7 moduri în care se transformă corpul bărbatului după ce devine tată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată cu scăderea nivelului testosteronului după naşterea copilului, bărbaţii devin mai paşnici şi mai grijulii
Odată cu scăderea nivelului testosteronului după naşterea copilului, bărbaţii devin mai paşnici şi mai grijulii

În timpul sarcinii, dar şi după naştere, femeia trece prin schimbări hormonale, comportamentale şi chiar prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar. Cercetătorii au descoperit, însă, că şi corpul bărbatului devenit tată trece prin modificări, unele chiar asemănătoare cu cele ale femeii.

"În timp ce schimbările cauzate de sarcină sunt evidente la femei, modificările care au loc în cazul bărbatului sunt mai subtile", a declarat dr. Allan Pacey, expert în fertilizare la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

Afirmaţia lui este susţinută de un studiu efectuat de cercetătorii din Chicago care monitorizat 624 de bărbaţi ce au devenit recent taţi. Rezultatele analizei au dezvăluit şapte schimbări majore asupra organismului şi comportamentului masculin.

1. Devin mai docili

După naşterea copilului, nivelul testosteronului scade cu 34%. Acest hormon este responsabil de latura dominantă şi agresivă a comportamentului masculin. Astfel, bărbaţii devin mai paşnici şi mai preocupaţi de creşterea copilului şi de familie.

Scăderea nivelului testosteronului a evoluat în timp pentru a canaliza atenţia bărbatului asupra protejării copilului, care va asigura transmiterea genelor mai departe.

2. Mai puţin interesaţi de sex

Scăderea nivelului testosteronului din organism îi face mai grijulii cu partenera şi cu copilul, dar diminuează şi apetitul sexual. "Mai puţin testosteron duce la micşorarea libidoului, aşadar bărbaţii devin mai puţin interesaţi de sex", a declarat dr. Allan Pacey.

Totuşi, după ce copilul depăşeşte primii ani de viaţă, nivelul testosteronului începe să crească la rândul lui.

3. Au o memorie mai bună

Creierul unui bărbat devenit părinte funcţionează diferit de cel al unuia care nu are moştenitori.

Cercetătorii Universităţii americane Princeton au examinat creierele masculilor de maimuţă care au pui. Ei au descoperit că legăturile neuronilor din cortexul prefrontal sunt mult mai active decât la masculii fără pui. Această parte a creierului este responsabilă cu memorarea şi planificarea. Acelaşi fenomen are loc şi în organismul bărbaţilor.

Un alt studiu arată că regiunea hipocampusului, asociată cu procesarea emoţiilor, este de asemenea mult mai activă odată cu ţinerea propriului copil în braţe.

4. Se îngraşă pe timpul sarcinii

În timpul celor nouă luni de sarcină, bărbaţii care ştiu că vor deveni taţi se îngraşă, în medie, şase kilograme, arată un studiu efectuat pe 5.000 de reprezentanţi ai sexului tare. Aproximativ 40% din participanţii la cercetare au dat vina pentru kilogramele în plus pe micile gustări existente în casă, menite să satisfacă poftele femeii însărcinate.

5. Suferă de contracţii

Unul din patru viitori tătici manifestă simptome false de naştere. O cercetare efectuată pe 2.000 de bărbaţi arată că şi ei au pofte pe parcursul sarcinii, schimbări bruşte ale stării de spirit, dar şi greţuri. Totodată, 20% din participanţi au declarat că au simţit, la rândul lor, contracţii. Acestea sunt însă simptome false, generate pe fond psihic.

6. Mai puţin predispuşi la boli de inimă

Jurnalul "Reproducere Umană" a publicat un studiu efectuat pe 135.000 de bărbaţi în care au fost analizate riscurile cardiace la bărbaţii cu şi fără copii.

Cercetătorii au descoperit că cei care nu deveniseră tătici aveau cu 17% mai mari şanse de dezvolta afecţiuni cardiovasculare, faţă de cei care se bucurau de propriile odrasle.

"După ce li se naşte copilul, bărbaţii tind să se concentreze asupra factorilor care le măresc speranţa de viaţa. Astfel, mănâncă mai sănătos, renunţă la fumat şi încetează să mai iasă în cluburi cu prietenii lor", a declarat dr. Ian Banks, de la Universitatea Metropolitană din Leeds (Marea Britanie).

7. Suferă de depresie postnatală

După analizarea a 43 de studii din 16 ţări, profesorii Şcolii de Medicină din Virgina de Est (SUA) au descoperit că tulburarea nu afectează numai femeile, ci şi bărbaţii.

Depresia postnatală se manifestă la unul din patru taţi, adică în aceeaşi proporţie ca la femei. Tulburarea poate apărea în primele şase luni de la venirea pe lume a copilului.

În cazul bărbaţilor apare un conflict interior legat de noile priorităţi în cadrul cuplului, care se concentrează pe copil. Se simte neglijat, abandonat şi chiar caută refugiu în altă parte.

"Bărbaţii conştientizează brusc că totul merge în total altă direcţie", explică dr. Ian Banks. El atrage atenţia asupra lipsei de informare privind depresia postnatală la proaspeţii tătici, care face ca revenirea la normal să fie, deseori, dificilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite