Putin, Obama şi preşedintele Ligii Arabe au intervenit pentru ca luptele să rămână sport olimpic şi la Olimpiada din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIO ia în discuţie în cadrul unei reuniuni care va avea loc la în cursul acestei luni, la Buenos Aires, reintroducerea luptelor pe lista disciplinelor olimpice.

Asta, după ce, la începutul anului, CIO a surprins, recomandând scoaterea acestui sport din nucleul stabil care constituie programul JO de vară din 2020. Sport olimpic încă de la prima ediţie a olimpiadei din antichitate, luptele greco-romane au făcut parte şi din prima Olimpiadă a timpurilor moderne, ediţia din 1896, desfăşurată la Atena. Debutul luptelor libere a avut loc opt ani mai târziu, la St. Louis, iar concursul feminin s-a desfăşurat în premieră în 2004, la Atena. De atunci până în ziua de azi luptele nu au lipsit din programul JO. Acum însă, luptele olimpice vor “concura” cu alte 7 discipline, squash, căţărare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard (sport nautic) şi role, pentru ultimul "loc" la JO din 2020.

România a cucerit 32 de medalii la lupte în cadrul JO, cele şapte de aur dintre acestea, fiind obţiunute la greco-romane. Campionii olimpici români sunt: Dumitru Pârvulescu (ediţia JO 1960), Gheorghe Berceanu (1972), Nicolae Martinescu (1972), Ştefan Rusu (1980), Vasile Andrei (1984), Ion Draica (1984) şi Vasile Puşcaşu (1988).

Luptele se află pe locul 5 între sporturile care au adus cele mai multe medalii pentru România la JO, după gimnastică (72), canotaj (37), atletism (35) şi kaiac-canoe (34). “În procent de 100% luptele rămân pe lista sporturilor olimpice. După atâtea intervenţii la nivel mondial în favoarea acestei discipline, a lui Putin, a lui Obama, a preşedintelui Ligii Arabe şi a multor altora, luptele vor rămâne acolo unde le este locul, adică pe lista sporturilor olimpice. Cu atâta tradiţie în spate, nu avem cum să concurăm cu dansul la bară sau căţăratul pe stâncă. Acest mic şoc ne-a regrupat pe toţi pe plan internaţional, astfel a crescut gradul de spectaculozitate al luptelor, iar sălile au fost arhipline la ultimele competiţii internaţional. Să nu uităm că nu se mai găseau bilete de intrare la de lupte cu o lună şi jumătate înainte de JO Londra din 2012”, spune preşedintele FR Lupte, Răzvan Pîrcălabu.

De la începutul acestui an, o dată cu schimbarea conducerii federaţiei, luptătorii români au obţinut rezultate spectaculoase pe plan internaţional, cucerind nu mai puţin de 14 medalii europene şi mondiale. Astfel, tricolorii au cucerit o medalie de aur la Jocurile Mondiale Universitare de Vară de la Kazan (Rusia), obţinută de Ştefan Gheorghiţă – 84 kg – stilul libere o medalie de aur la Campionatele Mondiale de lupte pe plajă din El-Jaida (Maroc), obţinută prin Vlad Caras – 95 kg, patru medalii la Campionatele Europene de cadeţi de la Bar (Muntenegru), dintre care 2 de argint (Incze Kriszta – 60 kg – feminine şi Vlad Mariea – 69 kg – greco romane) şi 2 de bronz (Georgiana Burduf- 46 kg - feminine si Suzana Şeicariu – 49 kg – feminine); patru medalii la Campionatele Europene de juniori de la Skopje (Macedonia), dintre care una de argint (Dorian Pârvan - 84 kg, greco romane) si trei de bronz (Tiberiu Barbazan – 120 kg, greco-romane, Alina Vuc – 48 kg – feminine şi Vlad Caras - 96 kg – libere); două medalii la Campionatele Mondiale de cadeţi din Zdrenjanin (Serbia), dintre care una de argint (Elena Cristina Zoltan - 38 kg) şi una de bronz (Incze Kriszta - 60 kg) şi două medalii la Campionatele Mondiale de juniori de la Sofia, dintre care una de argint, pr Alina Vuc – 48 kg – feminine şi una de bronz prin Alexandru Botez – 50 kg – greco romane. 

“Luptele româneşti se află pe un trend ascendent, nemaiobţinând de foarte multă vreme atâtea medalii într-un an. Iar competiţiile de anul acesta încă nu s-au încheiat, în septembrie urmând să se desfăşoare Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta, unde vom cuceri şi alte medalii. Iar la JO de la Rio, România va mai obţine cel puţin două medalii la lupte, dintre care una va fi cucerită de Ionel Puşcaşu”, a adăugat Pîrcălabu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite