Cu cine atacăm Ungaria? Naţionala lui Piţurcă şi-a pierdut cei mai buni atacanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mutu şi Marica au mari probleme medicale
Mutu şi Marica au mari probleme medicale

Meciurile naţionalei cu Ungaria (22 martie) şi Olanda (26 martie), ambele în deplasare, bat la uşă, iar problemele lui Piţurcă se înteţesc pe zi ce trece.

Cea mai mare dintre ele este legată de accidentarea atacanţilor, trei dintre fotbaliştii care în mod normal s-ar fi regăsit în lotul pentru jocurile de la Budapesta şi Amsterdam având necazuri medicale.

Primul a căzut Ciprian Marica, victimă a unei rupturi de menisc şi operat la sfârşitul lunii ianuarie, motiv pentru care n-a mai prins nici amicalul cu Australia. Marica avusese un început de an bun la Schalke, reuşind să marcheze, dar această accidentare l-a scos din circuit şi sunt şanse destul de mici ca el să revină până la „dubla” naţionalei. Chiar dacă se va întoarce la antrenamentele nemţilor, Ciprian nu va avea timp să se pună la punct fizic, iar Piţurcă e recunoscut pentru faptul că nu mizează decât pe fotbalişti la potenţial maxim în privinţa acestui capitol.

Mutu a început tratamentul
Dacă nu e Marica, ar fi fost Mutu. Pierderea atacantului de la Schalke se putea compensa cu selecţionarea veteranului naţionalei. La 33 de ani, Mutu tot visează să doboare recordul lui Hagi, de care îl mai desparte un singur gol. „Briliantul” a dezamăgit la ultimele convocări, cele din toamnă, dar începutul de an a arătat un Mutu în formă la echipa de club. Din păcate, o ruptură musculară la gamba dreaptă, petrecută la unul dintre antrenamentele ultimelor zile,  i-a frânt zborul. Medicii de la Ajaccio au anunţat că fotbalistul a început deja tratamentul, dar din cauza faptului că nu mai e chiar la prima tinereţe, recuperarea lui ar putea dura ceva mai mult.
Ceva mai puţin gravă este situaţia lui Bogdan Stancu. Vârful de atac al celor de la Orduspor s-a accidentat în partida de campionat contra lui Kayserispor. El avea oricum nişte probleme mai vechi la muşchii aductori, iar aceasta este genul de accidentare care poate recidiva oricând. Stancu şi-a luat o pauză, are şanse să fie în lot la cele două meciuri dar în acelaşi timp e susceptibil de a se reaccidenta.

Grozav, soluţie certă
În condiţiile în care Marica şi Mutu au probleme destul de mari, Piţurcă va fi nevoit să mizeze pe fotbalişti lipsiţi de experienţă. Unul dintre ei, favorit al selecţionerului, este petrolistul Gicu Grozav. De când a debutat la naţională, anul trecut în luna mai, Grozav a jucat titular în toate meciurile. Dacă nu va păţi nimic până în martie, Gicu va fi titular, cel mai probabil ca vârf avansat şi nu retras, aşa cum a jucat până acum. Soluţia lui de înlocuire este stelistul Raul Rusescu, golgeterul Ligii 1, un fotbalist pe care însă Piţurcă nu-l apreciază în mod deosebit, considerând că n-are explozie. Rusescu e mai degrabă o soluţie de final de meci, decât de titularizare.

Ţucudean şi Stoian, sub supraveghere
Ţinând cont că trebuie să facă lotul pentru două meciuri, în mod normal Piţi trebuie să convoace cinci atacanţi. Presupunând că Grozav şi Rusescu sunt doi dintre ei, plus Bogdan Stancu, dacă va fi recuperat, tot vor mai rămâne două locuri de umplut. Sub atenţia antrenorului naţionalei sunt câţiva fotbalişti tineri. Ţucudean, de la Standard Liege, şi Adrian Stoian, de la Chievo, ar putea fi variante, dacă ar juca constant la echipele lor de club. Acum însă nu o fac, fiind rezerve la formaţiile de club la care sunt legitimaţi.
În cantonamentul din Spania, Piţurcă i-a avut cu el şi pe jucătorii Viitorului Constanţa, Chiţu şi Alibec. Primul chiar a debutat la naţională, în amicalul cu Australia, dar e lipsit complet de experienţă la nivel internaţional. O posibilă convocare ar putea primi însă dinamovistul MariusAlexe, care are câteva selecţii la naţională, şi e un atacant care s-ar plia pe profilul cerut de selecţioner.

Jucătorii cu probleme medicale

Ciprian Marica (Schalke)
27 de ani
60 selecţii/18 goluri
Operat de menisc pe 30 ianuarie
Repaus între 4 şi 6 săptămâni

Adrian Mutu (Ajaccio)
33 ani
75 selecţii/34 goluri
Ruptură la gambă
Repaus între 3 şi 4 săptămâni

Bogdan Stancu (Orduspor)
25 de ani
19 selecţii/3 goluri
Probleme la muşchii aductori
Repaus 2 săptămâni

Candidaţi la titularizare
Gicu Grozav (Petrolul)
22 ani
9 selecţii/3 goluri

Raul Rusescu (Steaua)
24 de ani
1 selecţie/0 goluri
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite