Ce face lipsa somnului din tine: după o singură noapte pierdută eşti mai predispus la accidente, dar şi la infecţii
0„Sunt nedormit“ poate fi cea mai obişnuită frază spusă luni dimineaţă. Obişnuinţa de a te trezi târziu în weekend are efect asupra somnului de duminică noapte şi, astfel, asupra activităţii tale din săptămâna următoare. Luând în considerare lipsa cronică de somn şi din săptămânile anterioare, te confrunţi, deja, cu o problemă gravă. Iată ce poţi păţi după doar o noapte de nesomn.
Lipsa somnului te afectează din cap până în picioare. De fapt, un studiu publicat anul trecut, a demonstrat că doar o singură săptămâna în care ai dormit mai puţin de şase ore pe noapte rezultă în modificarea a peste 700 de gene. Luând în considerare timpurile moderne, adică lipsa somnului din cauza serviciului, a problemelor personale, a internetului şi chiar a telefonului mobil, aproape nimeni nu doarme cele şapte-nouă ore recomandate pentru o sănătate de fier.
În efortul de a atrage atenţia asupra cât de important este somnul în viaţa noastră, „Huffington Post“ a realizat un grafic sugestiv despre ce se întâmplă cu organismul, dar şi cu înfăţişarea noastră, atunci când pierdem fie şi o noapte de somn.
După o singură noapte de nesomn...
...eşti mai înfometat. Studiile au demonstrat că lipsa somnului ne face să mâncăm mai mult şi să preferăm alimentele cu un conţinut caloric ridicat, pline de carbohidraţi şi de grăsimi.
...eşti mai predispus la accidente. Şase ore sau mai puţin de somn pe noapte ne triplează riscul de accidente cauzate de oboseală, conform Fundaţiei Naţionale americane de Somn. Mai mult, o singură noapte de nesomn afectează coordonarea vederii, susţine un alt studiu efectuat de Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Adică lipsa somnului ne face mai neîndemânatici, fie că suntem la volanul maşinii, fie că nu.
...arăţi ca naiba. „Somnul de frumuseţe“ nu este doar o expresie. Un mic studiu publicat anul trecut a descoperit că participanţii la experimente au fost consideraţi neatractivi şi trişti. Un alt studiu efectuat de Institutul Medical „Karolinska“ din Stockholm, Suedia, a demonstrat că oamenii extenuaţi sunt consideraţi neabordabili. Şi problema aceasta devine din ce în ce mai rea, cu timpul. Somnul insuficient pe termen lung este asociat cu o îmbătrânire prematură a tenului.
...eşti mai predispus la răceală. Odihna suficientă este un element principal al unui sistem imunitar sănătos. De fapt, o cercetare a Universităţii „Carnegie Mellon“ din Australia a descoperit că mai puţin de şapte ore de somn pe noapte triplează riscul de răceală. „În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează proteine numite citochine, dintre care unele chiar ajută somnul. Numărul anumitor citochine creşte atunci când ai o infecţie sau o inflamaţie, chiar şi când eşti stresat. Somnul insuficient poate scădea producţia acestor citochine protectoare. Mai mult, anticorpii şi celulele care luptă cu infecţiile sunt în număr scăzut atunci când nu dormi suficient“, explică şi specialiştii de la Clinica Mayo din SUA.
...pierzi ţesut cerebral. O singură noapte nedormită cauzează pierderea de ţesut cerebral, notează un mic studiu efectuat pe 15 bărbaţi.
...eşti mai emotiv. În 2007, cercetătorii au descoperit că centrii emoţionali ai creierului erau şi cu 60% mai reactivi. „E ca şi cum, fără somn, creierul se întoarce la un stadiu mai primitiv, atunci când nu putea să judece experienţele într-un anumit context şi producea un răspuns imediat greşit – ca un copil“, nota Matthew Walker, directorul Laboratorului de Somn şi de Neuro-scanare al Universităţii americane „Berkley“.
...eşti mai puţin concentrat şi ai probleme de memorie. Epuizarea are efecte negative asupra concentrării şi te face mai uituc. Mai mult, somnul este o parte importantă a consolidării memoriei. Asta înseamnă că, dacă nu dormi, îţi va fi mult mai greu să înveţi sau să reţii lucruri noi.
Cum arăţi după o noapte de nesomn (dreapta) şi cum arăţi după o perioadă mai lungă de nesomn (stânga) FOTO „Huffington Post“
După o perioadă de nesomn...
...riscul de atac cerebral este de patru ori mai mare. „Cei care dorm mai puţin de şase ore pe noapte îşi măresc riscul de atac cerebral de patru ori mai mult, comparativ cu alţii de aceeaşi vârstă şi greutate, dar care dorm suficient“, declară cercetătorul Megan Ruiter de la Universitatea din Alabama, SUA.
...creşte riscul de obezitate. Nu doar că o singură noapte ne face să mâncăm mai mult şi mai prost, dar multe studii au sugerat că există o legătură între somnul insuficient pe termen lung şi obezitate. În 2012, cercetarea efectuată de specialiştii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a descoperit că mai puţin de şase ore de somn pe noapte schimbă nivelurile de leptină şi grelină, hormonii apetitului. Un alt studiu din 2012 a demonstrat că lipsa somnului ne face să mâncăm mai mult şi că, după doar cinci nopţi de somn insuficient, ne îngrăşăm cu aproape un kilogram.
...creşte riscul de anumite tipuri de cancer. O cercetare efectuată pe 1.240 de participanţi care au suferit colonoscopii a demonstrat că cei care dormeau mai puţin de şase ore aveau un risc de adenomuri colorectale (care pot deveni maligne) şi cu 50% mai mare. Un alt studiu, din 2012, a identificat o legătură posibilă între somn şi cancerul de sân agresiv. Cercetătorii au mai sugerat şi o legătură între apneea de somn şi un risc crescut de cancer de orice fel.
...creşte riscul de diabet. Un studiu recent, din 2013, realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) a descoperit că somnul insuficient (dar şi cel prea mult) are o legătură cu o gamă largă de boli cronice, inclusiv cu diabetul de tip II. Cu un an înainte, în 2012, s-a demonstrat că prea puţin somn are legătură cu modificările hormonale asociate cu obezitatea, dar şi cu sensibilitatea scăzută la insulină, un factor de risc în cazul diabetului.
...creşte riscul de boli de inimă. Somnul insuficient a fost asociat cu hipertensiunea, ateroscleroza (arterele înfundate de colesterolul mare) şi atacurile de cord, notează cercetătorii de la Universitatea „Harvard“, SUA. „Tendinţa de a sta treaz până târziu sau de a te trezi prea devreme dimineaţa este, de fapt, o bombă cu ceas pentru sănătatea ta şi trebuie să faci ceva să scazi aceste riscuri care îţi ameninţă viaţa“, ne sfătuieşte Francesco Cappuccio de la Facultatea de Medicină „Warwick“, Marea Britanie.
...scade numărul spermatozoizilor. Lăsând la o parte faptul că epuizarea nu prea te îndeamnă la activitate sexuală, lipsa somnului îţi afectează fertilitatea. Un studiu din 2013, efectuat asupra a 953 de danezi, a descoperit că cei care au probleme cu somnul au şi o concentraţie a spermatozoizilor din spermă cu 29% mai mică.
...creşte riscul de deces. Oamenii care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc de mortalitate mai mare, chiar şi după eliminarea unor factori de risc cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, a demonstrat un studiu efectuat pe 1.741 de oameni în decursul a 10-14 ani.
Citeşte şi:
Orice organism viu trece fără încetare dintr-un stadiu în altul, are un ritm al lui. Fără ritm n-ar exista viaţă. Şi, oricât de mult ne-am dori să fim stăpânii de netăgăduit ai propriei fiinţe, suntem, de fapt, supuşi ai ritmurilor solare, lunare, precum şi ai mişcărilor pământului. Cu cât suntem mai conştienţi de aceste lucruri şi facem tot posibilul pentru a ne respecta propriul ritm, cu atât vom fi mai echilibraţi şi mai sănătoşi.
Kiwi, superalimentul care ne ajută să dormim mai bine
Kiwi este o prezenţă standard în salatele răcoritoare de fructe. Este plin de vitamina C, are proprietăţi antioxidante care ajută la întărirea sistemului imunitar, iar ultimele studii anunţă că de pe urma lui ai beneficii şi în ceea ce priveşte un somn odihnitor: dacă mănânci kiwi dormi mai bine şi mai mult.
Probleme de sănătate care se ameliorează cu ajutorul somnului
Ce-ar fi să existe un leac magic care să rezolve cele mai mari probleme? Nu-i aşa că l-ai folosi? Petrecem atât de mult timp vorbind despre beneficiile somnului, însă uităm să dormim. Somnul poate face minuni în ceea ce priveşte sănătatea noastră.
Tu eşti predispus să suferi de insomnie? Trăsăturile comune ale insomniacilor
Insomnia se manifestă prin imposibilitatea a adormi şi poate conduce la iritabilitate, lipsă de concentrare în timpul zilei şi, pe termen lung, chiar la moarte. Insomnia a fost asociată cu obezitatea, cu tensiunea sangvină mare şi cu atacurile de cord. Dar de fel de oameni sunt mai predispuşi să dezvolte această tulburare de somn?