EXCLUSIV Boloni a uimit Belgia: Fostul selecţioner a dezvăluit cu ce sumă a creat revelaţia sezonului şi a dus echipa în Liga Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Boloni (stânga)
Ladislau Boloni (stânga)

În 2017, Antwerp juca în eşalonul secund, iar acum revine după mai bine de două decenii în cupele europene, în condiţiile în care Anderlecht, o forţă în campionatul belgian, a ratat prezenţa în competiţiile organizate de UEFA.

Ladislau Boloni (66 de ani) a realizat cea mai mare performanţă din cariera sa de antrenor din 2009 încoace. 

Acum un deceniu, tehnicianul român câştiga un titlu şi două Supercupe cu Standard Liege. După aventuri bănoase, mai ales în fotbalul arab, a fost nevoie ca Boloni să revină în Belgia pentru a obţine, din nou, rezultate notabile şi pe plan sportiv. La doi ani după ce a ajuns la Antwerp, fostul selecţioner a reuşit o calificare spectaculoasă în Liga Europa. Iar meciul decisiv a fost unul sufocant pentru Boloni şi elevii săi! În barajul cu Charleroi, oaspeţii au condus cu 2-0 din minutul 12, dar, la final, tabela a arătat 3-2 pentru Antwerp!

„Adevărul“: Felicitări! Aţi avut un final de sezon cu emoţii, dar şi cu mari satisfacţii…

Ladislau Boloni: Cred că toţi avem motive să fim mulţumiţi cu această calificare în Liga Europa. Ce-i drept, la un moment dat, puteam spera şi la mai mult, inclusiv la o clasare pe locul 3. Ne-am împotmolit însă, fiindcă aceste zece meciuri din play-off s-au dovedit a fi mult prea solicitante pentru grupul nostru.

Aţi reuşit să duceţi Antwerp în Europa, deşi, acum doi ani, echipa juca în liga secundă...

A fost o muncă grea, însă satisfacţia e pe măsura eforturilor noastre. Mai ales că revenim în cupele europene după o absenţă de 20 şi ceva de ani...

Şi ce urmează? Am citit în presa belgiană fel şi fel de variante. Ba că sunteţi în conflict cu conducerea, ba că vă duceţi la campioana Genk...

Astea sunt de-ale voastre, ale jurnaliştilor. Iar povestea cu conflictul cu conducerea a fost o mare tâmpenie, care s-a răspândit, deşi, la 20 de minute după apariţia ştirii, ea a fost dezminţită de preşedintele nostru.

Deci, rămâneţi la Antwerp?

Eu plec acum în concediu şi ştiu că mai am un an de contract cu această echipă.

În primul an, aţi menţinut Antwerp în prima ligă, acum aţi dus-o în Liga Europa. Ce vă propuneţi pentru următorul sezon?

Putem ataca podiumul, însă nu va fi uşor. Mai ales când te gândeşti că, în acest sezon, Anderlecht a terminat în spatele nostru.

Rezultatele pe care le-aţi obţinut au fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât la Antwerp nu s-au făcut achiziţii pe bani mulţi. În mare, aţi luat nişte jucători la care au renunţat alte echipe...

Eu urâsc tâmpenia, aşa că, pornind de aici, nu o să vedeţi la noi transferuri precum Stanciu pentru zece milioane de euro. 

Cam ce sumă aţi cheltuit pentru formarea lotului actual?

Trei milioane şi ceva de euro. Să ştii că patronul nostru nu e milionar, ci mult mai bogat decât atât! Pe el nu l-ar deranja să plătească mai mult pentru aducerea unor jucători. Pe noi însă ne-ar deranja să aruncăm aiurea cu banii. Repet: mă deranjează mult tâmpenia şi, când faci risipă de bani, înseamnă că e şi nepriceperea la mijloc.

Pentru sezonul viitor aveţi vreun jucător român pe lista de achiziţii?

Nu.

De ce? Nu se ridică la nivelul aşteptărilor care există la Antwerp?

V-am răspuns deja la întrebare. Nu vreau să fac alt comentariu.

Ultima întrebare: Hagi a spus că trebuie să mergem la UEFA şi să cerem ca echipa care ia titlul în Liga I să joace direct în grupele Ligii Campionilor. Sunteţi de acord?

M-aş bucura să se întâmple acest lucru, însă în viaţă nu obţinem mereu ceea ce ne dorim. Fotbalul e o mare industrie care trebuie să producă bani. Şi eu cred că industria fotbalului are alte interese în acest moment şi ele nu coincid cu cele pe care le avem noi.

Cele mai scumpe achiziţii făcute în acest sezon de Antwerp

Nume De unde a venit Sumă

Didier Lamkel Ze FC Niort 1.000.000*

Jonathan Bolingi Standard Liege 750.000

Amara Baby Charleroi 500.000

Sambou Yatabare Werder Bremen 200.000

Jens Teunckens Club Brugge 150.000

*Sumele sunt exprimate în euro

O afacere catastrofală pentru Anderlecht

Ladislau Boloni a dat exemplul transferului lui Nicolae Stanciu în Belgia, întrucât această afacere s-a dovedit a fi una catastrofală. În august 2016, Anderlecht l-a luat pe mijlocaşul român de la FCSB pentru aproape zece milioane de euro. A fost cea mai scumpă achiziţie din istoria formaţiei din Bruxelles. Nu doar că Stanciu n-a confirmat la Anderlecht, dar a dezamăgit atât de tare, încât, în ianuarie 2018, a fost vândut la Sparta Praga pentru doar 3,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă că belgienii au pierdut peste 6 milioane de euro din cauza acestui transfer!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite