Seminţele de chia, superalimentele care te ajută să slăbeşti fără să te înfometezi şi care au mai mult calciu decât laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt pline de fibre şi de acizi omega 3. Sunt considerate superalimentele mileniului trei, datorită conţinutului mare de proteine, antioxidanţi, minerale, vitamine. Seminţele de chia sunt preferatele celor care vor să adopte un stil de viaţă sănătos.

Originare din America Centrală, seminţele de chia sunt consumate în mod curent în Argentina şi Peru. Ele sunt cunoscute şi apreciate de pe vremea aztecilor, care le mâncau prăjite, măcinate sau înmuiate în apă, sub formă de băutură răcoritoare. Chiar şi acum în America Centrală şi Mexic se consumă „chia fresca”, o băutură făcută din seminţe de chia înmuiate în apă, suc de lămâie şi zahăr.

Sunt bogate în fibre

Seminţele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, majoritatea solubile. Nu mai puţin de 28 de grame de fibre se găsesc în 100 de grame de chia. „Datorită fibrelor solubile, seminţele de chia se transformă în gel şi se umflă în prezenţa apei, motiv pentru care asigură senzaţia de saţietate”, explică Beatrice Benavent-Marco, nutriţionistă, citată de topsante.com. Seminţele de chia sunt visul oricărei persoane aflate la dietă, pentru că ele te ajută să slăbeşti fără să te înfometezi. Mai mult decât atât, ele sunt lipsite de calorii şi hrănesc organismul fără să îngraşe.

Micile seminţe au gust neutru şi pot fi pregătite astfel încât să aibă orice savoare, iar textura şi compoziţia îţi vor ţine de foame. Le găseşti în magazine bio sau de produse naturiste.

Avantaje nutriţionale

Seminţele de chia conţin multe proteine (peste 20 de grame la 100 de grame), vitamine (B1, B3 şi E), minerale (calciu, magneziu şi fier). Un alt punct forte este conţinutul remarcabil în grăsimi bune (30 de grame la 100 de grame), din care 20 de grame de acizi graşi omega 3. O lingură de seminţe (10 grame) furnizează 2 grame de acid gras alfa-linoleic (ALA), un tip de omega 3 de origine vegetală extrem de valoros pentru sănătate. Acest acid ajută sistemul cardiovascular şi imunitatea.

Alte argumente care te vor convinge să incluzi seminţele de chia în obiceiurile tale alimentare:

  • au mai multi antioxidanţi decât murele
  • au mai multe fibre decât fulgii de porumb
  • au mai mult calciu decât laptele 
  • au mai multe proteine, fibre şi calciu decât seminţele de in

Cum prepari seminţele de chia?

Seminţele de chia pot fi utilizate atât la preparate sărate, cât şi dulci. Datorită particularităţii de a forma o masă gelatinoasă, ele sunt perfecte în smoothies-uri, supe, compoturi, orez cu lapte, creme pentru deserturi vegane. În general se prepară după regula: 40 de grame de seminţe la 250 de mililitri de lichid. Se pot utiliza şi seminţele ca atare, adăugate în salate, sandvich-uri, legume, sau se pot măcina, iar făina obţinută poate fi încorporată în aluaturi mixte.

Iată câteva sugestii:

  • Amestecă o linguriţă de seminţe de chia cu un sfert de cană de apă. Vei obţine un amestec care seamănă cu oul, pe care îl vei putea adăuga în compoziţia prăjiturilor. 
  • Adaugă seminţe de chia în iaurt.
  • Amestecă-le cu făină, lapte şi ouă pentru a pregăti clătite.
  • Adaugă-le pe post de dressing la salate sau la shake-uri. 
  • Le poţi pune şi în compoziţia chifteluţelor pentru a le oferi textură.
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite