VIDEO Arabii vor să schimbe istoria cu petrodolarii lor. Emiratele Arabe Unite au tulburat apele în Golful Persic cu un anunţ revoltător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţărişoare precum Emirate, Qatar şi Kuweit au ajuns extrem de influente, datorită resursele financiare pe care le deţin. Acum, ele au trecut la o nouă etapă, dintr-un proces început în 1960, al cărui scop final e schimbarea unei denumiri istorice, pentru satisfacerea orgoliului şeicilor.

De peste 2.200 de ani, de pe vremea Imperiului Persan, grecii l-au denumit Golful Persic, iar el se află între Iran şi Peninsula arabă. Din 1960, ţările arabe care sunt în vecinătatea Golful Persic au început o operaţiune bine finanţată pentru a schimba această denumire în Golful Arab. Motivele? Rivalitatea cu Iranul, dar şi un curent naţionalist din ce în ce mai dezvoltat în state precum Qatar, Emirate şi Kuweit. Primele tentative ale acestor ţări de a schimba denumirea Golfului Persic au fost contracarate de fostul şah al Iranului, Reza Pahlavi.

După Revoluţia Islamică din 1979, pe măsură ce regimul din Teheran a devenit tot mai izolat, iar America şi Occidentul s-au apropiat de şeicii din zonă, ţările arabe din Orientul Mijlociu şi-au intensificat eforturile pentru a obţine ceea ce şi-au dorit.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat până astăzi, iar Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a instruit personalul pentru ca aceştia să folosească doar denumirea corectă, din punct de vedere istoric, arabii au conceput o nouă strategie.

Golful Persic, interzis în Emirate

Astfel, şeicii au început să-şi pompeze petrodolarii în promovarea termenului de Golful Arab, inventat peste noapte. Această denumire e asociată cu tot mai multe evenimente internaţionale organizate de Qatar, Emirate sau Kuwit.

Mai mult, EAU a interzis, oficial, termenul de Golful Persic, iar luni s-a anunţat o decizie incredibilă: din sezonul viitor, întrecerea fotbalistică din Emirate se va numi „Campionatul Golfului Arab“!

Un alt stat din Orientul Mijlociu, Qatar, foloseşte acest termen fabricat în toate materialele legate de organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2022.

Reacţie vehementă din partea Iranului

Perşii au răspuns cu aceeaşi monedă la strategia arabilor. În primul rând, începând din 2010, Iranul sărbătoreşte anual, la 30 aprilie, Ziua Golfului Persic. Mai mult, avioanele care intră în spaţiul aerian iranian n-au dreptul de a folosi alt termen decât Golful Persic.

Prima ligă de fotbal se numeşte „Campionatul Golfului Persic“, iar scandarea favorită a tribunelor la orice meci care se joacă între o formaţie iraniană şi una arabă e următoarea: „Arabul trebuie să ştie / Golful Persic va rămâne mereu al perşilor“.

Recent, în timpul unei vizite la Doha, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost întâmpinat de Emirul din Qatar cu următorul mesaj: „Bun venit la Golful Arabo-Persan“. „Îmi pare rău, dar se numeşte Golful Persic şi aşa va fi mereu“, a replicat Ahmadinejad.

Din punct de vedere ştiinţific şi istoric, denumirea corectă a fost Golful Persic de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Abdel Khaleg Al-Janabi istoric saudit

REACŢIA FOSTULUI ŞAH AL IRANULUI CÂND REPORTERUL BBC L-A ÎNTREBAT DESPRE GOLFUL ARAB

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite