorală şi comorbidităţile asociate.
La Spitalul Clinic SANADOR pacienţii au acces la intervenţii chirurgicale oncologice de mare anvergură, realizate de către echipe anestezico-chirurgicale cu experienţă vastă în patologia cancerelor, susţinute de tehnologii de ultimă generaţie şi de un departament de terapie intensivă dotat la standarde europene.
Centrul Oncologic SANADOR, parte integrantă a Spitalului Clinic SANADOR şi cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic şi tratament al cancerului, dar şi de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară, alcătuită din medici cu experienţă şi rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi alte specialităţi, după caz.