Corespondenţă din Melbourne - Simona Halep, tratată ca un „no name“ de australieni. De ce atitudinea faţă de liderul mondial WTA nu este cea aşteptată
0Simona Halep a început Australian Open din postura de lider WTA, poziţie pe care se situează fără întrerupere de pe 8 octombrie 2017.
Halep este favorita numărul 1 la turneul de la Melbourne, dar nu primeşte nici pe departe atenţia cuvenită unei jucătoare care conduce în topul WTA. De fapt, mai bine spus, Halep pare chiar neinteresantă pentru australieni. Am urmărit de aproape o săptămână care este reacţia presei de la Antipozi faţă de Simona şi pot spune că ea este ca şi inexistentă atât pentru televiziuni, cât şi pentru ziare.
În toate buletinele de ştiri difuzate la tv, de sâmbătă încoace, s-a vorbit în proporţie de 99 la sută doar despre Destanee Aiava, prefaţa meciului acesteia cu Halep sunând ceva de genul: "Noua Serena, marea speranţă a tenisului australian, copilul minune, etc....(minute în şir)...care joacă azi cu Simona Halep, jucătoarea de pe locul 1 WTA". Plus câteva păreri scurte are o dădeau ca Halep ca şi eliminată în turul I.
La fel şi după meci, când s-a insistat pe problemele medicale pe care Aiava le-a avut în primul set, făcându-se apoi o referire sumară la accidentarea destul de gravă pe care a suferit-o Simona, deşi imaginile cu glezna acesteia au fost chiar şocante.
Nici Herald Sun, primul cotidian din Melbourne, care are 14 pagini de sport şi zece dedicate Australian Open, nu se omoară după Halep. Azi, după meciul cu Aiava, apare o poză cu ea, în momentul accidentării, şi câteva vorbe extrase din conferinţa de presă, dar subiectul principal este tot australianca, pe umărul căreia se plânge pentru că ar fi ratat şansa de a se califica mai departe. Al doilea cotidian din Melbourne, The Age, care are tot 14 pagini de sport, publică o ştire de coloană cu meciul dintre Halep şi Aiava, fără nicio poză, şi cu titlul tot o aluzie la Serena şi la viitorul luminos al australiencei de 17 ani. The Age o are însă pe prima pagină pe Şarapova, un spaţiu generos despre Konta, în vreme ce Herald Sun face o avancronică de o jumptate de pagină la meciul dintre Caroline Wozniacki şi croata Jana Fett, locul 114 WTA.
Dezinteresul australienilor faţă de Simona a fost confirmat şi de faptul că la tragerea la sorţi a fost invitată Maria Şarapova, iar la Kids Day, o acţiune premergătoare turneului, în care marule vedete joacă tenis alături de copii, au participat Roger Federer, Novak Djokovici, Milos Raonici ... Caroline Wozniacki şi Daria Gavrilova. Simona nu a partcipat la nicio acţiune oficială a turneului de la Australian Open.
Pentru a fi sigur că nu greşesc, i-am întrebat şi pe cei câţiva români pe care i-am întâlnit aici, între care şi fostul mare campion de haltere, Nicu Vlad, care locuieşte şi în Australia din 1991, toţi confirmând că Simona nu este absolut deloc în centrul atenţiei.
Menţionez că la toate conferinţele de presă oficiale la care Halep a participat, ea a răspuns cu amabilitate şi cu zâmbetul pe buze la orice întrebare care i s-a pus, indiferent că a fost vorba despre jocul ei, despre echipament sau despre orice altceva, în vreme ce la alte jucătoare, gen Konta, Muguruza, chiar şi Wozniacki, au auzit şi răspunsuri seci.
Dincolo de faptul că Simona Halep nu a câştigat niciun Grand Slam, situaţie în care se află şi Pliskova sau Wozniacki, ea are totuşi 15 săptămâni în fruntea WTA, fiind într-un clasament all time peste sportive precum Ana Ivanovici, Venus Williams ori Aranxa Sanchez Vicario.
Vezi AICI care este diferenţa dintre un antrenament al Simonei Halep şi unul al lui Roger Federer
Adevărul la Australian Open 2018 - Proiect susţinut de Aqua Carpatica