Un cuplu indian a primit interdicţie de a practica alpinismul în Nepal, după ce cei doi au minţit despre escaladarea vârfului Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu de poliţişti din India a primit interdicţie de a escalada munţii din Nepal pentru următorii 10 ani, după ce autorităţile nepaleze au descoperit că dovezile pe care le-au prezentat cei doi despre cucerirea celui mai înalt vârf din lume au fost falsificate, relatează „The Guardian”.

Dinesh şi Tarakeshwari Rathod au susţinut în luna mai că au  fost primul cuplu indian care a escaladat integral muntele Everest, fapt confirmat iniţial de autorităţile nepaleze pe baza unor fotografii care îi arătau pe cei doi în vârf. 

Însă, în luna iunie, mai multe plângeri au fost înregistrate de un grup de alpinişti conaţionali condus de Satyarup Siddhanta, care a acuzat cuplul că s-au redactat în fotografii făcute de la escaladarea terminată cu succes a acestora, făcută cu scurt înainte.

„Investigaţia noastră a arătat că cei doi au trunchiat pozele. Am decis să le impunem o interdicţie de 10 ani privind escaladarea oricărui munte din Nepal” a declarat marţi Sudarshan Prasad Dhakal, şeful departamentului turistic al Nepalului, pentru AFP.

Falsul celor doi ar putea avea consecinţe şi asupra vieţii lor profesionale. Comisarul poliţiei din oraşul indian Pune, în care cei doi activează, a catalogat frauda acestora drept „şocantă”, adăugând că cei doi au adus „prejudicii de imagine nu doar poliţiei, ci întregii ţări”.

Cuplul a dispărut fără urmă la scurt timp după ce au fost intervievaţi în cadrul unei investigaţii lansate de poliţia din Pune.

În luna iulie, presa din Nepal a relatat că aproape jumătate din ofiţerii de poliţie care ar trebui să supervizeze tentativele de escaladare ale Everestul recomandă confirmarea escaladărilor fără a vizita măcar baza de pe versantul sudic al muntelui. Poliţiştii ar trebui să însoţească expediţiile până la baza respectivă şi să aştepte întoarcerea acestora, urmând a recomanda sau nu confirmarea escaladării cu succes.

Confirmările autorităţilor din Nepal sunt necesare în multe state pentru obţinerea de subvenţii sau premii din partea statelor respective pentru alpiniştii care escaladează cu succes vârful Everest, considerat de multe ori motiv de mândrie naţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite