Halep, o stea subevaluată: Eurosport i-a dedicat un material superb Simonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona Halep (2 WTA) e un nume important în circuitul feminin, însă există acel sentiment că aprecierile la adresa ei nu sunt, totuşi, pe măsura rezultatelor excepţionale pe care le-a obţinut.

Iar această impresie e confirmată de un text publicat de Eurosport, sub semnătura lui James Walker-Roberts. 

În materialul dedicat româncei, autorul explică de ce Simona Halep e subevaluată, încă o dată, înainte de Australian Open 2021, în ciuda faptului că, în CV-ul ei, figurează două trofee de Grand Slam şi o prezenţă de şapte ani, fără întrerupere, în Top 10 mondial. „Adevărul“ redă, mai jos, textul publicat de Eurosport.

De ce trece Simona neobservată?

Cine va câştiga Australian Open? Naomi Osaka? Serena Williams? Ashleigh Barty? Dar ce ziceţi de Simona Halep? Aflată pe locul 2 în lume, Simona a câştigat două titluri majore, French Open 2018 şi Wimbledon 2019, pe lângă alte 20 de trofee, la simplu. Şi s-a aflat pe primul loc mondial, timp de 64 de săptămâni, iar, săptămâna trecută, a bifat al 7-lea an consecutiv, de când rezistă în Top 10 mondial. Totalul ei de 365 de săptămâni e depăşit doar de şapte jucătoare, în toată istoria tenisului, iar dintre sportivele aflate în activitate, cea mai apropiată de bilanţul ei e Karolina Pliskova, cu 209 săptămâni la rând în Top 10.

Şi, totuşi, atunci când vine vorba de turneele de Grand Slam, Halep nu prea e pomenită printre favorite, în afară de Roland Garros, acolo unde a avansat până în finală, în trei rânduri.

O posibilă explicaţie pentru că trece neobservată ţine de personalitatea ei, dar poate că are legătură şi cu stilul ei de joc pe teren. Halep n-are cele mai puternice lovituri din circuit şi nici un serviciu cu care să-şi domine adversara. La 1,68m, ea nu e o figură impozantă pe teren şi nici nu pare să aibă alura altor jucătoare de top. Dar ceea ce face Halep funcţionează. Foarte bine.

Ea are o mobilitate excelentă, urmăreşte toate mingile cu o viteză impresionantă şi îşi pune adversarele în dificultate, atunci când le returnează. E mai mult decât o jucătoare defensivă şi, chiar dacă nu e puternică în mod deosebit, loveşte mingea destul de bine şi poate aduna multe lovituri câştigătoare, după cum a şi arătat în semifinalele Australian Open 2019, împotriva lui Angelique Kerber, când a avut un total de 50 de winnere, într-o dispută superbă.

Halep

Meciul carierei cu Serena

La Wimbledon 2019, Halep a trecut neobservată cam până în finală, acolo unde a făcut cel mai bun meci al carierei pentru a câştiga în faţa Serenei Williams, în doar 56 de minute. Iar acel meci n-a fost despre numărul loviturilor câştigătoare produse de Halep, ci despre lipsa erorilor neforţate, doar trei, plus modul în care a acoperit terenul pentru a-şi trage adversara în nişte schimburi lungi, mişcând-o, în permanenţă, pe Serena. După meci, americanca a descris-o pe Halep ca fiind „o mică putere“.

Iar triumful de la Wimbledon a venit pe o suprafaţă unde nimeni nu se aştepta ca Halep să câştige, având în vedere lipsa ei de forţă. Dar chiar dacă zgura pare a fi punctul ei forte, ea a câştigat trofee în jurul lumii.

Dacă e un singur lucru care i-a lipsit Simonei, în ultimii ani, acela a fost consistenţa în turneele de Grand Slam. Ea a cucerit două trofee majore, în ultimii trei ani, a bifat o finală, o semifinală şi un sfert. În alte cinci rânduri însă, n-a reuşit să depăşească turul IV. 

Senzaţia generală e că Halep ar fi putut avea mai multe titluri de Grand Slam, mai ales la French Open. Anul trecut, a fost favorita numărul 1 şi a început în forţă, înainte de a fi spulberată de campioana surpriză a turneului, Iga Swiatek. În 2017, în finală, a avut un set câştigat şi 3-0 în faţă, în actul secund, în confruntarea cu Jelena Ostapenko, dar a pierdut în decisiv. Iar în 2019, a suferit o eliminare neaşteptată, în sferturi, în faţa Amandei Anisimova, care avea doar 17 ani pe atunci.

Dar consistenţa arătată de Halep, în afara turneelor de Grand Slam, a plasat-o deja printre jucătoarele mari ale circuitului. Singura întrebare e când va fi considerată ea însăşi o jucătoare cu adevărat uriaşă?

Duel cu Siegemund, în optimi

Victorioasă atât în turul II, la simplu, cât şi în turul I, la dublu, unde face pereche cu Daria Gavrilova, Simona Halep joacă, în noaptea de marţi spre miercuri, după ora 05.00 dimineaţa, ora României, cu Laura Siegemund - foto (51 WTA), în optimile Gippsland Trophy. Nemţoaica de 32 de ani conduce cu 2-1, în întâlnirile directe.

Siegemund
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite