„Magicianul“ Messi a depăşit cota 400 şi se pregăteşte pentru un nou record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacantul argentinian a ajuns la 401 goluri marcate în carieră, cu „dubla“ din succesul Barcelonei cu Granada (6-0). O bornă pe care argentinianul a tins-o mult mai repede decât alţi mari atacanţi din istoria fotbalului.

401 goluri a înscris Messi (27 de ani), până acum, în întreaga carieră, în 525 de partide, reuşite care au venit în tricoul Barcelonei (359) şi al naţionalei Argentinei (42).

Din 16 octombrie 2004, de la debutul în tricoul Barcelonei, în campionat, într-un derby local cu Espanyol, la doar 17 ani şi 114 zile, Leo Messi îşi încântă fanii. Iar din 1 mai 2005, de la o partidă cu Albacete, golul a devenit un fel de hrană pentru argentinian. „Puricele“ a sărit între timp la cota 401. Şi nu se va opri prea curând. La doar 27 de ani, apogeul carierei unui fotbalist profesionist, potrivit statisticilor, Messi mai are multe de arătat şi destule goluri de marcat.
În weekend, în etapa a şasea din actualul sezon din Spania, Barcelona a spulberat-o pe Granada (6-0), iar Messi şi Neymar au dat recital. Brazilianul a reuşit un hattrick (26, 45, 66), argentinianul o „dublă” (62, 82), pe tabelă trecându-şi numele şi Rakitici (43). Un meci istoric pentru Leo. Cu golul din minutul 62, marcat cu capul dintr-o centrare a lui Dani Alves, a ajuns la 400 de reuşite în carieră, cu cel din minutul 82, o frumoasă acţiunea personală, a depăşit borna.

Singurul integralist al Barcelonei

„Nu mi-am imaginat niciodată că voi putea ajunge aici. Vă mulţumesc tuturor pentru urările legate de marcarea celor 400 de goluri pentru Barcelona şi Argentina. Voi continua să muncesc din greu pentru a atinge şi alte obiective“, le-a a promis Leo Messi fanilor, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook. Evident, Messi a fost lăudat şi de antrenorul Luis Enrique. Care a explicat şi de ce preferă să nu-i ofere deocamdată vreo pauză starului argentinian, integralist în toate cele şase etape scurse până acum.
„Prefer să-l văd pe teren, până la final, pentru că e esenţial în jocul nostru colectiv. Tentaţia de a-l schimba există, se va putea concretiza la un moment dat, dar, obiceiul, regula, e să rămână în teren. Messi e un tip atins de o baghetă magică, disperat să se bucure de fotbal“, a explicat Enrique. Cu Granada, Messi a punctat şi la celălalt capitol la care impresionează în ultima perioadă, al paselor decisive. Le-a oferit două pase de gol lui Neymar şi Rakitici şi a ajuns la şapte assisturi, în acest sezon, şi 163 în întreaga carieră.

Peste Ronaldo, Puşkaş sau Di Stefano

De 525 de partide a avut nevoie Leo Messi (27 de ani) pentru a atinge borna celor 400 de goluri, marcate pentru Barcelona (359) şi naţionala Argentinei (42). Ronaldo (29 de ani) a bifat acest număr anul trecut, după 653 de partide, 128 în plus faţă de argentinian. Iar Leo a fost mult mai rapid şi decât alţi mari atacanţi, care au ajuns la cota 400 la o vârstă mai înaintată, precum Ferenc Puşkaş (28 de ani) sau Alfredo Di Stefano (29 de ani). Mai devreme, ca etate, la 400 de goluri marcate în carieră au ajuns doar Pele (23 de ani) sau Gerd Müller (26 de ani). 

 Când doboară recordul lui Zarra?

În total, Messi a marcat 359 de goluri în tricoul Barcelonei, iar 247 dintre acestea au venit în campionatul spaniol. Unde argentinianul a ajuns la doar patru lungimi de golgheterul all-time, Telmo Zara (251 de goluri), al cărui record datează din 1955! Următoarele meciuri pentru Barcelona, în La Liga, în care Messi ar putea doborî recordul, sunt cu Rayo (d, 4.10) şi Eibar (a, 18.10). Sau chiar în „El Clasico”, cu Real, în deplasare, pe 25 octombrie.

 Bravo, 540 de minute fără gol primit

În şase etape, Barcelona n-a încasat niciun gol, iar goalkeeper-ul Claudio Bravo a ajuns la 540 de minute de imbatibilitate! Portarul adus în această vară de la Sociedad, pentru 12 milioane de euro, mai are nevoie de 21 de minute, etapa următoare, cu Rayo, pentru a depăşi recordul Barcelonei la acest capitol. Un record stabilit în 1977, de portarul Pello Artola, care n-a fost învins timp de 560 de minute la debutul în tricoul echipei catalane!

 Topul golgheterilor all-time din campionatul spaniol
Loc Nume  Echipă/e Goluri Meciuri
1. Telmo Zarra  Athletic Bilbao 251 277
2. Leo Messi FC Barcelona 247 283
3. Hugo Sanchez Atletico, Real, Rayo Vallecano 234 347
4. Raul Real Madrid  228 550
5. Alfredo Di Stefano  Real, Espanyol 227 329

Victorii şi pentru Atletico şi Real
Etapa a şasea din Spania a fost una în care granzii s-au impus pe linie. Realul a câştigat un meci destul de dificil, în deplasare, în  faţa celor de la Villarreal (2-0). Modrici (32) şi Ronaldo (40) au decis soarta întâlnirii încă din prima repriză, portughezul ajungând la 10 goluri în campionat, patru peste Neymar şi cinci peste Messi, următorii din clasamentul golgheterilor. Campioana Atletico a surclasat-o pe Sevilla, scor 4-0, cu golurile lui Koke (19), Saul (42), Garcia (83, pen.) şi Jimenez (89).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite