Statul român plăteşte 600.000 de euro pe lună foştilor sportivi! Cât câştigă Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin sau Gabi Szabo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci FOTO Oglobo.com
Nadia Comăneci FOTO Oglobo.com

Inexistentă în state precum Anglia, Franţa sau Spania, rentă viageră a fost inclusă în Legea Sportului din România în 2000 pentru că foarte mulţi foşti sportivi trăiau în condiţii mizere.

S-a stabilit atunci că renta se acordă doar celor care au câştigat o medalie la Jocurile Olimpice, indiferent de culoarea ei, sau au obţinut locul întâi la Mondiale sau Europene în probele olimpice.
Ea se calculează raportat la 1,5 salarii medii brute pe economie, iar un sportiv care a câştigat aurul şi la Jocurile Olimpice, şi la Mondiale, şi la Europene poate ajunge la peste 12.000 de lei. Sunt 30 de foşti sportivi care primesc în acest moment  suma maximă, printre care şi legendarii Nadia Comăneci, Gabriela Szabo sau Ivan Patzaichin.
În luna decembrie a anului trecut, MTS a acordat 501 rente viagere, în valaore totală de 2.392.155 de lei, adică mai bine de 531.000 de euro. Cei mai mulţi dintre aceşti bani merg către foştii canotori, care iau peste 25 la sută din suma totală.
În plus, MTS-ul a oferit şi 114 de indemnizaţii de merit a câte 2.700 de lei unor personalităţi din lumea sportului care nu se încadrează la acordarea de rente viagere.  Printre cei care au primit indemnizaţii de merit se numără Octavian Belu, Ilie Năstase sau Helmuth Duckadam.  Cu rentele viagere şi indemnizaţiile de merit, statul cheltuieşte lunar aproximativ 600.000 de euro.

Recent, încă şapte campioni olimpici ai Rimâniei şi-au depus cerere pentru a încasa renta viageră. Vezi AICI cine sunt aceştia/ 


30 de rente viagere de top - 12.720 de lei
Nadia Comăneci gimnastică
Gina Gogean gimnastică
Sandra Izbaşa gimnastică
Andreea Răducan gimnastică
Daniela Silivaş gimnastică
Simona Amânar gimnastică
Ecaterina Szabo gimnastică
Marius Urzică gimnastică
Lavinia Miloşevici  gimnastică
Nicu Vlad haltere
Gabriela Szabo atletism
Doina Melinte atletism
Elisabeta Lipă canotaj
Viorica Susanu canotaj
Veronica Cochelea  canotaj
Rodica Arba  canotaj
Constanţa Burcică canotaj
Ioana Olteanu canotaj
Liliana Şnep  canotaj
Veronica Cochelea  canotaj
Mărioara Curelea canotaj
Olga Homeghi canotaj
Doina Ignat canotaj
Elena Georgescu canotaj
Laura Badea  scrimă
Ivan Patzaichin kaiac canoe
Vasile Dîba kaiac canoe
Afanasie Scioftnic kaiac canoe
Ştefan Rusu lupte
Alina Dumitru judo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite