Transformă-ţi pasiunea într-o cauză nobilă!
0În 2013, în ultimul week-end al lunii august, a luat naştere Maratonul Olteniei, eveniment energizat de iubitorii sportului pe două roţi. Anul acesta, declar fericită că evenimentul a devenit tradiţie în zona Olteniei pentru adepţii unui stil de viaţă sănătos, care doresc să ofere o dimensiune caritabilă pasiunii lor.
Finalitatea acestei competiţii de ciclism şi alergare o reprezintă strângerea de fonduri pentru susţinerea unei cauze sociale. Fac o paranteză pentru a aduce în atenţia cititorilor una dintre direcţiile pozitive spre care consider că se îndreaptă România, reprezentată prin aşa numita ‘mişcare socială’. În esenţă, acest fenomen împrumutat de peste ocean are la bază altruismul, dorinţa de a fi bun, de a ajuta, de implicare acolo unde este nevoie pentru a schimba ceva în bine. Cu alte cuvinte, surprinde exact ceea ce ne învăţau bunicii şi părinţii noştri în copilărie, când ne îndemnau să ne ajutăm întotdeauna semenii.
Este minunat faptul că, într-o societate în care primează avuţiile materiale, oamenii au început să îşi reamintească despre importanţa sprijinului şi al suportului, indiferent de natura acestuia, oferit celor din jur, aflaţi la nevoie. Mişcarea socială înseamnă implicarea tuturor actorilor sociali, fie că vorbim de companii, persoane fizice, voluntari, instituţii ale statului sau autorităţi locale, pentru susţinerea unei cauze nobile. Prin intermediul Maratonului Olteniei ne-am propus tocmai acest lucru, să antrenăm diverse publicuri sub umbrela cauzei sociale şi să dăm naştere unui eveniment care promovează un stil de viaţă sănătos.
Fondurile colectate în urma primei ediţii a Maratonului Olteniei au fost folosite pentru a sponsoriza cu materiale sportive Şcoala Generală Nr. 1 ‘Take Ionescu’ din Râmnicu Vâlcea, în urma unui proces de selecţie, unde criteriul principal a fost reprezentat de nevoile şi performanţele copiilor. Sunt greu de descris în cuvinte entuziasmul, curiozitatea şi energia cu care micuţii au participat la evenimentul în cadrul căruia au fost oferite echipamentele care permit derularea de activităţi sportive de echipă sau individuale (mingi de handbal, de fotbal, de volei, de baschet, de oina şi medicinale, plase pentru porţile de handbal şi fotbal, rachete, fluturaşi, stâlpi şi fileuri pentru badminton, palete, mingi şi fileuri pentru ping-pong, saltele pentru gimnastică).
În cadrul competiţiei Maratonul Olteniei de anul trecut, peste 250 de participanţi au pedalat pentru a sprijini cauza umanitară, acum a venit momentul să reunim efortul cicliştilor şi al alergătorilor profesionişti sau amatori şi să transformăm şi mai mulţi kilometri în energie pentru bine. Vă invit să vă lăsaţi purtaţi de atmosfera de competiţie, care ne impulsionează să fim activi şi entuziaşti şi totodata să vă lasaţi cuceriţi de frumoasele împrejurimi ale municipiului Râmnicu Vâlcea, pe care le puteţi observa indiferent de traseul ales. Anul acesta, participanţii pot alege între două trasee pentru secţiunea întrecere, de 33 şi respectiv 52 km în prima zi dedicată competiţiei de mountain bike şi o plimbare prin oraş în secţiunea Family, iar în cea de-a doua zi a evenimentului pot opta pentru oricare dintre cele două trasee de 21 km, respectiv de 10 km destinate alergării.
Traseul competiţiilor, regulamentul de înscriere, programul celor 2 zile, detalii despre regulamentul concursului şi premii pot fi consultate accesand www.maratonulolteniei.ro şi www.facebook.com/maratonulolteniei.
Şi anul acesta, finalitatea celor două zile de mişcare, distracţie, sport şi voie bună o reprezintă susţinerea financiară a două tinere de 14 ani din comuna Cireşu, judeţul Mehedinţi, sprijin necesar pentru continuarea studiilor liceale. Fără ajutorul nostru, Ana Maria şi Dorina, două eleve conştiincioase, care au fost admise la liceul Economic, respectiv liceul Pedagogic din Drobeta Turnu Severin, nu îşi pot continua dezvoltarea şi nu pot visa la o viaţă mai bună, deoarece acest lucru ar înseamna o provocare financiară mult prea mare faţă de posibilităţile familiilor celor două fete. Despre cele două tinere ambiţioase am auzit în cadrul „Caravanei cu Poveşti”, un alt proiect de suflet pentru mine, despre ale cărui rezultate sper să vă povestesc în articolele viitoare.
Toate fondurile colectate în urma Maratonului Olteniei vor fi direcţionate către Ana Maria şi Dorina de către Grupul CEZ în România, care îşi propune să ofere burse şcolare timp de un an pentru cele doua fete, asigurându-le cazarea, masa, transportul local, transportul către casă la sfârşit de săptămână, rechizite, manuale şi uniformă.
Aşadar, haideţi să transformăm împreună kilometrii parcurşi în energie pentru bine!
Înscrierile rămân deschise până în ziua competiţiilor pentru toţi aceia care doresc să se bucure de un sfârşit de săptămână cu distracţie de calitate pentru întreaga familie şi să sprijine şi o cauză socială.