RECORD MONDIAL Ion Oncescu a câştigat 1.000 de meciuri de skandenberg! Și a intrat în ”Guinness Book”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poreclit "Ironman", bucureşteanul Ion Oncescu a intrat în "Cartea recordurilor". Campionul mondial la skandenberg s-a prins într-un inedit concurs la Sun Plazza din Bucureşti: el s-a ridicat neînvins de la masă după ce și-a măsurat forțele cu 1.000 de pretendenți.

Astfel Ion Oncescu a intrat în ”Cartea recordurilor”. Campionul a declarat la final că s-ar mai întrece, în continuare, cu alți o mie de pretendenți. Nu i-ar fi fost prea greu să-și găsească adversari, la Sun Plazza aflându-se și alți români care ar fi dorit să ia parte la inedita întrecere. 

UPDATE. ORA 19.00. Ion Oncescu a doborât recordul mondial: a câştigat 900 de dispute. Mai are 100. Românul a intrat deja în "Cartea recordurilor".

UPDATE, ORA 17.30. Oncescu a câştigat 700 de meciuri. Mai are 300.

Deţinător al titlului mondial la ambele mâini, el s-a prins într-un concurs inedit de skandenberg: şi-a propus să le "îndoie" braţele celor 1.000 de pretendenţi veniţi la Sun Plazza din Bucureşti. N-a fost prima încercare de acest fel a lui Oncescu, în 2010 el câştigând disputa cu 100, iar apoi 300 de oameni.

Printre temerarii care îşi măsoară forţa cu campionul se numără şi femei - Andra, o practicantă a fitness-ului, a fost adversarul cu numărul 500 -, precum şi bărbaţi trecuţi de prima tinereţe. De asemenea, Helmuth Duckadam, un alt român care figurează în "Guinness Book", s-a aflat şi el pe lista pretendenţilor.

Până astăzi, recordul mondial era de 698. Înainte de această încercare, Oncescu a declarat că este posibil să fie învins înainte de a ajunge la 1.000 de "victime". Cel care ar fi reușit să-l "doboare", fără să fie profesionist, avea promis un premiu de 1.000 de euro. Nu s-a întâmplat, însă, acest lucru. 

La ora redactării acestui articol, Oncescu depăşise 400 de meciuri câştigate.

S-a apucat de sport cu gândul de a fugi din ţară

Născut la 25 aprilie 1978, la Bucureşti, Ion Oncescu este campion mondial la skandenberg la ambele mâini. El a început să facă sport de performanţă pe când avea 12 ani. Cu gândul de a fugi din România comunistă, el făcea alergare şi înot zilnic. A jucat fotbal la echipa de tineret a clubului Dinamo, iar apoi a practicat tenisul cu tatăl lui Florin Segărceanu. Primul titlu naţional la Skandenberg l-a obţinut pe când avea 18 ani, în 1996, iar consacrarea mondială a cunoscut-o în 2007, la Veliko Târno, când a câştigat concursul la braţul stâng. A doua zi s-a impus şi la celălalt braţ, iar pentru performanţa sa a încasat un premiu de 23.000 de dolari. Economist de profesie, a absolvit şi Facultatea de Jurnalism. Este cvadruplu campion mondial la ambele mâini.

Silvester Stallone a promovat skandenbergul

În SUA, skandenbergul este cunoscut sub numele Armwrestiling, iar în Franţa i se spune "Bras de fer", adică "Braţ de fier". În 1987, actorul american Silvester Stallone a interpretat rolul lui Lincoln Hawk în filmul "Over the Top", el fiind un şofer şi totodată un campion de Skandenberg. Paradoxal, deşi filmul a suferit cel mai important eşec comercial din cariera actorului cu origini italiene, acesta a devenit atunci cea mai bine plătit vedetă din lumea filmului. Campionatele Mondiale de skandenberg sunt organizate de World Armwrestling Federation (WAF), printre cei mai cunoscuţi practicanţi numărându-se John Brzenk, Magnus Samuelsson, Alexei Vievoda şi Allen Fisher - ultimul a cucerit 26 de titluri şi concurează şi acum deşi are 54 de ani. 

Ion Oncescu, tentativă de record la Skandenberg * Foto: Marian Burlacu
Ion Oncescu, tentativă de record la Skandenberg * Foto: Marian Burlacu
image
Ion Oncescu, tentativă de record la Skandenberg * Foto: Marian Burlacu
image
Ion Oncescu, tentativă de record la Skandenberg * Foto: Marian Burlacu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite