Un tanc sub fundul lui Voronin
0Vladimir Voronin ediţia 2010 seamănă perfect cu Ion Iliescu ediţia 1990: comunist reşapat, conectat la Moscova, şef al unei bande de capitalişti veroşi. Diferenţa o constituie Armata rusă, fostă sovietică: retrasă din România în 1958, dar uitată în Republica Moldova de pe vremea lui Stalin.
În 1991, Ion Iliescu se grăbea să semneze Tratatul cu muribunda Uniune Sovietică, refuzând şansa istorică a recuperării Basarabiei. Doar prăbuşirea colosului moşit de Lenin ne-a ferit de un nou crivăţ venit de la Moscova.
În 2010, Vladimir Voronin recurge la retorica anilor '50, demascându-i pe „fasciştii" de la Bucureşti: „Tancurile româneşti sunt sub Chişinău, ne rămâne doar să aruncăm grenade sub ele". Declaraţia războinică a ex-preşedintelui comunist al Republicii Moldova a fost găzduită de ziarul rusesc „Moskovski Komsomoleţ".
Nici n-a apucat să închidă gura Vladimir Voronin, că peste Chişinău s-a şi prăvălit o echipă de „negociatori" ruşi. Trimişi nu de vreo fundaţie, ci de însuşi premierul Rusiei, Vladimir Putin.
Ce caută aceşti „specialişti" într-o ţară independentă, chiar în zilele fierbinţi ale formării unei coaliţii de guvernare şi ale alegerii unui şef de stat? Ne explică tavariş Voronin: „În Republica Moldova, 22% din populaţie este vorbitoare de limba rusă. Rusia nu poate şi cred că nu va fi indiferentă la cum evoluează lucrurile la noi. Cu certitudine, Rusia trebuie să fie prezentă aici, indiferent dacă asta place sau nu".
Aşadar, Voronin spune lumii întregi - inclusiv României - că Republica Moldova trebuie să fie o gubernie a Rusiei. Motivul: un moldovean din cinci găvăreşte limba rusă. Pe acelaşi principiu, România ar trebui să revendice Basarabia chiar acum, dat fiind că peste 70% din populaţie vorbeşte limba română. Pardon: limba moldovenească, pentru că aşa a decretat Voronin pe când era preşedinte.
Întrebare pentru tărtăcuţa obraznică a lui Voronin: de ce nu se implică Marea Britanie, Spania, Franţa, Italia, Germania, Olanda, Japonia, China, România şi, evident, Rusia în formarea guvernului SUA? Nu de alta, dar şi acolo există milioane de oameni care vorbesc engleza, spaniola, franceza, italiana, germana, olandeza, japoneza, chineza, româna şi, evident, rusa.
Voronin spune că tancurile româneşti se află sub Chişinău. Îi mai trimitem unul: ziarul „Adevărul", care de astăzi apare şi la Chişinău. Un „tanc" aflat în slujba dreptăţii, libertăţii şi democraţiei, cuvinte care în urechea lui Voronin sună a huruit de blindate.