"Metronomul" Barcelonei a împlinit 15 ani de când joacă pentru "extratereştri". Povestea mijlocaşului cu 25 de trofee câştigate pe terenul de joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xavi e un nume de legendă al fotbalului mondial
Xavi e un nume de legendă al fotbalului mondial

18 august este o zi importantă în calendarul Barcelonei şi nu atât pentru faptul că la primul meci cu Gerardo Marino pe bancă catalanii au zdrobit Levante, scor 7-0, şi mai ales pentru că în 1998 debuta sub tricoul blau-granata omul care este acum cel mai titrat fotbalist al lumii.

Xavi Hernandez a jucat primul meci oficial pentru barcelona pe 18 august 1998, în Supercupa Spaniei, contra celor de la Mallorca. Avea atunci 18 ani şi era socotit unul dintre cei mai de viitor fotbalişti ai celebrei academii La Masia, cea care şlefuieşte talentele Barcelonei. Chiar dacă avea un faţă un viitor luminos, Xavi nu s-a impus de la început şi un an mai târziu a fost la un pas de a părăsi Barcelona. Era un jucător talentat, dar nu reuşea să se impună ca titular pentru că pe postul lui „bătut în cuie" era chiar Pep Guardiola. În plus, antrenorul olandez, Louis Van Gaal, n-avea chef de experimente. Pe Xavi pusese însă ochii marele Milan. Directorul general al „diavolilor", Adriano Galliani, s-a deplasat la Barcelona şi a discutat cu familia catalanului.

Tatăl lui Xavi, fost jucător prin ligile inferioare spaniole, suferea de sindromul fotbalistului neîmplinit financiar şi a îmbrăţişat imediat propunerea milanezilor, care puneau pe masă un contract pe cinci ani cu un milion şi jumătate de euro pe sezon, plus o grămadă de alte bonusuri şi facilităţi pentru Xavi şi familia sa.

Bătrânului Joaquin i-au făcut ochii în cap ca la jocurile mecanice. Neam de neamul lui nu visase atâta bănet şi a imediat a zis „da" transferului. Atunci, în peisaj a apărut mama lui Xavi, Maria. Ea îl dusese la fotbal pe când puştiul avea doar 10 ani şi tot ea îi urmărise atent cariera. „Copilul nu pleacă la Milan. Dacă se întâmplă asta eu divorţez", a spus femeia scurt, la masa de seară, atunci când familia s-a reunit pentru a dezbate problema.

„Locul lui e la Barcelona şi aici va face istorie. N-am ce să mai discut despre subiectul acesta", a pus ea piciorul în prag. Degeaba a încercat soţul să o înduplece în toiul nopţii, aducându-i tot felul de argumente, evident, cele mai multe de ordin financiar. Mama lui Xavi a rămas stăpână pe poziţie. „Viitorul lui e aici, la Barça!", a conchis Maria. Şi aşa a fost. 

În 15 ani la Barcelona, Xavi a jucat 678 de meciuri pentru catalani, în toate competiţiile, şi a înscris 81 de goluri, ultimul chiar ieri. Are 21 de trofee interne şi internaţionale cu FC Barcelona, plus alte patru la naţionala Spaniei, trofee care îl fac cel mai titrat fotbalist activ al lumii. "Metronomul" sau "Păpuşarul" a rămas însă acelaşi tip modest ca pe vremea când s-a apucat de fotbal. La 11 ani a refuzat să joace atacant, motivându-şi astfel alegerea: "Toţi vor să dea goluri, dar cineva trebuie să stea şi în spate. Eu vreau să fiu mijlocaş"
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite