Service-urile auto propun o nouă formulă de calcul a poliţei RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Parlament propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA. Formula are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri).

Formula de calcul a preţului RCA transmisă de către ASSAI este următoarea: Preţul RCA = Pr (prima de risc) + Ca (cheltuieli administrative) + Cv (cheltuieli cu vânzarea poliţiei RCA – brokeri). 

Formula de calcul trebuie însoţită şi de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF şi care, în prezent, sunt uriaşe şi nejustificate, susţine ASSAI.
În prezent, acestea sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei poliţe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuţii din UE (cu 60% mai mari) către cea mai neperformantă şi nereformată instituţie românească.

Contribuţiile totale ale asigurătorilor din UE către omologul ASF nu depăşesc, în medie, 4,5% din valoarea fiecărei poliţei RCA.

„Scăderea contribuţiilor către ASF trebuie însoţită şi de o puternică reforma internă a instituţiei, prin înjumătăţirea numărului de angajaţi ai ASF şi scoaterea la concurs a tuturor poziţiilor din instituţie“, mai propune ASSAI.

Ce cheltuieli au asigurătorii

Raportul Milliman, comandat de ASF, evidenţiază faptul că, la fiecare 100 de lei încasaţi de către asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune cuprinse în medie, între  38,64 lei, pentru persoane fizice şi 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) şi 72,07 lei (persoane jurdice), adică, duble raportate la daunele achitate.

image

Astfel, profitul raportat de către asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi).

În Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 – 35% din preţul unei poliţe RCA, cheltuieli care includ şi un mic profit.

„Aşa cum ne-au lăsat să credem în toţi aceşti ani, atât ASF cât şi asigurătorii, piaţa RCA românească este una veşnic aflată în pierdere. Această pierdere declarată a pieţei de asigurări este cel puţin ciudată, în condiţiile în care trei noi societăţi de asigurări din străinătate vor vinde din acest an poliţe RCA în România. Readresez invitaţia ANAF – direcţia Mari Contribuabili, să verifice eligibilitatea şi legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru că una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor şi impozitelor acestei instituţii sunt generate de către anumiţi operatori economici care repatriază profitul prin “mecanismele preţurilor de transfer”, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite