Scandal în coaliţie: cine îl susţine pe MRU?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"(când se ridică cortina, dupa cele trei semnale, s-aude dintre culise):/ UN GLAS /Nu-i gata! Jos cortina!/ DRACUL /(aparând pe scenă în acest moment face un semn cu mâna spre culise)/ Lăsaţi-o ridicată! /(spre public)/ E foarte greu s-acoperi ce-ai dezvelit odată..."

Aceste versuri ale lui George Topârceanu ( "Jos cortina"), ilustrează cum nu se poate mai bine eforturile disperate ale vicepreședintelui PDL Elena Udrea de a acoperi scandalul dintre premierul Mihai-Răzvan Ungureanu și liderii coaliției de guvernământ.


Ceea ce se bănuia de ceva timp a devenit acum fapt confirmat și nu mai poate fi acoperit: șeful guvernului a refuzat să dispună alocarea de fonduri bugetare către circumscriptiile electorale dominate de coaliția de guvernământ. Nu se știe ce se va întâmpla cu premierul Ungureanu după această gravă insubordonare.

Miroase a război. Şi, la prima vedere, premierul Ungureanu pare lipsit de şanse.

Nu are în spate un partid care să-l susțină necondiționat. Susținerea președintelui este și ea precum frunza în vânt. " Față de Răzvan am o îngrijorare să nu rateze. Că n-ar rata pentru mine", a fost mesajul președintelui în ultimul interviu televizat. Semn că tânărului premier i s-a dat drumul să înoate singur în lacul cu crocodili și nu e obligatoriu ca, la o adică, președintele să sară ca să-l scape.

O eventuală susținere din partea opoziției? Adevărat este că liderul PSD Victor Ponta a lansat câteva semnale pozitive, dar e mult prea puțin.

Așa cum o arată sondajele de opinie, Mihai Răzvan Ungureanu este omul din tabăra Puterii care stă cel mai bine la capitolul încredere publică - cota sa o depășește de două ori și jumătate pe cea a președintelui Băsescu.


Dar el nu este și o locomotivă pentru partidele din coaliție, care nu au crescut semnificativ după schimbarea de guvern.


Așa că, din moment ce nu câștigă voturi de pe urma imaginii noului premier, liderii coaliției au toate motivele să se gândească tot la vechile metode ale aruncării de bani în teritoriu. Se opune șeful guvernului? Îl neutralizăm sau îl schimbăm, din moment ce, altminteri, nu ne alegem cu nimic!

Şi totuşi, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu are un aliat foarte puternic.


Peste acest aliat nu pot trece nici președintele, nici opoziția, nici măcar baronii partidului de guvernământ. Și acest aliat este opinia publică.

Ea îl va susține necondiționat împotriva presiunilor din coaliție și nu-l va abandona nici măcar atunci când îi va spune președintelui, direct în față: "Îmi pare rău, dar nu sunt bani pentru reîntregirea salariilor. Putem, în schimb, să reducem CAS".

Dar sprijinul public, atât de important în aceste clipe, se poate pierde foarte ușor. Este suficient ca premierul să de semne că vrea să negocieze, să cadă la pace, să dea câte ceva baronilor locali păstrând aparențele sub declarații meșteșugite despre interesul național.

Și mai este suficient ca premierul să nu comunice cu oamenii.

MIhai-Răzvan Ungureanu are acum șansa de a-i face pe oameni să vadă și ei, cu ochii lor, broaștele râioase pe care partenerii politici i le servesc în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Dar dacă nu va exorciza răul în piața publică? Atunci toată oțărârea lui față de liderii coaliției va rămâne ca un simplu joc de scenă. Iar opinia publică, aceea care azi îl susține, îl va simți imediat drept unul "de-al ălora".

Cortina s-a ridicat și ce e dezvelit nu se mai poate acoperi. Dacă într-adevăr s-a născut un mare personaj politic al României, atunci e timpul să-și intre cu adevărat în rol.

Publicul e pregătit să-l întâmpine cu aplauze. Încă.

Ovidiu Nahoi este senior editor la "Adevărul”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite