Steaua are drum liber spre grupele Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roş-albaştrii sunt încrezători că vor ajunge, în premieră după cinci ani, în grupele Ligii Campionilor. FOTO: Răzvan Păsărică
Roş-albaştrii sunt încrezători că vor ajunge, în premieră după cinci ani, în grupele Ligii Campionilor. FOTO: Răzvan Păsărică

Posibilii adversari ai roş-albaştrilor, în cele trei tururi preliminare pe care steliştii le au de parcurs spre „masa bogaţilor“, nu sunt echipe care să sperie. Cea mai periculoasă pare Dinamo Zagreb, o grupare care a jucat în grupe, în sezonul încheiat, însă doar Nordsjaelland a fost mai slabă.

Primul titlu după şapte ani şi prima calificare în grupele Ligii Campionilor după cinci ani. Steaua şi-a îndeplinit primul obiectiv, acum e cu ochii pe al doilea. Ultima dată când roş-albaştrii au fost prezenţi la masa bogaţilor a fost în sezonul 2007-2008. 

Încheiaseră ediţia anterioară a Ligii I pe locul secund, la un punct în spatele CFR-ului (în deja celebrul campionat cu „Valiza“) şi au intrat în play-off, ultimul tur dinaintea fazei grupelor. Steaua a avut un adversar greu, Galatasaray, dar a ajuns în grupe, după un 3-2 la general, acolo unde CFR se calificase direct.

Situaţia s-a schimbat însă destul de mult în ultimii ani, din cauza rezultatelor slabe ale echipelor româneşti, în general, în cupele europene. Echipa campioană nu mai ajunge direct în grupe, miză la care o singură grupare din Liga I poate să mai spere. Are de trecut însă prin purgatoriul fazelor preliminarii. Spre deosebire de situaţia din 2008-2009, Steaua are de tranşat acum trei tururi preliminare, nu unul. 

Al treilea cel mai bun coeficient

Deţine însă un avantaj, pe care şi l-a creat singură, prin rezultatele bune din Europa, din ultimii ani, coeficientul UEFA foarte bun. Acesta se calculează pe baza performanţelor europene din ultimii cinci ani, iar cel al Stelei este de 35.604, al treilea dintre toate echipele campioane care trebuie să joace preliminarii. Doar BATE Borisov (39.175) şi Celtic (37.538) stau mai bine. 

Graţie acestui coeficient, Steaua va fi cap de serie în toate cele trei tururi preliminare şi evită adversari puternici. În al II-lea tur preliminar, primul în care intră echipa lui Reghecampf, doar Ludogoreţ, campioana Bulgariei şi gruparea ex-dinamovistului Cosmin Moţi, le poate da ceva emoţii roş-albaştrilor. În turul al III-lea, Steaua se poate reîntâlni cu Ekranas sau Molde, echipe pe care le-a învins uşor în ultimul sezon din Liga Europa. Şi nici în play-off, ultimul hop dinaintea grupelor, nu sunt echipe care să sperie. 

De evitat par doar croaţii de la Dinamo Zagreb, care au jucat în grupele Ligii Campionilor, în sezonul recent încheiat. Dar s-au comportat slab, cu un singur punct (-13 la golaveraj), într-o grupă cu PSG, Porto şi Dinamo Kiev. Dintre toate echipele din grupe, doar danezii de la Nordsjaelland au avut cifre mai slabe.

“Sunt sigur că, în formula actuală, ne vom califica fără probleme în grupele Ligii Campionilor”

Laurenţiu Reghecampf

antrenor Steaua

   

posibili adversari Steaua
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite