ANALIZĂ Cum a ajuns Petrolul dintr-o echipă care voia titlu într-una care şi-a cerut insolvenţa şi are un viitor sumbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea ploieşteană a ajuns în timp record din echipă care trage la titlu, o formaţie în insolvenţă, măcinată de datorii şi cu perspective sumbre.

Petrolul Ploieşti este echipa cu cea mai spectaculoasă ascensiune, dar şi cu cea mai bruscă prăbuşire din Liga I. În cei trei ani pe care „lupii” îi au sub patronatul lui Dan Capră, la Ploieşti s-au obţinut două locuri trei şi s-a câştigat Cupa României, s-a vorbit enorm de titlu şi s-a sfârşit prin a se constata insolvenţa.
„Ne vom lupta cu Steaua pentru titlul din Liga I”, anunţa patronul ploieştenilor acum cinci luni. Tot atunci, în august 2014, acelaşi Capră a trimis o scrisoare Primăriei, în care anunţa că FC Petrolul vrea să cumpere stadionul „Ilie Oană”. "Putem sa facem acest pas, ne permitem sa alocam sume din bugetul clubului, dar, desigur, nu cu toti banii jos!”, declara acesta la vremea respectivă.
Deci acum mai puţin de jumătate de an Petrolul avea bani să lupte la titlu şi intenţiona să cumpere arena de 20 de milioane de euro a oraşului, iar în momentul de faţă, acelaşi club a recurs la insolvenţă, pentru că nu-şi mai poate onora obligaţiile financiare. Cu alte cuvinte, în şase luni, Petrolul s-a devalorizat mult mai rău decât ţiţeiul pe piaţa internaţională.
Care este însă scenariul acestui dezastru managerial al grupării patronate de Dan Capră, investitor care de pe 29 noiembrie se află în arest, cercetat pentru evaziune fiscal şi constituire de grup infracţional? După cum o arată situaţia,  Petrolul a fost un balon umflat cu iluzii, în care realitatea a fost ascunsă de dragostea necondiţionată a publicului pentru echipă. Bani cu adevărat au existat doar din transferuri, din încasări, drepturi tv, sponsorizări şi din ce a dat Primăria, până când DNA a blocat contractul de sponsorizare a performanţei, acuzând nereguli în derularea lui.

72 de jucători aduşi în trei ani

Investitiţiile actualului patron au fost minime şi rare, dar asta n-ar fi fost neapărat o problemă în condiţiile unui management curat şi eficient al fondurilor existente, mai ales că Petrolul a încasat doar în ultimii doi ani câte 2,96 milioane de euro din drepturile TV şi are o medie de 8.000 de spectatori la meciurile hjucate pe teren propriu. Însă ce management este acela în care în trei ani calendaristici la echipă sunt aduşi 72 de fotbalişti? Acesta este numărul de jucători transferaţi de Petrolul din iarna lui 2012 până la momentul actual. Un adevărat record în fotbal, indiferent din ce colţ al lumii. Dintre cei care îmbrăcau tricoul echipei în ianuarie 2012 n-a mai rămas niciunul la echipă. Ultimul plecat este Sony Mustivar, acum câteva zile, la o formaţie din MLS, din postura de jucător liber de contract. Instabilitatea la acest nivel merge şi mai departe. Doar trei fotbalişti mai sunt în lotul echipei, din formaţia care câştiga Cupa României acum un an şi jumătate. Alcenat a fost titular în finala de la 1 iunie 2013, iar Geraldo (suspendat) şi Marinescu (accidentat) au văzut meciul din tribune. Petrolul a adus şi a renunţat la fotbalişti pe bandă rulantă, arătând ca un târg de jucători în care orice e de cumpărat şi oricine poate fi vândut. Numai că, orice legitimare necesită un contract, orice contract are nişte clauze şi nişte impozite de plătit. Deloc mici. Plus că la club a funcţionat din plin politica acelor comisioane îndreptate către impresari, nu o dată gruparea fiind reclamată pentru neplata acestora. Aşadar, în condiţiile în care în trei ani aduci 67 de fotbalişti, problema stabilităţii e o bulă de săpun.

image

Capră a luat clubul cu 27.000 de euro

Erorile de management merg şi mai departe.  La Ploieşti a fost adus Adrian Mutu, la 35 de ani, cu un salariu de 25.000 de euro pe lună. Mutarea s-a dovedit un eşec, dovadă că, după nouă luni a plecat şi apoi şi-a cerut drepturile în instanţă, fiind înscris în acest moment la masa credală cu o datorie de 70.000 de euro. După Mutu a venit şi Ianis Zicu, o altă “epavă”, plătită cu bani frumoşi şi îndepărtată după câteva luni. Situaţia de la Ploieşti a fost zugravită cel mai bine de Vivi Răchită, fost jucător, antrenor şi manager al clubului, care a prezentat-o foarte plastic: “Acest club a intrat pe mâna unora care n-au manageriat nicio gâscă în viaţa lor”. Răchită dezvăluia şi că, în urmă cu ceva timp că Petrolul a fost cumpărat de Dan Capră cu 27.000 de euro, probabil cel mai ieftin club din România. Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, acum o săptămână. Alexandru Crângu, directorul executiv al clubului şi vocea patronului aflat în arest, preciza că Petrolul este de vânzare la un preţ de 4-5 milioane de euro! Tot acesta îi asigura pe fani că nu se pune problema falimentului, ci doar o reorganizare şi o redimensionare salarială, în care nu se vor mai regăsi decât fotbalişti plătiţi cu maximum 4.000 de euro pe lună.


Insolvenţă, ca să blocheze ANAF-ul
Deşi este absolut evident că Petrolul a avut un management bizar, în care s-a supraîncărcat schema şi s-au mărit cheltuielile intenţionat, în scopuri care sunt lesne de bănuit,  acesta nu reprezintă singura cauză a prăbuşirii echipei. Sistarea plăţii banilor de la Primărie, petrecută în decembrie 2013, a creeat un gol în buget, chiar dacă era vorba doar de bonusuri de performanţă. Trei milioane de euro pentru sezonul 2012-2013 şi două milioane de euro pentru sezonul 2013-2014. Din cinci milioane de euro s-au achitat doar 1,8 milioane de euro, dar clauzele de performanţă din contractele jucătorilor au rămas valabile. Şi trebuie plătite. Din acest motiv, în această iarnă „lupii” au renunţat la Albin, Priso, Gerson şi Mustivar, iar lista se poate mări, lăsându-i pe aceştia să plece, pentru a nu le mai da banii.
Cea mai mare datorie a clubului este însă cea pe care o are la ANAF, în jur de 1,7 milioane de euro, datorie care datează din 2010. Între cele două părţi există un litigiu în instanţă, dar ANAF ul a blocat conturile şi aştepta ca LPF să vireze banii din drepturile tv, pentru a-şi recupera prejudiciul. Dacă acei bani, peste un milion de euro ar fi ajuns direct la ANAF, clubul n-ar mai fi avut nicio sursă de finanţare până la vară. Ca să evite acest lucru, Petrolul a cerut insolvenţa, iar Tribunalul i-a aprobat-o, numind deja un administrator judiciar. Toţi banii care vor intra în club vor fi gestionaţi de acesta, sechestrul impus de ANAF fiind suspendat în momentul declanşării insolvenţei. Asta nu înseamnă că statul nu-şi va recupera banii, însă va fi trecut pe lista creditorilor şi îşi va aştepta rândul la fel ca ceilalţi. Prioritară în insolvenţă este plata salariilor, astfel că Petrolul şi-a asigurat o oarecare stabilitate până la vară, ce-i drept, cu preţul renunţării la participarea în viitoarea ediţie a cupelor europene. Managerial, conducerea a gândit aici realist, sacrificând însă visul tribunei, acela de a-şi vedea echipa în Europa. Cum însă participarea în preliminariile Ligii Europa nu-ţi aduce în cont prea mulţi bani, în jur de 500.000 de euro dacă ajungi în play-off, Petrolul a renunţat la această variantă, preferând siguranţa insolvenţei şi driblarea ANAF-ului . „Oricum, nu puteam intra în grupe cu jucătorii care vor rămâne la echipă”, a fost motivarea acestei deciziii. Deşi, pe moment cei mai buni jucători, Geraldo, Teixeira, Pecanha şi Alcenat au rămas pe loc, la vară ei vor pleca liberi, iar Pablo De Lucas şi Toto Tamuz vor fi vânduţi.

De Lucas e la a 3-a păţanie


Unul dintre cei mai buni jucători ai Petrolului, spaniolul Pablo De Lucas, se află într-o situaţie ingrată. Jucătorul de 28 de ani este pentru a treia oară la o echipă care intră în insolvenţă, după ce a păţit acest lucru şi Spania, la Sporting Gijon şi Salamanca. „Chiar am glumit cu el şi i-am spus să mă anunţe unde va pleca ca să ştiu să nu ajung şi eu acolo!”, a spus antrenorul Mircea Rednic.

5,4 milioane de euro este datoria totală a Petrolului în acest moment

Primăria poate ajuta echipa cu o singură condiţie
Speranţele suporterilor petrolişti spre îndreaptă acum către autorităţile locale. ”Există o singură soluţie. Aceea ca actualii acţionari să cedeze echipa altcuiva, cum ar fi către Hale şi Pieţe SA. Aceasta are un contract cu FC Petrolul SA ca, după ce Ministerul de Finanţe va stabili suma pe care o are de achitat clubul, echipa să revină la Primărie. Cred, însă, că va mai dura mult timp până când procesele pe care FC Petrolul SA le are cu Finanţele se vor termina. Eu nu am nicio soluţie pentru salvarea echipei decât dacă domnul Capră se gândeşte să cedeze echipa la Hale şi Pieţe SA Ploieşti. Dacă se va întâmpla acest lucru, efortul pe care municipalitatea va trebui să-l facă pentru redresarea financiară a echipei este de 4-5 milioane de euro. La cum se manifestă suporterii, se pot emite acţiuni pentru capitalizarea echipei”, a precizat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.


Miting pentru susţinerea echipei
Fanii Petrolului au stabilit ca vinerea viitoare, de la ora 17.00, în central oraşului să fie organizat un miting de susţinere a echipei, la care sunt aşteptate mii de persoane. De acolo, fanii vor pleca direct la stadionul “Ilie Oană”, unde de la ora 20.30, Petrolul joacă primul meci din retur, care se diputa cu peluzele închise.

Fotbalişti vânduţi în ultimii trei ani
Bokila Terek Groznâi
Grozav Terek Groznîi
Hamza Botev Plovdiv
Benga Botev Plovdiv
Boudjema Slavia Praga
Hoban Hapoel Beer Sheva
Szukala Steaua
Sumele de transfer nu au fost niciodată comunicate de club, dar din surse neoficiale vânzările au adus în cont în jur de 5 milioane de euro

Jucătorii aduşi de Petrolul în ultimii trei ani

Achiziţii iarna 2012

Valincius (Suduva / Lituania),
Ben Djemia (Red Star Saint-Ouen / Franţa)
Boudjemaa (UJA Alfortville / Franţa)
Mustivar (US Orléans / Franţa)
Hamza (ES Sahel / Tunisia)
Dina (CS Mioveni)
R. Neagu (SC Vaslui)
Surugiu (Alro Slatina)
Voican („U” Cluj)
Gritti (AC Bellinzona / Elveţia)
Bikana (Neuchatel Xamax / Elveţia)
Alvaro Silva (Xerez CD / Spania)
Zerka (New England Revolution / SUA)
Hamutovski (Amkar Perm / Rusia)
Fl. Maxim (Sp. Stud.)
Sytnik (IBV / Islanda)
Osiako (Mjällby / Suedia)


Vara 2012
Bornescu („U” Cluj)
S. Achim („U” Cluj)
Galamaz („U” Cluj)
Szukala („U” Cluj)
Grecu („U” Cluj)
Morar („U” Cluj)
Hoban („U” Cluj)
L. Marinescu („U” Cluj)
Ad. Cristea („U” Cluj)
M. Cristescu („U” Cluj)
Neag („U” Cluj)
Nwakaeme („U” Cluj)
Grozav („U” Cluj)
Cojocnean („U” Cluj)
G. Mendy („U” Cluj)
Guilherme (Concordia)
Alcenat (Rio Ave / Portugalia)
Enza-Yamissi (Sochaux „B” / Franţa)
Bokila (Sparta Rotterdam / Olanda)
Geraldo Alves (liber de contract)
Cesinha (Moreirense / Portugalia)
Avogadri (Piacenza FC / Italia)

Iarna 2013
Sauvadet (Clermont Foot Auvergne 63 / Franţa)
Romario (Gloria Bistriţa)
Mojica (Oriente Petrolero / Bolivia)
Naziri (Milsami Orhei / Moldova)
Renan Silva (Rapid Bucureşti)

Vara 2013
Teixeira (Al-Shaab / EAU)
Peçanha (Rapid Bucureşti)
Benga (Oţelul Galaţi)
De Lucas (Salamanca / Spania)
Doré (Angers / Franţa)
Priso (ŢSKA Sofia / Bulgaria)
Abel Camará (Beira-Mar / Portugalia)
Beţa (Sp. Stud.)
Walter (Lokeren / Belgia)
Albin (Nacional Montevideo / Uruguay)
Naziri (Inter Baku / Azerbaidjan)

Iarna 2014
Gerson (Kapfenberger SV / Austria)
Ad. Mutu (AC Ajaccio / Franţa)
Zicu (Gangwon FC / Coreea de Sud)
Tamuz (Ural Sverdlovsk / Rusia)

Vara 2014
Nepomuceno şi Nkoyi (Fortuna Sittard / Olanda)
Satli (R Charleroi SC / Belgia)
Peteleu (Săgeata Năvodari)
Fanchone (Udinese / Italia)
Astafei (Oţelul Galaţi)
Filip (Oţelul Galaţi)
Cobrea (Concordia Chiajna)
Bolboaşă (FC Clinceni)
Pastorini (Wanderers Montevideo / Uruguay)
Gallegos (Calcio Como / Italia)
Ipsa (Reggina Calcio / Italia)
Hadad (Beitar Yersuhalaim / Israel)

 
Iarna 2015
Vasilache (Chungju Hummel/Coreea de Sud)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite