Beneficiile terapeutice ale masajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masajul terapeutic trebuie executat de un profesionist, la recomandarea medicului
Masajul terapeutic trebuie executat de un profesionist, la recomandarea medicului

Atenuează durerea, stimulează circulaţia sanguină şi limfatică şi echilibrează organismul, dar uneori prezintă şi riscuri. Diferite tipuri de masaj terapeutic au indicaţii specifice şi pot fi folosite în afecţiuni cronice, pentru o mai bună funcţionare a organismului.

Metodă adjuvantă folosită în tratamentul unor boli cronice, masajul îşi exercită efectele benefice atât la nivel local, al muşchiului sau articulaţiei pe care se aplică procedura, cât şi la distanţă, asupra întregului organism. Studiile arată că este util în special persoanelor cu dureri ale coloanei lombare şi a gâtului.

Acţionează pe plan fizic şi psihic

Masajul are efect analgezic, atenuând durerea prin mecanism reflex şi prin eliberarea de substanţe precum endorfinele şi serotonina. Efectele asupra psihicului sunt parţial subiective, dar s-a observat că şedinţele de masaj scad nivelul anxietăţii, putând fi benefice atât în caz de stres, cât şi în episoadele de agitaţie din boala Alzheimer.

Mişcările de masaj terapeutic stimulează circulaţia sanguină şi limfatică, ducând la eliminarea toxinelor şi a substanţelor nocive, dar şi la mobilizarea substanţelor protectoare. Astfel, favorizează relaxarea musculaturii, fiind utile bolnavilor cu afecţiuni musculoarticulare, dar şi celor cu boli neurologice cum este Parkinson.
De asemenea, anumite tipuri de masaj conduc la diminuarea edemelor, mecanism ce stă la baza tratamentului anticelulitic prin masaj. În plus, produsele emoliente cu care se realizează masajul pătrund mai uşor în piele, îmbunătăţindu-i aspectul.

Masajul terapeutic se poate executa manual sau cu ajutorul echipamentelor speciale, precum duşurile subacvatice. Există mai multe metode de masaj manual, cu indicaţii precise. De exemplu, masajul suedez este indicat pentru îngrijirea articulaţiilor şi a musculaturii, pentru că stimulează circulaţia sanguină şi limfatică. Tehnica Shiatsu vizează şi afecţiuni generale, precum cele digestive sau ginecologice. Ea acţionează asupra unor puncte precise, situate pe meridiane ale corpului ce corespund unor organe sau funcţii specifice şi se bazează şi pe exercitarea de presiune cu ajutorul vârfurilor degetelor, pumnilor, coatelor şi chiar cu picioarele.

Indicat în reumatism

Patologia coloanei vertebrale, artrozele, dar şi artritele în fază cronică beneficiază de pe urma procedurilor de masaj. „Masajul este indicat persoanelor care suferă de o patologie cronică articulară şi este contraindicat în episoadele active, acute de boală", precizează kinetoterapeutul Carmen Gherghel de la centrul medical „Active Center" din Bucureşti.

În stadiile acute ale bolilor articulare autoimune, de tipul poliartritei reumatoide sau spondilitei anchilozante, când articulaţia este roşie, caldă, dureroasă şi tumefiată, se foloseşte mai degrabă un masaj al musculaturii din vecinătate, pentru decontractarea muşchilor, şi se evită masarea articulaţiei. În caz de artroză, masajul se poate executa după aplicaţii de comprese calde.

Contraindicat celor cu tulburări de coagulare

Masajul viguros este contraindicat persoanelor care au probleme de coagulare sau care sunt în tratament cu anticoagulante. De asemenea, masajul nu trebuie realizat pe zone cu cheaguri, cu fracturi, cu infecţii ale pielii sau asupra cărora s-a intervenit recent chirurgical.
Oasele fragilizate de osteoporoză sau de tumori trebuie să fie menajate de aceste proceduri. Femeile însărcinate trebuie să îşi consulte medicul înainte de a folosi terapia prin masaj.

Doar la indicaţia medicului

Masajul terapeutic nu ar trebui să înlocuiască medicaţia, ci doar să completeze tratamentul dat de medic. De asemenea, medicul trebuie să fie informat în legătură cu intenţia pacientului de a începe un tratament prin masaj, iar maseurul trebuie să fie unul cu experienţă, eventual recomandat chiar de medicul curant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite