Campionatul englez începe azi: programul primei etape, unde se văd meciurile şi cele mai mari transferuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă ediţie a campionatului englez începe în acest weekend. Echipele au cheltuit până acum peste 500 de milioane de lire sterline pe transferuri şi sezonul de shopping nu s-a închis.

Campionatul englez este şi va rămâne locul unde se învârt sume uriaşe de bani. Numai din drepturile TV fiecare club a încasat între 60 şi 99 de milioane de lire sterline şi sumele vor creşte exponenţial din sezonul viitor, când intră în vigoare noul contract semnat între reprezentaţii ligii şi instituţiile media. Un consorţiu format în principal din Sky Sports, BT Sports, BBC Sports a plătit peste 5 miliarde de lire sterline pentru sezoanele 2016-2019, ceea ce înseamnă că se va ajunge la o sumă-record de 10 milioane de lire sterline per meci.
Aşadar, în acest an se va duce o luptă dură pentru supravieţuirea în primul eşalon, dar şi pentru primele patru locuri din Anglia, care duc în Liga Campionilor. Bineînţeles că cireaşa de pe tort e titlul de campioană, unde se anticipează o luptă între Chelsea, Arsenal şi echipele din Manchester, United şi City. În ecuaţie ar putea interveni şi Liverpool, însă specialiştii le-au rezervat cormoranilor doar un rol de arbitru, situaţie în care se află şi Tottenham.
Până acum, echipele din Premier League au cheltuit peste 500 de milioane de lire sterline pe aducerea de fotbalişti, dar fereastra de trafseruri se închide pe 1 septembrie, aşa că mai e loc de mutări spectaculoase. 

Chelsea
Campioana anului trecut rămâne favorita bookmakerilor şi pentru acest sezon. Până acum, Mourinho nu a marcat puternic pe piaţa transferurilor, un singur nume desprinzându-se de pe lista achiziţiilor, cel al columbianului Radamel Falcao. După un sezon dezamăgitor la Manchester United, atacantul a fost luat de Chelsea cu împrumut de la AS Monaco, iar portughezul e de părere că Falcao, un profesionist desăvârşit, îşi va demonstra la Londra abilităţile de goleador.

Arsenal
Pot tunarii să întrerupă şirul de 11 ani fără titlu? Un singur argument în plus ar avea Arsene Wenger faţă de sezonul trecut, cumpărarea unui portar de clasă, Petr Cech, a cărui prezenţă s-a făcut simţită încă de la Supercupa de săptămâna trecută, 1-0 pentru Arsenal în meciul cu Chelsea. De la mijloc în sus, Wenger are superjucători, ca Ozil, Alexis Sanchez, Cazorla, Welbeck, Chamberlain, Walcott, Wilshere sau Ramsey, dar apărarea pare încă restantă.

Manchester City
Ieşiţi de sub controlul UEFA, pentru nerespectarea criteriului „fair-play financiar”, şeicii au făcut transferul verii de până acum, prin cumpărarea lui Sterling de la Liverpool pentru 43 de milioane de lire sterline. Pe Etihad Stadium e aşteptat şi belgianul Kevin de Bruyne de la Wolfsburg. În schimb, lista plecărilor e consistentă şi îi cuprinde pe Jovetici, Dzeko sau Negredo.

Manchester United
Vânzarea lui Angel di Maria la PSG a mai echilibrat balanţa unui club care nu s-a uitat la bani. De la sosirea lui Louis van Gaal, pe Old Trafford au venit fotbalişti de 230 de milioane de lire sterline, dar olandezul a fost ceva mai cumpătat în această vară. El a căutat fotbalişti care să-i asigure linia de mijloc, precum Schweinsteiger sau Schneiderlin, plus portarul Romero sau extrema Depay.

Liverpool
Antrenorul Brendon Rogers şi-a salvat postul în ciuda unui sezon precedent jalnic, încununat cu un eşec cu 6-1 într-un meci cu Stoke City. Din acel punct, cel mai de jos, a reînceput construcţia noului Liverpool, o echipă care se va afla la primul sezon fără legendarul Steve Gerrard sau prodigiosul Sterling, dar cu fotbalişti noi, precum Benteke sau Firmino. Totuşi, cormoranii nu sunt văzuţi ca o echipă pretendentă la coroana de campioană, iar primul test va fi chiar cu echipa-coşmar de anul trecut, Stoke City.

Campionatul englez e transmis în România pe DolceSport şi Eurosport

Costel Pantilimon FOTO AP

Pantilimon, singura certitudine

După plecarea lui Vlad Chiricheş la Napoli, România mai aduce la startul Premier League doar doi fotbalişti, aflaţi însă în situaţii diametral opuse. “Sfântul” Florin Gardoş a suferit o accidentare care-l va ţine pe bară în acest an şi fundaşul lui Southampton va avea mult de tras pentru a reintra printre variantele lui Ronald Koeman. În schimb, Costel Pantilimon e venerat la Sunderland pentru prestaţiile din sezonul trecut care au salvat „pisicile negre” de la retrogradare şi care i-au adus titlul de cel mai bun jucător al echipei. Cum antrenorul Dick Advocaat, olandezul care i-a oferit încredere, a rămas la echipă pentru cel puţin încă un an, e de aşteptat ca Panti să fie soluţia numărul 1 pentru tot sezonul, dacă nu apar o accidentare sau o criză de formă.

Programul primei etape din Anglia

Sâmbătă
Manchester United – Tottenham 14.45, DolceSport
Bournemouth – Aston Villa 17.00
Norwich – Crystal Palace 17.00
Everton – Watford 17.00
Leicester – Sunderland 17.00, EuroSport
Chelsea – Swansea 19.30, EuroSport
Duminică
Newcastle – Southampton 15.30
Arsenal – West Ham 15.30, EuroSport
Stoke City – Liverpool 18.00
Luni
West Brom – Manchester City 22.00, DolceSport


Top transferuri

Fotbalist                    De la            La                           Suma de transfer
Raheem Sterling         Liverpool            Manchester City         43,75
Christian Benteke       Aston Villa          Liverpool                   32,55
Robert Firmino            Hoffenheim         Liverpool                   28,70
Morgan Schneiderlin   Southampton       Manchester United     24,50
Memhis Depay            PSV Eindhoven Manchester United     19,25
Georginio Wijnaldum     PSV Eindhoven Newcastle                14,00
Aleksandar Mitrovici      Anderlecht        Newcastle                12,95
Bastian Schweinsteiger Bayern             Manchester United     12,60

Sume exprimate în milioane de lire sterline

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite