Ce e bine şi ce e greşit în îngrijirea urechilor. Test: tu cum stai cu auzul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijirea incorectă a urechilor poate duce la probleme de auz FOTO: Arhivă
Îngrijirea incorectă a urechilor poate duce la probleme de auz FOTO: Arhivă

Igiena urechilor pare un lucru simplu: oricine ştie să folosească beţişoarele de urechi. Specialiştii spun însă că, pentru a curăţa corect canalul auditiv, trebuie să utilizezi produse speciale. În caz contrar, rişti complicaţii serioase care pot reduce acuitatea auditivă.


Ceea ce face destul de dificilă îngrijirea urechilor este structura lor complexă. Pentru că urechea este alcătuită din trei părţi: urechea externă, medie şi internă, iar trecerea dintr-una în alta se face foarte uşor. Prin urmare, atunci când îţi cureţi urechile trebuie să fii foarte atent să nu afectezi anumite părţi sensibile ale canalului auditiv cum este, de exemplu, timpanul.

Ceara, sistem de autoapărare

Pentru a împiedica pătrunderea agenţilor patogeni sau a corpilor străini în urechea internă (unde sunt scăriţa, ciocănelul şi nicovala), urechea are un sistem de autoapărare: cerumenul. Acesta este de fapt o secreţie vâscoasă, gălbuie, grasă, insolubilă în apă, produsă de glandele ceruminoase situate la intrarea în conductul auditiv extern.

Cerumenul protejează urechea în două moduri: mecanic – prin împingerea particulelor străine spre exteriorul urechii – şi chimic – are acţiune antibacteriană. În acelaşi timp, ceara produsă de ureche are şi rol de autocurăţare, odată cu scurgerea ei eliminându-se şi resturile de piele moartă rezultate din procesul de regenerare a pielii care căptuşeşte urechea.

Acesta este motivul pentru care, atunci când îţi cureţi urechile, nu trebuie să insişti foarte mult pentru a îndepărta tot cerumenul. De altfel, specialiştii spun că ceara din ureche este considerată în mod greşit un inconvenient şi o dovadă a igienei precare.

Ceara este transportată de piele din interior spre exterior ca un covor rulant, de la o adâncime de aproximativ 2,5 cm, cu aceeaşi viteză cu care cresc unghiile. În acest „drum“, ea se încarcă cu impurităţi pe care le împinge în exterior şi, în final, ajunge în urechea externă. De-abia această acumulare de cerumen cere o igienizare regulată.

Când sunt bune beţişoarele?

Aproape niciodată, răspund specialiştii. „Pentru igiena urechilor nu trebuie să folosim beţişoarele de urechi, deoarece acestea nu sunt sterile şi chiar dacă sunt sterile, când deschidem prima dată cutiuţa şi le luăm, deja le-am contaminat, mâna nefiind nici ea sterilă“, explică medicul specialist ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Colţea din Capitală.

betisoare urechi

De fapt, beţişoarele de urechi nu sunt eficiente decât pentru curăţarea părţii externe a urechii: pavilionul şi intrarea în canalul auditiv. În situaţia în care beţişorul pătrunde mai adânc în ureche, riscurile nu sunt deloc de ignorat. În primul rând, există posibilitatea ca vârful beţişorului să atingă timpanul şi, prin urmare, să afecteze auzul.

Şi chiar dacă nu îl introduci atât de adânc încât să atingi structurile interne ale urechii, tot nu este indicată utilizarea frecventă a beţişorului de urechi, deoarece poate duce la un efect opus celui dorit: în loc să cureţe cerumenul, provoacă secreţia unor cantităţi mai mari pe care le împinge în interiorul canalului auditiv şi, astfel, favorizează formarea unui dop de ceară, care scade acuitatea auditivă.

De aceea, medicii recomandă utilizarea beţişoarelor cel mult de două ori pe săptămână. Iar în cazul copiilor, acestea sunt total interzise, deoarece structurile interne ale urechii în cazul lor sunt mult mai sensibile decât la adulţi.

„Dacă folosim frecvent şi incorect beţişoarele, pot apărea o serie de boli la nivelul conductului auditiv, dintre care cel mai des întâlnită este micoza (ciuperca), care este foarte supărătoare şi necesită tratament timp îndelungat, la care se adaugă disconfortul de a nu mai auzi din cauza obstrucţiei prin inflamaţie şi durerea dată de aceasta“, subliniază medicul Cezara Danciu.

Eczemă cronică

Folosirea excesivă a beţişoarelor de urechi poate duce, de asemenea, la iritarea pielii din profunzimea urechii care, în lipsa cerumenului, este mai vulnerabilă şi se irită foarte uşor. Aşa ia naştere eczema cronică a urechilor, caracterizată prin mâncărimi şi prin durere la nivelul urechii. În cazul în care înotăm sau facem baie şi ne intră apă în urechi, există un risc crescut să se instaleze infecţiile urechii.

image

Produse pentru igiena zilnică

„Cel mai bine pentru igiena urechilor este să folosim colţul de la prosop după ce spălăm urechea (pavilionul) cu apă şi săpun, dar fără a lăsa apa să pătrundă în conduct (umezeala favorizează dezvoltarea micozelor)“, recomandă specialista.

În locul beţişoarelor, poţi folosi pentru igiena zilnică a urechilior sprayuri speciale, care conţin apă purificată şi clorură de sodiu. Sprayurile curăţă canalul auditiv, prin umplerea lui cu lichid (nu cu apă de la robinet, care poate favoriza infecţiile) şi ajută la eliminarea impurităţilor.

În cazul unei secreţii excesive de cerumen, trebuie să ştii că nu există niciun produs care să o reducă. Însă poţi utiliza un spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi îl elimină.

Cum scapi de dopuri?

Dopul de ceară se formează atunci când glandele ceruminoase secretă prea mult cerumen. Acesta se combină cu resturile de piele moartă, se întăreşte şi formează o substanţă solidă care blochează canalul auditiv, afectând auzul. Pentru a îndepărta dopul de ceară, poţi merge la un medic ORL. Ajutoare pentru acasă sunt tratamentele speciale care dizolvă dopurile de mici dimensiuni şi previn apariţia unuia nou.

În România, există între 2 şi 4 milioane de persoane cu probleme de auz.

TEST: Cum stai cu auzul?

Dopurile de ceară sau infecţiile urechii pot duce la reducerea acuităţii auditive. Cu ajutorul acestui test, vei afla dacă este cazul să te îngrijorezi şi să mergi la un consult ORL.

image

Răspunde cu „Da“ sau „Nu“ la următoarele întrebări, pentru a afla dacă ai motive să te îngrijorezi. Acordă-ţi câte un punct pentru fiecare răspuns afirmativ.

  • Ai momente când auzi că oamenii din jurul tău vorbesc, dar nu înţelegi exact ce spun şi ai senzaţia că mormăie?
  • Ţi se întâmplă frecvent să te întrebe cineva ceva şi tu să răspunzi altceva?
  • Le ceri adesea persoanelor cu care ai o discuţie să repete ceea ce tocmai au spus?
  • Convorbirile la telefon sunt dificile pentru tine, pentru că nu auzi prea bine ce îţi spune interlocutorul tău?
  • Când asculţi muzică la căşti, îţi atrag atenţia colegii că aud şi ei destul de tare ceea ce asculţi tu?
  • Familia ta se plânge adesea că dai televizorul sau radioul prea tare?
  • Ţi se întâmplă să nu auzi când curge un robinet sau când bate cineva la uşă?
  • Ţi se spune frecvent că vorbeşti cam tare?
  • Ţi se pare dificil să porţi o conversaţie într-un restaurant sau într-un loc aglomerat şi zgomotos?
  • Ai observat că, atunci când asculţi muzică la căşti, auzi mai bine cu o ureche decât cu cealaltă?
  • Ai un serviciu care implică expunerea la zgomote puternice sau mergi des în cluburi unde muzica e dată la maximum?
  • Obişnuieşti să-ţi cureţi urechile cu beţişoare speciale?
  • Ţi se întâmplă să-ţi ţiuie urechile, mai ales după ce te expui la zgomote puternice?
  • În familia ta există cazuri de hipoacuzie?
  • Ţi se întâmplă să nu auzi atunci când cineva îţi şopteşte ceva?


Rezultate:

1-5 puncte: Ai auzul fin

În momentul de faţă nu ai nicio problemă cu auzul. Auzi perfect şi când interlocutorii tăi şoptesc sau vorbesc foarte încet, şi când vorbeşti la telefon, chiar şi atunci când te afli în spaţii în care zgomotul de fond bruiază conversaţia. Totuşi, chiar dacă acum ai auzul foarte fin, dacă nu ai grijă de el, în timp se poate deteriora. De aceea, specialiştii te sfătuiesc să eviţi spaţiile cu zgomote puternice, să nu asculţi muzica prea tare în căşti şi să-ţi igienizezi corect urechile.

6-10 puncte: Nu ţi-ar strica o audiogramă

În general, stai destul de bine cu auzul. Însă există situaţii în care colegii tăi de birou îţi reproşează că asculţi muzica prea tare la căşti sau nu auzi prea bine atunci când cineva îţi adresează o întrebare şi dai un răspuns pe lângă subiect. Este foarte posibil ca micile probleme de auz pe care le ai să fie cauzate de faptul că foloseşti des beţişoare de urechi sau pentru că te expui frecvent la zgomote puternice. De asemenea, este posibil să auzi mai bine cu o ureche decât cu cealaltă. De aceea, ar fi indicat să mergi la un specialist ORL şi să efectuezi o audiogramă, pentru a monitoriza eventualele pierderi de auz.

11-15 puncte: Ai nevoie de un consult de specialitate

Problemele de auz au devenit deja destul de stânjenitoare. Ai ajuns să eviţi conversaţiile la telefon, pentru că auzi cu greu ceea ce spune interlocutorul tău. Pentru a înţelege ceea ce ţi se comunică, trebuie neapărat să vezi faţa celui care îţi vorbeşte, deoarece completezi ce auzi cu ce-i citeşti pe buze. Iar în spaţiile aglomerate, ţi-e foarte greu să înţelegi ce spun interlocutorii tăi. Specialiştii te sfătuiesc să mergi cât mai repede la un specialist să faci o audiogramă pentru diagnosticarea gradului de hipoacuzie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite