Canicula afectează buna funcţionare a organismului. Medicii ne îndeamnă să bem 4 litri de apă pe zi pentru a ne menţine hidrataţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ni se recomandă să nu stăm în soare în intervalul 12.00 - 16.00, mai ales dacă este caniculă
Ni se recomandă să nu stăm în soare în intervalul 12.00 - 16.00, mai ales dacă este caniculă

Zilele caniculare de vară pot afecta grav funcţionarea organismului. Cei mai expuşi riscului sunt copiii şi bătrânii, dar şi persoanele cu probleme cardiace şi mintale.

Oricine poate suferi de pe urma caniculei. Majoritatea ne simţim confortabil la temperaturi ale mediului înconjurător cuprinse între 20 şi 27 de grade Celsius şi la o umiditate a aerului între 35 şi 60%. Dacă aceste valori sunt mai mari, apare senzaţia de dinconfort, iar organismul se mobilizează pentru eliminarea excesului de căldură.

Creierul, primul afectat

Hipotalamusul este centrul care reglează temperatura corpului, însă atunci când aceasta creşte foarte mult, procesele chimice din creier ajung să fie disfuncţionale, fiind afectată capacitatea de judecată şi determinând apariţia stărilor nervoase şi a anxietăţii.

Tot temperaturile mari provoacă stări depresive şi oboseala, ca urmare a încetinirii funcţionării normale a creierului, nervilor şi măduvei spinării. Mulţi oameni au tendinţa de a renunţa la activităţile fizice şi de a lenevi întreaga zi.

La nivel muscular, apar crampele ca urmare a transpiraţiei excesive şi a pierderilor implicite de sodium şi minerale. Sodiul, alături de potasiu şi clor, face parte din categoria electroliţilor absolut necesari funcţionării tuturor organelor din corp. Astfel, carenţele de sodiu pot afecta echilibrul normal de funcţionare a muşchilor.

Inima bate mai repede

Căldura caniculară duce la deshidratare. În aceste condiţii, rinichii tind să reţină mai multe toxine – uree şi amoniu – care de obicei se elimină prin urină. Aceasta devine închisă la culoare şi urât mirositoare. De aceea, este foarte important să ne hidratăm corespunzător, consumând minimum 2 litri de apă pe zi şi maximum 4 litri. Ştim că suntem hidrataţi cum trebuie dacă urina are culoare galbuie şi este fără miros.

Pentru că vasele de sânge se dilată, în efortul de a elimina căldura, tensiunea arterială scade. Din acest motiv, inima bate mai repede în încercarea de a restabili tensiunea corectă a corpului.

Pentru că sângele are o circulaţie deficitară, pot apărea probleme grave la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială pot suferi atacuri de cord sau alte boli cardiovasculare.

Când temperatura exterioară creşte, organismul este obligat să muncească suplimentar pentru a-şi menţine propria temperatură în limitele normale. Acest proces implică eliminarea căldurii suplimentare la nivelul pielii prin transpiraţie.

Din cauza transpiraţiei excesive, pe suprafaţa corpului pot apărea erupţii cutanate. Aceste eruptii apar în pliurile pielii şi pe zonele corpului unde îmbrăcămintea stă lipită. Cele mai expuse părţi ale corpului sunt partea de sus a pieptului, gâtul, zona înghinală şi axila.

Ochii trebuie protejaţi cu ochelari de soare

Şi ochii au de suferit de pe urma soarelui excesiv. „Ochelarii de soare sunt necesari pentru protecţia ochilor de lumina puternică şi în special de radiaţiile ultraviolet“, explică dr. Sanda Ionescu, medic primar oftalmolog clinica Bio-Medica, Bucureşti.

Potrivit acesteia, este indicat să-I cumpărăm numai de la magazine specializate de optică medical, unde avem siguranţa că îndeplinesc toate criteriile de conformitate CE; calitatea lentilei, gradul de protecţie UV, categoria de filtru solar, alegerea ochelarului fiind şi în funcţie de activitatea desfăşurată în momentul purtării acestuia  - sport, ski, navigaţie. 
„Când avem nevoie şi de corecţie optică  - ochelari de vedere -  optăm pentru ochelari de soare cu dioptrii“, adaugă specialistul.
Dacă nu ne protejăm cu ochelari de soare, riscăm din cauza radiaţiilor ultraviolete aparitia cataractei, sau leziuni retiniene.
Fotofobia  este  sensibilitatea dureroasă la lumină  de diverse  cauze  - afectiuni inflamatorii ale ochiului , constituţională , alte cauze- de ajutor pentru pacient fiind tot ochelarii de soare.        

Ce recomandă medicii

Medicii de la Direcţiile de Sănătate Publică recomandă încetarea oricărei activităţi fizice pentru mai multe ore pentru persoanele care sunt afectate de caniculă şi odihna într-un loc răcoros.

Totodată, sfaturile include evitarea ieşirilor în intervalul 12.00 – 16.00, iar atunci când ne expunem la soare să o facem folosind mijloacele de protecţie, respective pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte natural din ţesături fine. E important ca în timpul deplasărilor să avem la noi lichide – apă, sucuri.

Trebuie să consumăm  alimente cu conţinut redus de grasimi; să ocolim cafeaua şi alcoolul în exces; iar ferestrele expuse soarelui să fie protejate cu draperii. Sportul trebuie practicat fie dimineaţa, fie seara pentru a creşte rezistenţa organismului la caniculă. Duşurile frecvente cu apă la temperatura moderată ne ajută să facem faţă căldurii.

Cum protejăm copiii

În intervalul orar 12.00 -16.00 trebuie evitată expunerea la căldur -  deplasari, joacă, plajă.

În cazul expunerilor la plajă se recomandă: protejarea capului cu pălărie; consum adecvat de lichide; protejarea pielii cu loţiuni cu factori de protecţie UV pentru razele ultraviolete solare.

Nu lăsaţi copiii în interiorul autovehiculelor expuse la soare!

Evitaţi deplasările pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite