Provincia dă ora exactă în sportul românesc: lista oraşelor care au dat campioanele naţionale în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La opt din cele 12 discipline pe echipe, campioanele sunt din afara Bucureştiului. Ceea ce înseamnă că s-a păstrat trendul de anul trecut.

Bucureştiul are ce n-a văzut Parisul! Nu e vreo exagerare, ci realitatea pură. CSM Bucureşti, clubul Primăriei, are un buget anual de aproape 13 milioane de euro pentru toate cele nouă secţii.

Nicio altă capitală din Occident nu se poate lăuda cu o astfel de sumă gigantică alocată sportului din bani publici. Şi, totuşi, nu Bucureştiul dă ora exactă în sportul românesc, ci provincia. În ultimii doi ani, competiţiile naţionale analizate de „Adevărul“ au fost câştigate, în marea lor majoritate, de formaţii din afara Bucureştiului.

O posibilă explicaţie pentru această situaţie constă în faptul că, în afara Capitalei, fiecare oraş îşi canalizează eforturile şi resursele financiare asupra unei discipline sportive. Asta spre deosebire de CSM Bucureşti care trebuie să suţină, potrivit site-ului oficial al clubului, următoarele secţii sportive: atletism, baschet, handbal feminin, handbal masculin, motociclism, rugby, şah, volei feminin şi volei masculin.

Pe lângă acest aspect, există însă şi altele care contribuie la succesul provinciei în sportul românesc.

Becali îşi distruge propria investiţie

Managementul joacă un rol esenţial în succesul oricărei grupări sportive, iar o dovadă în acest sens e ce se întâmplă în fotbal la nivelul Ligii I.

Gigi Becali a investit cele mai mari sume în ultimele două sezoane, însă campionatul a fost câştigat, pe rând, de Astra şi de Viitorul. De ce? Pentru că, spre deosebire de FCSB, la aceste cluburi, patronul s-a amestecat mai puţin în treburile echipei, cazul Astrei, sau, dacă s-a amestecat, cazul Viitorului, el s-a numit Gheorghe Hagi.

Pe scurt, neavând cunoştinţe fotbalistice, dar foarte multe păreri pe care le transformă în indicaţii tehnico-tactice, Gigi Becali şi-a distrus propria investiţie, iar rezultatele s-au văzut: FCSB, perdantă în faţa unor formaţii cu mai puţini bani, dar mai mult echilibru.  

Naţionala joacă la Cluj

În fotbal feminin, dominarea Clujului ţine de alt aspect: concentrarea valorilor la un loc. În acest moment, campioana Olimpia Cluj are 15 fete la echipa naţională!

Clujul e capitala fotbalului feminin în România, situaţie reflectată şi de o statistică impresionantă: ultimele şapte titluri au ajuns în vitrina celor de la Olimpia Cluj. 

Bucureştenii nu ştiu să sară

Capitala priveşte de ani de zile succesul echipelor din provincie, fie că vorbim de baschet masculin sau feminin.

La băieţi, Dinamo a fost ultima campioană naţională în 2003. La fete, au trecut 37 de ani de la succesul celor de la Politehnica CSS 2 Bucuresti. După ce Asesoft Bucureşti a „murit“ la finalul sezonului 2014-2015, pe rând, Oradea şi Cluj au câştigat titlul la masculin. La fete, după „monopolul“ pus de Târgovişte şi Arad pe titlu, acum Sfântul Gheorghe a început să facă legea în Liga Naţională.

Răzbunarea Bucureştiului

Polo se numără printre puţinele discipline sportive unde Bucureştiul a reuşit să spargă dominarea provinciei. Cum la întrecerea feminină există doar câteva cluburi, miza mare a fost la băieţi. Iar aici, între 2007 şi 2015, CSM Digi Oradea a luat nouă titluri consecutive. Totuşi, la finalul sezonului 2014-2015, nivelul investiţiilor la club a scăzut şi, foarte mulţi jucători ai orădenilor, oricum originari din Bucureşti, s-au întors la Steaua. Drept urmare, „militarii“ au dominat campionatul, atât la masculin, cât şi la feminin. 

Tonga, Fiji, Samoa = Timişoara

La rugby, între 1998 şi 2008, titlul a fost disputat de Dinamo şi Steaua. Apoi, începând din 2009, Baia Mare şi Timişoara au ajuns cele mai puternice oraşe din România la acest sport. 

În acest moment, scorul din ultimele opt sezoane e egal: 4-4. Timşoara Saracens e campioana ultimelor două ediţii, ceea ce nu e surprinzător, având în vedere că în lotul bănăţenilor figurează jucători din Tonga, Fiji, Samoa sau Noua Zeelanda, ţări în care rugby-ul e un sport foarte popular. Antrenorul celor de la Saracens e celebrul sud-african, Chester Williams, cel care a avut şi câteva apariţii în filmul regizat de Clint Eastwood, „Invictus“.

image

Handbalul rămâne al Bucureştiului

La sportul de pe semicerc, titlul va rămâne în Capitală mult timp de acum încolo. La feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea şi HCM Baia Mare au dispărut pe rând, aşa că ultimele trei titluri au ajuns la CSM Bucureşti. Vorbim de un deznodământ firesc, având în vedere că cea mai mare parte din bugetul anual de 13 milioane de euro al clubului ajunge la handbal. Şi cum pentru noul sezon a fost transferată şi Cristina Neagu (foto), e clar că „tigroaicele“ nu vor avea concurenţă serioasă pe plan intern. La masculin, CSM are două locuri 2 în ultimele două sezoane, însă şi-a propus detronarea campioanei Dinamo pentru sezonul 2017-2018.

Echipele care au câştigat titlul în sezonul recent încheiat

Sport Campioană 2017 Campioană 2016

Fotbal masculin Viitorul Constanţa Astra Giurgiu

Fotbal feminin Olimpia Cluj Olimpia Cluj

Handbal masculin Dinamo Dinamo

Handbal feminin CSM Bucureşti CSM Bucureşti

Baschet masculin U Banca Transilvania Cluj CSM Oradea

Baschet feminin ACS Sepsi SIC Sf Gheorghe ACS Sepsi SIC Sf Gheorghe

Volei masculin ACS Volei Municipal Zalău SCMU Craiova

Volei feminin CS Volei Alba Blaj CS Volei Alba Blaj

Polo masculin CSA Steaua CSA Steaua

Polo feminin CSA Steaua CSA Steaua

Rugby Timişoara Saracens Timişoara Saracens

Hochei ASC Corona Braşov CSM  Dunărea Galaţi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite