STUDIU Jumătate dintre jeleurile de pe piaţă sunt colorate cu extract de gândaci. Toate sortimentele conţin E-uri
0Aproape toate jeleurile comercializate în magazinele româneşti sunt adevărate bombe calorice, fiind pline de aditivi alimentari. Însă jumătate dintre ele sunt colorate cu extract de gândaci, riscurile pentru copii fiind mari, arată un studiu recent făcut de Asociaţia Pro Consumatori.
Concret, inspectorii au analizat 44 de produse tip jeleuri. În 91% din produsele analizate s-au identificat arome artificiale, conform studiului, în timp ce doar în cazul a 4% din produse s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% din produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.
Studiul scoate la iveală că produsele sunt îmbuibate cu zahăr. La 64% din produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.
Produsele sunt îmbuibate în zahăr
În cazul tuturor produselor, se depăşeşte cantiatea recomandată de Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Mai exact, „Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 şi 14 linguriţe de zahăr per 100 grame produs, adică între 43 de grame zahăr şi 85 de grame zahăr per 100 grame produs”, se arată în studiu.
Asta în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulţi şi copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.
Dereglarea metabolismului claciului, obezitea şi diabetul sunt doar câteva dintre probeleme de sănătate care pot apărea în rândul copiilor, în cazul în care consumă în mod repetat jeleuri.
Ce aditivi alimentari conţin jeleurile
În cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, scoate în evidenţă studiul citat. Spre exemplu, acidul citric se regăseşte în 93% din jeleurile analizate, 59% din ele conţin curcumina, 50% conţin carmin, 45% conţin ceară de carnauba în timp ce 25% conţin albastru briliant.
„Jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleurile tradiţionale, nefiind altceva decât amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apă, arome, cantităţi infime de suc/concentrat din fructe (0,2% şi 7,5%) la numai 48% dintre produsele analizate, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme. Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahăr dăunează grav sănătăţii”, a declarat profesorul Costel Stanciu, preşedintele APC România.