În premieră, uretre create în laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci băieţi cu probleme de tract urinar au primit uretre create în laborator din celule recoltate chiar de la ei, iar acestea funcţionează perfect. Această premieră medicală se datorează eforturilor echipei de chirurgi americani de la Institutul de Medicină Regenerativă „Wake Forest" din Carolina de Nord, aceeaşi echipă care a reuşit, anterior, să creeze în laborator o vezică urinară. Cei cinci băieţi de origine mexicană, cu vârste între 10 şi 14 ani, suferiseră accidente în urma cărora aparatul urinar a fost lezat.

Procedeul, pas cu pas

După prelevarea unui număr mic de celule de la nivelul vezicii urinare, specialiştii ­le-au izolat în laborator pe cele capabile să producă celule musculare, ţesut conjunctiv şi mucoasă, toate necesare pentru reconstrucţia uretrei. Apoi, timp de câteva săptămâni, ele au fost multiplicate în laborator şi puse pe o plasă biodegradabilă tubulară, pentru a lua forma unei uretre. Dimensiunea a fost ajustată după anatomia fiecărui pacient. După o săptămână, grefele astfel „construite" în laborator au fost transplantate celor cinci băieţi. Ele arată ca uretrele naturale şi funcţionează la fel de bine.

În absenţa acestui tratament revoluţionar, băieţii ar fi avut nevoie de grefe artificiale, care în 50 la sută din cazuri nu sunt eficiente sau favorizează incontinenţa urinară şi infecţiile urinare repetate. Profesorul Anthony Atala, coordonatorul echipei care a creat uretrele, încearcă în prezent crearea a mai mult de 30 de ţesuturi şi de organe diferite prin intermediul aceloraşi tehnici. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite