ANALIZĂ Liga I repatriază eşecuri. Vedetele fug pe capete din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi fotbalişti de naţională care au avut probleme la cluburi din străinătate şi care nu şi-au mai găsit echipe, vor juca din nou în România.

Returul campionatului, programat să înceapă pe 20 februarie, va fi precedat de semifinalele Cupei Ligii, programate pe 17 şi 18 februarie. Aceste partide, dar şi cele care vor urma până la finele sezonului vor oferi fanilor revederea cu fotbalişti, pe care până de curând îi urmăreau la cluburi din străinătate.
Sătui să-şi mai caute angajamente afară şi să viseze la salarii exorbitante, opt fotbalişti cu ştate mai mici sau mai mari la echipa naţională, au decis să-şi continue cariera în România, chiar dacă nu la cluburile de la care au plecat. Revenirile acestora reprezintă cel mai important contingent de repatrieri efectuat în Liga I, din ultimii ani.
La prima vedere, pasul pe care îl fac aceştia este unul înapoi, din punct de vedere profesional, dar analizând fiecare caz în parte lucrurile nu stau neapărat aşa. Pentru Gabriel Tamaş şi George Ţucudean, spre exemplu, trecerea din liga a doua engleză la Steaua este un pas înainte. Tamaş fusese pus pe liber de Watford (locul 5), iar Ţucudean marcase doar două goluri pentru Charlton (locul 18).
Cristi Săpunaru şi Daniel Niculae au ales să ajute Rapidul, după ce şase luni l-au susţinut din tribună, aşteptând oferte mai bune. Săpunaru n-a mai jucat de pe 18 aprilie 2014, iar Niculae are două luni mai puţin de inactivitate. Cei doi au realizat pe propria piele că nu mai pot trăi din amintiri şi au decis să pună umărul la încercarea de salvare de la retrogradare a Rapidului.
Echipa care a mizat cel mai mult pe repatrieri este însă Dinamo, formaţie aflată în insolvenţă şi care n-are drept de participare în ediţia următoare a cupelor europene. „Câinii” l-au readus pentru a treia oară acasă pe Marius Niculae, tot atâtea reveniri în tricoul „alb-roşu” având şi Lucian Goian. Dinamo a reuşit să fure şi un fost rapidist, pe care giuleştenii îl aşteptau lângă Săpunaru şi Niculae. Grigore a preferat însă Ştefan cel Mare, după ce şi-a încercat norocul în Arabia Saudită şi Cipru. De unde s-a întors asemenea altor fotbalişti, cu coada între picioare. Tot la Dinamo va juca şi Gicu Grozav, unul dintre cei mai promiţători tineri fotbalişti ai României, care la numai 24 de ani, are două eşecuri externe la activ, Standard Liege şi Terek Groznîi.
Eric şi Guilherme, în aceeaşi situaţie


Alte două reveniri importante în Liga I sunt cele ale brazilienilor Eric şi Guilherme. Eric plecase anul trecut de la Pandurii la Al Ahli, dar într-un sezon a strâns doar 9 meciuri pentru saudiţi, care la finalul sezonului l-au pus pe liber. Din acest motiv s-a întors la Pandurii. Cât despre Guilherme (foto), fundaşul stânga a lăsat Petrolul pentru Greuther Furth (locul 12 în liga a II-a germană), dar în şase luni a jucatr patru partide. Guilherme a revenit în România şi a semnat pe cinci ani cu Steaua.

image

Jucători care vor evolua din nou în România

Jucător Vârstă Unde va evolua Ultimul meci oficial

Cristian Săpunaru 30 Rapid 18 aprilie 2014
Daniel Niculae 32 Rapid 31 mai 2014
Marius Niculae 33 Dinamo 11 mai 2014
Lucian Goian 32 Dinamo  29 octombrie 2014
Nicolae Grigore 31 Dinamo 27 septembrie 2014
Gicu Grozav 24 Dinamo 23 martie 2014
Gabriel Tamaş 31 Steaua 20 septembrie 2014
George Ţucudean 23 Steaua 10 ianuarie 2015


Vedetele fug din România
Afectate de problemele financiare, cluburile din Liga I sunt nevoite să se orienteze la achiziţionarea jucătorilor liberi de contract, cum e cazul repatraiţilor, şi să renunţe la fotbaliştiii cel mai bine plătiţi chiar dacă acest lucru poate afecta evoluţia echipelor.Ce-i drept, nici aceştia din urmă nu mai vor să rămână, preferând siguranţa unui salariu bun şi la timp în diverse alte ţări ale lumii. Iarna lui 2015 a adus câteva plecări importante din fotbalul nostru, iar lista pare în continuare deschisă mai ales la echipele care se confruntă cu „găuri” mari în buget, cum sunt Petrolul şi CFR Cluj, echipe grav afectate de criză.

Szukala, Sânmărtean, Albin, Tade şi Bukari au părăsit România în această iarnă


Plecări din Liga I
Sânmărtean Steaua Al Ittihad (Arabia Saudită)
Szukala Steaua Al Ittihad (Arabia Saudită)
Albin Petrolul Veracruz (Mexic)
Mustivar Petrolul MLS (SUA)
Bukari Astra Metallist Harkov (Ucraina)
Măţel Astra Dinamo Zagreb (Croaţia)
Chanturia CFR Cluj Hellas Verona (Italia)
Monroy  CFR Cluj Gyor (Ungaria)
Ivanovski  CFR Cluj Vardar Skopje (Macedonia)
Felgueiras CFR Cluj Konyaspor (Turcia)
Priso Petrolul Destinaţie necunoscută

Tade CFR Cluj Destinaţie necunoscută

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite