Fotbal cu fragmentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pînă la urmă, metoda belgiană e cea mai eficientă: nici o milă faţă de propriul talent! Belgia a revenit la melancolia destructivă pe care o abandonase, scurt timp, în meciul cu Ungaria. Reţeta folosită împotriva Ţării Galilor prevede un debut de clasă şi un gol senzaţional, după un vector scăpărător al lui Nainggolan.

Apoi, o doză letală de autodezmembrare. Pusă în teren, această stare presupune o încetare reciprocă de comunicare jucător cu jucător, ca între state aliate, grăbite să rupă relaţiile diplomatice, pentru o capitulare cît mai reuşită. În teren, toate aceste divorţuri în serie îl fac Hazard să alerge de-a latul terenului, fără să înţeleagă cine îi sînt coechipierii, şi pe De Bruyne să uite complet cum anume trebuie lovită o minge pentru a deveni o centrare. Belgienii nu pot fi o echipă mare pentru că au prea mulţi jucători de clasă recoltaţi din tărîmuri mentale paralele.

Galezii s-au reîntors treptat în meci, au alergat ca nişte cai de poştă şi s-au trezit în semifinale. Ce trebuie, totuşi, spus pentru a comuta pedeapsa capitală împotriva belgienilor e că galezii l-au avut în faţă doar pe Courtois. Belgia a intrat fără Vertongen şi Vermaelen, accidentaţi, la timp, pentru a lăsa Belgia cu o fundaţie de plută. Apărarea belgiană a jucat ceva între folclorul de eşafod şi o tentativă hilară de sinucidere. Toate cele trei goluri galeze puteau fi blocate în curtea şcolii, dar fundaşii belgieni, aduşi de la Oostende, Club Brugge şi alte berării cu program extins, nu practică marcajul.

Ţara Galilor în semifinalele Europenelor e un scandal pentru fotbalul serios. Nu pentru fotbalul muncit, alergat şi izbit cu latul. Galezii se pricep binişor la aceste jocuri minereşti. Cu un pic de noroc, galezii se pot căţăra în finală. Defensiva portugheză e egalul Belgiei plus Pepe. Cum, însă, galezii vor juca cu Bale pe toate posturile şi fără Ramsey, suspendat, s-ar putea ca gluma să se oprească în semifinale.

Evident, galezii au dreptul legal să joace şi să cîştige orice meci, dar ascensiunea galeză e, ca şi ascensiunea islandeză, un semn de oboseală şi mediocritate în fotbalul european. În fotbalul serios, rîvna şi transpiraţia nu sînt suficiente. O echipă dotată tehnic şi sigură pe finalizare pune capăt muncii voluntare galeze şi islandeze, în 30 de minute. Asemenea echipe nu mai sînt de găsit, de un timp, în fotbalul european. Omogenizarea valorilor a însemnat din păcate apaltizarea valorilor.

Fotbalul mare cere răzbunare. Trădat de structura emo a Blegiei şi micşorat de lopătarii anglo-saxoni, fotbalul clasic aşteaptă tot, în această seară, de la Italia-Germania. Fără o ripostă imediată a valorii, fotbalul european se dezvoltă prin fragmentare. Adică se face mai mic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite