STUDIU Sistemul public de sănătate pierde teren în faţa privaţilor. Care sunt cele mai căutate servicii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii preferă să se trateze în spitale private FOTO Adevărul
Românii preferă să se trateze în spitale private FOTO Adevărul

Românii sunt din ce în ce mai atenţi în ceea ce priveşte sănătatea lor. Aşa arată cel mai recent studiu GFK, potrivit căruia în anul 2014, 76% din români au mers cel puţin odată la medic. Asta în condiţiile în care în anul 2013, procentul celor care au trecut pragul unui medic de familie sau al unui specialist nu a depăşit pragul de 67%. Cercetarea mai subliniază şi că tinerii încep să se orienteze spre serviciile medicale private.

Concret, tendinţa de schimbare a comportamentului în ceea ce priveşte grija faţă de sănătate este întărită şi de diminuarea semnificativă a numărului de persoane care nu merg în general la medic. Astfel, dacă în 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, în 2014 acest procent a ajuns la 9%, arată studiul.

Serviciile private, preferate de tineri

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate utilizat cu precădere, studiul arată că 21% din populaţie utilizează mai degrabă serviciile medicale private, în creştere cu 5% faţă de 2011. Orientarea către serviciile private este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani, care au studii medii sau superioare.

Acelaşi studiu arată că „cel mai important factor în alegerea furnizorului rămâne în continuare calitatea actului medical, cu o pondere de 58% la nivelul întregii populaţii şi de 68% în rândul celor care utilizează serviciile medicale private. Un alt factor important de influenţă este decontarea serviciilor de CNAS”, se mai arată în comunicat.

Top trei furnizorii de servicii medicale private

De altfel, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de distribuţia fondurilor de sănătate, 58% din populaţia urbană este de acord ca fondurile de sănătate de la stat să fie direcţionate unitar şi către furnizorii privaţi de servicii medicale şi spitalele private, atitudine care se manifestă mai puternic în rândul locuitorilor regiunii Banat-Crişana-Maramureş.

Cele mai utilizate servicii medicale în clinicile private sunt cele stomatologice, ginecologice, medicină internă şi medicina muncii, cu un procent semnificativ mai mare al celor care preferă serviciile de ginecologie la privat (23%) vs. stat (10%).

Cum aleg românii clinica în care se tratează

Totodată, la capitolul surse de documentare, studiul mai arată că cei care utilizează servicii medicale private sunt influenţaţi în mai mare măsură de recomandările prietenilor (56%) şi de informaţiile de pe Internet (27%) atunci când optează pentru o unitate medicală. Spre comparaţie, pentru utilizatorii serviciilor de sănătate de stat, medicul de familie are cea mai mare influenţă în alegerea furnizorului (73%), urmat de recomandările cunoscuţilor (37%).    

Studiul a fost derulat în luna iulie 2014, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 544 de respondenţi din mediul urban, cu vârste peste 18 ani.

Citiţi şi:

Listele de aşteptare din policlinici şi din spitale, oficiale începând de luni. Biletele de trimitere sunt valabile şi 90 de zile

Listele de aşteptare de la nivelul policlinicilor şi ambulatoriilor sunt oficiale, începând de luni. Mai exact, pacienţii vor fi nevoiţi să aştepte perioade mai lungi pentru a putea fi consultaţi de specialişti, vizate fiind în special oraşele mici, cu deficit de doctori, potrivit autorităţilor. De altfel, biletele de trimitere de la medicii de familie, care primesc mai multe responsabilităţi, vor fi valabile chiar şi 90 de zile.

Românii îşi pot face investigaţii la privat pe banii statului

Noua legislaţie intrată în vigoare de la 1 iunie prevede ca pacienţii care aleg să se trateze în privat să o poată face pe banii Casei de Asigurări de Sănătate, iar tarifele pentru cazarea în aceste spitale să fie identice cu cele pentru o rezervă de lux de la spitalele publice.
 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite