Retrospectiva lui 2013 pentru fotbalul românesc, în cupele europene şi la naţională. Zmei în vară, miei în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când n-a prea contat, în tururile preliminare ale cupelor europene şi în grupa preliminară pentru Mondialul din 2014, fotbalul de la noi a impresionat. În grupele Ligii Campionilor şi ale Ligii Europa, plus barajul de CM, ne-am făcut de râs.

Suporterilor din România, „Sportul-Rege“ le-a oferit un an cu puţine bucurii, şi multe dezamăgiri. Practic, un sezon tipic, dacă luăm în considerare ultimii (mulţi) ani. Deşi, la plecarea de la linia de start, demarajul a fost perfect. 

Astra, Petrolul şi Pandurii au uimit în preliminarii

În vară, fotbalul din Liga I impresiona în Europa. Evident, în tururile preliminare şi în faţa unor adversari inferiori. Am început drumul cu patru echipe, trei în Liga Europa (Astra, Petrolul şi Pandurii), una în Liga Campionilor, Steaua. 

La începutul lui iulie, giurgiuvenii, la prima aventură europeană, deschideau balul, în chiar primul tur preliminar, în faţa slovenilor de la Domzale, cu o dublă victorie, 1-0 şi 2-0. 

I-au urmat, în turul următor, Petrolul (3-0 şi 4-0 cu amatorii din Feroe, Vikingur) şi Pandurii (0-0 şi 4-0 cu estonienii de la Levadia Tallin). Tot aici, Astra a reuşit o mică „minune“, o calificare în faţa ciprioţilor de la Omonia (după 1-1 la Bucureşti, pe „Arena Naţională“, a urmat un succes cu 2-1 la Nicosia). 

În al treilea tur preliminar al Ligii Europa, euforia a continuat. „Lupii galbeni“ s-au calificat dramatic în faţa olandezilor de la Vitesse (după 1-1 la Ploieşti a urmat un succes cu 2-1, chiar la ultima fază a meciului), iar gorjenii s-au impus şi ei în retur, la Tel Aviv, scor 2-1, după 1-1 cu Hapoel! Astra, în schimb, n-a avut emoţii cu slovacii de la Trencin (5-3 la general). 

În grupe, doar gorjenii

Lumea visa la grupele competiţiei, oracolul Dragomir fabula pe această temă, dar Liga I a fost doar o gogoşă umflată. A venit momentul-cheie, play-off-ul, şi au căzut primele capete. Petrolul a avut parte de un adversar dificil, Swansea, echipă galeză, dar care joacă în Premier League, şi a pierdut cu 6-3 (la general), iar pe Astra a scos-o echipa israeliană Maccabi Haifa (1-3 la general). 

În grupe s-a calificat însă Pandurii, o altă debutantă din Liga I, după un mic miracol, eliminarea portughezilor de la Braga, finalişti în 2011 în competiţie. Cu luptători de alt calibru, filmul a fost altfel. Echipa lui Pustai a fost codaşa grupei din care au mai făcut parte Fiorentina, Dnepr şi Pacos Ferreira, cu doar două puncte în şase partide. Dar şi 2 milioane de euro în plus, din partea UEFA, pentru parcursul din competiţie. 

Liga Campionilor: Steaua, bună doar în preliminarii

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Printr-o poveste asemănătoare a trecut şi Steaua, în Liga Campionilor. Roş-albaştrii, campioni în mai după şapte ani, au plecat şi ei bine în Europa. Echipa lui Reghecampf şi-a început parcursul la jumătatea lui iulie, în al doilea tur preliminar, cu un dublu succes în faţa macedonenilor de la Vardar (3-0 şi 2-1), apoi a trecut în faza următoare de georgienii de la Dinamo Tbilisi (3-1 la general). La play-off, ceva emoţii cu Legia Varşovia, după 3-3 la general, şi o calificare graţie golurilor mai multe marcate în deplasare (2-2). Steaua a ajuns în grupele Ligii Campionilor, pentru prima dată după o pauză de cinci ani. 

Cu ce rezultat? Trei puncte stânse după trei rezultate de egalitate şi ultimul loc într-o grupă cu Chelsea, Schalke şi Basel. 

1 era locul ocupat de România, în clasamentul coeficienţilor UEFA, la sfârşitul lui iulie, după rezultatele echipelor româneşti în cupele europene. Acum a picat pe locul 6 (în topul alcătuit doar pentru sezonul 2013-2014). Şi vom continua să coborâm, pentru că nu mai avem echipe în primăvara europeană

Încă un Mondial ratat

Dezamăgire a fost cuvântul de ordine şi în tabăra naţionalei. Tricolorii au început şi ei bine şi au sfârşit prost. 

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Privind retrospectiv, egalul din martie, de la Budapesta, 2-2, smuls în prelungiri, a făcut diferenţa la finalul grupelor preliminare pentru CM 2014. Tot atunci, Olanda ne-a zdrobit la Amsterdam (4-0), dar batavii sunt din altă galaxie şi s-au distrat cu toate echipele din grupă. În toamnă, alte două meciuri în patru zile şi iar extaz şi agonie, după corecţia aplicată maghiarilor la Bucureşti (3-0) şi eşecul tot de pe „Naţional Arena“, cu Turcia (0-1). 

Am ajuns târâş-grăpiş şi cu ajutorul Olandei la baraj, dar ne-am înecat la mal. 

Grecia s-a distrat cu „tricolorii“, 3-1 şi 1-1, iar noi am rămas cu o confirmare: sigur vor trece cel puţin 20 de ani până să mai călcăm la un Mondial. 

Citeşte şi

EKG-ul Ligii I: de ce Steaua n-a mai defilat pe plan intern şi de ce avem două „campioane“ în anul 2013

Retrospectiva anului 2013 în sport: suflu nou în federaţiile din România. Cine sunt noii şefi ai sportului românesc şi care sunt planurile lor pentru 2014

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite